Πέγκυ Αντωνάκου: Η τεχνολογία, «επιταχυντής» της ανάκαμψης

Πέγκυ Αντωνάκου: Η τεχνολογία, «επιταχυντής» της ανάκαμψης

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
GOOGLE

Μία από τις τακτικές ασκήσεις που κάνουν οι περισσότερες εταιρείες ανά τον κόσμο, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, είναι σενάρια για την αντιμετώπιση κρίσεων. Ορισμένα από αυτά τα σενάρια συναγωνίζονται την ανθρώπινη φαντασία – ακριβώς για να χωρέσουν ακόμη και τα πιο απίθανα ενδεχόμενα. Παρ’ όλα αυτά, η εμφάνιση της πανδημίας έφερε στην παγκόσμια αγορά ένα αίσθημα αιφνιδιασμού, λογικό αν αναλογιστούμε ότι οδήγησε την ανθρωπότητα σε αχαρτογράφητα νερά, και μάλιστα κάτω από μια κυριολεκτικά θανάσιμη απειλή. 

Ο ίδιος αιφνιδιασμός, όμως, λειτούργησε και ως ένας ισχυρός επιταχυντής για ψηφιακό μετασχηματισμό. Σε μια κρίση τέτοιου μεγέθους, η ταχύτητα και το εύρος λήψης αποφάσεων και προσαρμογών είναι κρίσιμη. Η άμεση και ποιοτική πληροφόρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική διαχείριση. Η τεχνολογία είναι το εργαλείο, το οποίο παρέχει αυτή την πληροφόρηση, η ηγεσία όμως είναι το ανθρώπινο χαρακτηριστικό, το οποίο την κάνει να φέρνει αποτελέσματα. Επιχειρήσεις οι οποίες στη διάρκεια της κρίσης αντέδρασαν γρήγορα και προσάρμοσαν τα επιχειρηματικά μοντέλα τους, ώστε να ανταποκριθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς, κατάφεραν όχι μόνο να αντεπεξέλθουν στις πολύ δύσκολες συνθήκες, αλλά και να βρουν ευκαιρίες ανάπτυξης για την επόμενη μέρα, δημιουργώντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η θεαματική ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου τους τελευταίους μήνες, η οποία, με βάση τα στοιχεία του Μαΐου, αυξήθηκε 107% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Λόγω του καταιγισμού αναγκών, που αυξάνονταν καθημερινά,  από την πρώτη ημέρα, ενισχύσαμε τις πλατφόρμες, τα εργαλεία και τα προγράμματά μας. Ανταποκριθήκαμε σε παγκόσμιες απαιτήσεις, όπως τη μετάδοση έγκυρων, αξιόπιστων πληροφοριών σχετικά με την πανδημία, καθώς και την καταπολέμηση των fake news, ενώ πήραμε πολλές πρωτοβουλίες και σε τοπικό επίπεδο.

Στη χώρα μας, πρόσφατα ανακοινώσαμε τη νέα πρωτοβουλία «Grow Greece with Google» – μια σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, η οποία έχει στόχο να στηρίξει την ανάκαμψη της χώρας μέσω της τεχνολογίας. Πρόκειται για ένα μακρόπνοο σχέδιο με στόχους, την ουσιαστική συμβολή μας στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού. Αφετηρία της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας είναι το Job Search, μια νέα υπηρεσία του Search, για να βοηθά όλους όσοι αναζητούν δουλειά, ώστε να βρίσκουν εύκολα και γρήγορα συγκεντρωμένες τις αγγελίες εργασίας από όλο το διαδίκτυο.

Ο τουρισμός είναι σημαντικός πυλώνας αυτής της πρωτοβουλίας και η δέσμευσή μας να ενισχύσουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου παραμένει πιο ισχυρή από ποτέ. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Οxford Economics σχετικά με τον αντίκτυπο του διαδικτύου στον τουριστικό κλάδο, στην Ελλάδα μπορούν να δημιουργηθούν περισσότερες από 170.000 νέες θέσεις εργασίας, εάν το ψηφιακό περιεχόμενο για τον τουριστικό μας τομέα αναπτυχθεί και φτάσει στα επίπεδα άλλων χωρών.

Όπως λοιπόν η κρίση επιτάχυνε τη χρήση της τεχνολογίας, έτσι και η τεχνολογία θα παίξει, πιστεύω, καταλυτικό ρόλο στην επιτάχυνση της εξόδου από την κρίση. Εμείς, ως Google, θα είμαστε παρόντες και θα συμμετέχουμε στη συζήτηση για την τεχνολογία και τον ρόλο της στην κοινωνία του αύριο. Θα είμαστε επίσης σε επαγρύπνηση, για να εντοπίζουμε τις ευκαιρίες που μπορούν να εξελιχθούν σε πραγματικές προοπτικές για την αναγέννηση της ελληνικής αγοράς και να συμβάλλουμε στην αξιοποίησή τους.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
Οι Larry Page και Sergey Brin ίδρυσαν την Google τον Σεπτέμβριο του 1998. Έκτοτε, η εταιρεία έχει περισσότερους από 100.000 υπαλλήλους παγκοσμίως, με ένα ευρύ φάσμα δημοφιλών προϊόντων και πλατφορμών, όπως η Αναζήτηση, οι Χάρτες, οι Διαφημίσεις, το Gmail, το Android, το Chrome και το YouTube. Τον Οκτώβριο του 2015, η Alphabet έγινε η μητρική εταιρεία της Google.
comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT