Βάλντις Ντομπρόβσκις: Η Ευρώπη μοχλεύει πόρους για την Ελλάδα

Βάλντις Ντομπρόβσκις: Η Ευρώπη μοχλεύει πόρους για την Ελλάδα

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tα μεγάλα αποτελέσματα απαιτούν μεγάλες φιλοδοξίες, σύμφωνα με τη σπουδαία ρήση του Ηράκλειτου. Το τεράστιο μέγεθος της κρίσης στην Ευρώπη είχε ως αποτέλεσμα να σκεφτούμε κι εμείς φιλόδοξα – με το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Προτείναμε το Next Generation EU των 750 δισ. ευρώ, ένα πακέτο άνευ προηγουμένου, για μια πρωτοφανή κρίση. Η Ελλάδα προβλέπεται να είναι από τους μεγαλύτερους ευεργετουμένους, με 20 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις που θα συμβάλουν σημαντικά στην ανάκαμψη της οικονομίας της. Η ελληνική οικονομία είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στη νέα κρίση, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ταξίδια και τον τουρισμό – κι αυτό παρά την αξιέπαινα ταχεία αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στην πανδημία.

Το σχέδιο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει τρεις στόχους: να βοηθήσουμε τις οικονομίες μας να ανακάμψουν ταχύτερα, να ενισχύσουμε τους ρυθμούς μεγέθυνσής τους και να τις καταστήσουμε πιο ανθεκτικές απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις. Έρχεται να συμπληρώσει την άμεση αντίδρασή μας στην κρίση, στην οποία εντάσσεται το πακέτο των 540 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 9ης Απριλίου. 

Η ΕΕ κάνει τα μέγιστα δυνατά για να διατηρήσει ανοιχτή τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης προς τις χειμαζόμενες επιχειρήσεις μας, ειδικά τις πιο μικρές. Για την κάλυψη των άμεσων αναγκών τους έχουμε επιστρατεύσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την παροχή ρευστότητας ύψους 8 δισ. ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα μοχλεύσει άλλα 200 δισ. ευρώ. Και η Επιτροπή έχει προτείνει τη σύσταση ενός ειδικού εργαλείου για την κεφαλαιακή ενίσχυση εταιρειών ανά την ΕΕ, ώστε να αποφύγουν το φάσμα της χρεοκοπίας. 

Επιπροσθέτως, τα κράτη-μέλη της ΕΕ απολαμβάνουν πλέον ευελιξία άνευ προηγουμένου στη διαχείριση των πόρων συνοχής – τόσο όσων έχουν απομείνει στον τρέχοντα κοινοτικό προϋπολογισμό, όσο και για τα επιπλέον ποσά που θα χορηγηθούν στην επόμενη διετία ως μέρος του React-EU. Τα κονδύλια αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κεφάλαια κίνησης και για τη φροντίδα των πιο ευάλωτων πολιτών. Μπορούν επίσης να συμπληρώσουν τους πόρους που θα αντλήσει μέσω των αγορών η Επιτροπή για το πρόγραμμα επιδότησης εργασίας SURE. Το SURE θα χρηματοδοτήσει προγράμματα όπως το «Συν-Εργασία» στην Ελλάδα, που θα αποζημιώνει εκείνους που θα εργάζονται με μειωμένο ωράριο, ειδικά σε βαριά πληγέντες τομείς όπως η βιομηχανία, οι μεταφορές και ο τουρισμός.

Σε μια πρόσφατη επίσκεψή μου στην Ελλάδα, έγινα αυτόπτης μάρτυρας των προοπτικών ενός οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων σε άνθηση. Ενημερώθηκα για πολλούς επιχειρηματίες που είναι γνώστες της τεχνολογίας και παρέχουν δημιουργικά προϊόντα και υπηρεσίες για μικρές εταιρείες και καινοτόμες εφαρμογές για τον τουρισμό.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης θα επιτρέψει στην Ελλάδα να κατευθύνει σημαντικούς πόρους στην τόνωση της καινοτομίας, στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και στον περιορισμό των αδυναμιών της. Θα της επιτρέψει να επενδύσει σε εγχειρήματα υψηλού αντίκτυπου για να δημιουργήσει μακροπρόθεσμα μια πιο βιώσιμη και πιο ψηφιακή οικονομία, με λιγότερους αποκλεισμούς, και να διευρύνει το αποτύπωμά της σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως οι τηλεπικοινωνίες και η πληροφορική, η ενέργεια, οι μεταφορές και η εφοδιαστική αλυσίδα. Οι κοινοτικοί πόροι θα μπορούσαν επίσης να στηρίξουν ζωτικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας. 

Καθώς θα εξερχόμαστε από αυτή την πρωτοφανή κρίση, το σχέδιο ανάκαμψης που προτείνουμε είναι η καλύτερη ευκαιρία για την Ευρώπη. Μας οδηγεί σε ένα μονοπάτι προς ένα πιο δίκαιο, πιο πράσινο και πιο ψηφιακό μέλλον, με νέες δυνατότητες για ανάπτυξη και ευημερία.

Αν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών συμφωνήσουν με αυτά που έχουμε προτείνει, η ευρωπαϊκή οικονομία θα ανακάμψει ταχύτερα και θα μπορέσουμε να επενδύσουμε σε αυτό το καλύτερο μέλλον. Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης το ταχύτερο δυνατό, ώστε η Ελλάδα και η Ευρώπη να πορευτούν με σιγουριά μέσα στην καταιγίδα και να βγουν από αυτήν ισχυρότερες – μαζί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT