ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Η χώρα μας και σταδιακά όλος ο πλανήτης βγαίνει ξανά στην κανονικότητα, προσπαθώντας να επανακάμψει από τον φονικό κορωνοϊό. Ως λαός, επιδείξαμε έναν αξιοθαύμαστο προγραμματισμό, αλλά και συνέπεια στην τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων που συστήνονταν από τους ειδικούς, και αυτό μας έβγαλε κατά κάποιον τρόπο «νικητές» από την πρώτη αυτή μάχη. Αναμένουμε όμως με αγωνία να δούμε την πορεία της οικονομικής κρίσης παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας, λόγω του lockdown.
Σε αυτό το δεύτερο σκέλος της ανάκαμψης μετά την κρίση, ο επιχειρηματικός κόσμος καλείται να υπερβάλει εαυτόν. Οι επιχειρήσεις, τη μετά κορωνοϊό εποχή, επιβάλλεται να προσαρμοστούν στη νέα κανονικότητα. Βγαίνουμε από μια μακρόχρονη ύφεση, που ήρθε να τη συμπληρώσει η πανδημία του κορωνοϊού, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι επιχειρήσεις που θα επιβιώσουν θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες για τη συνεχή μεταβλητότητα. Κοινώς, θα πρέπει να είναι οργανωτικά και λειτουργικά ευέλικτες, τεχνολογικά άρτιες, καινοτόμες ως προς τη διάθεση των προϊόντων τους και την εξ αποστάσεως επικοινωνία με τους πελάτες τους. Η επιμήκυνση της ύφεσης λόγω κορωνοϊού κάνει επιτακτική την ανάγκη για αλλαγή του λειτουργικού μοντέλου, ισχυρή Εταιρική Διακυβέρνηση, ρευστότητα και κεφαλαιακή επάρκεια των επιχειρήσεων.
Η Ασφαλιστική Αγορά, ως Τομέας Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, συνδέεται άμεσα με την πορεία του ΑΕΠ. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις της χώρας μας παρακολουθούν τις συνέπειες της κρίσης στους τομείς της Υγείας, των Συντάξεων και θα κληθούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην ανάκαμψη της οικονομίας. Θεωρώ ότι ο κλάδος έχει ανταποκριθεί άριστα σε αυτή την πρωτοφανή περίοδο. Τα νέα δεδομένα κάνουν επιτακτική την ανάγκη σύμπραξης Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα στους τομείς της Υγείας, της Σύνταξης και των φυσικών καταστροφών.
Όσο η ύφεση απειλεί, οι επιχειρήσεις δέχονται μεγάλη πίεση. Την ίδια πίεση δέχονται και οι ασφαλιστικές εταιρείες, κυρίως από τις ζημιές των Επενδυτικών χαρτοφυλακίων τους και τη μείωση παραγωγής τους από επιχειρήσεις στον τουρισμό και σε άλλους τομείς που πλήττονται.
Στο πεδίο της ανάκαμψης, οι βασικές παράμετροι που θα οδηγήσουν την οικονομία μας σε ανοδική τροχιά είναι αφενός το γεγονός ότι η χώρα βρισκόταν σε αναπτυξιακή φάση πριν από την κρίση του κορωνοϊού, οπότε η τάση αυτή αναμένεται να επανέλθει. Επιπλέον, χάρη στα σημαντικά μέτρα στήριξης ύψους 24 δισ. ευρώ που έχει εξαγγείλει το κράτος και στην προοπτική περαιτέρω χρηματοδότησης των επιχειρήσεων μέσω των τραπεζών μετά τα γενναία μέτρα στήριξης της ρευστότητας από την ΕΚΤ. Η μεγάλη και αξιοσημείωτη πρόοδος που επέδειξε η χώρα μας στην υιοθέτηση και χρήση νέων τεχνολογιών και η προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων αναμένεται να ενισχύσουν το ΑΕΠ της χώρας.
Τέλος, θα πρέπει στο σημείο αυτό να επισημάνουμε τη σημαντική συνδρομή της Ασφαλιστικής Αγοράς και στον τομέα των επενδύσεων, αφού ο ασφαλιστικός κλάδος αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές της ελληνικής οικονομίας, ενισχύοντας έτσι την ανάπτυξή της και την εξωστρέφειά της. Η Εθνική Ασφαλιστική, ως ηγέτης της ελληνικής Ασφαλιστικής Αγοράς, αναμένεται να πρωτοστατήσει στην επάνοδο της οικονομίας στην κανονικότητα, στεκόμενη δίπλα στους ασφαλισμένους της, στα δίκτυα πωλήσεων, στους εργαζομένους της, αλλά και στην κοινωνία γενικότερα, όπως κάνει διαχρονικά κατά τα 129 χρόνια λειτουργίας της.
Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ | |
ΚΛΑΔΟΣ | Ασφάλειες |
ΕΔΡΑ | Ελλάδα |
ΙΔΡΥΣΗ | 1891 |
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ | 680 |
Εγγεγραμμένα ασφάλιστρα 2019 | 741.000.000 € |
Κέρδη προ φόρων 2019 | 82.000.000 € |