Αριστοτέλης Παντελιάδης: Ο Δαρβίνος απέναντι στην πανδημία

Αριστοτέλης Παντελιάδης: Ο Δαρβίνος απέναντι στην πανδημία

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
METRO AEBE

 

Το ανθρώπινο είδος οφείλει την ύπαρξή του σε μια ατέλειωτη αλυσίδα τυχαίων γενετικών αλλαγών, ορισμένες από τις οποίες επιβίωσαν γιατί βοήθησαν τους ζωντανούς οργανισμούς να προσαρμοστούν καλύτερα στο περιβάλλον τους. Οι απότομες αλλαγές αυτού του περιβάλλοντος έδρασαν ως επιταχυντές των εξελίξεων και είχαν ως αποτέλεσμα νέα, εξελιγμένα όργανα, προσαρμοσμένα καλύτερα στις καινούργιες ανάγκες.

Τίποτα διαφορετικό δεν συμβαίνει στον κόσμο των επιχειρήσεων. Συνεχώς δοκιμάζονται νέες τακτικές, και όσες βοηθούν στην επιβίωση και στην ανάπτυξη της επιχείρησης ενσωματώνονται στον γενετικό της κώδικα. Μια πανδημία, που ανατρέπει απότομα και δραστικά το μοτίβο της καταναλωτικής συμπεριφοράς, απαιτεί άμεσες προσαρμογές. Εκβιάζει την εξέλιξη. Αν μπορέσουμε να υιοθετήσουμε αυτές τις προσαρμογές, θα καλύψουμε σε λίγους μήνες δρόμο πολλών ετών. Θα γίνουμε καλύτεροι. Θα εξελιχθούμε.

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΗΚΑΜΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ

Ο ιός, ο φόβος που προκάλεσε και το lockdown που ακολούθησε έφεραν τεράστιες αλλαγές στο λιανικό εμπόριο τροφίμων. Στη χώρα μας ανταποκριθήκαμε καλά και γρήγορα, ως πολίτες, καταναλωτές και επιχειρήσεις. Η εγχώρια βιομηχανία τροφίμων αύξησε αμέσως την παραγωγή της, οι υπηρεσίες logistics έκαναν το αδύνατο δυνατό, τα σούπερ μάρκετ ανταποκρίθηκαν εξαιρετικά. Ακόμα και ο κυβερνητικός μηχανισμός υπερέβη εαυτόν – όχι πάντα με επιτυχία, αλλά ομολογουμένως με αληθινή διάθεση συνεργασίας και με αποφασιστικότητα.

Χωρίς να θέλω να ισχυριστώ ότι ήμασταν οι μόνοι που κάναμε πολλά μικρά θαύματα, θα αναφέρω ενδεικτικά μερικά στοιχεία από τη δική μου εταιρεία. Πάνω από 10.000 εργαζόμενοι της METRO στα καταστήματα My market, στα METRO Cash & Carry και στα κέντρα διανομής μας δούλεψαν πολύ σκληρά και με αυταπάρνηση και, παρά τη δικαιολογημένη αγωνία για τη δική τους υγεία, κατάφεραν να εξυπηρετήσουν την εκτίναξη της ζήτησης κατά τις πρώτες εβδομάδες. Όταν εμφανίστηκε κρούσμα σε κατάστημα, αυτό απολυμάνθηκε αυθημερόν και άνοιξε ξανά την επόμενη μέρα με ομάδα που συγκροτήθηκε από άλλα καταστήματα, ενώ όλοι οι εργαζόμενοί του παρέμειναν στο σπίτι τους για δύο εβδομάδες. Εφαρμόσαμε όλα τα πρωτόκολλα ασφάλειας, συχνά πιο αυστηρά από τις νομικές απαιτήσεις – με πλήρη συνεργασία των πελατών. Από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε από τους εργαζομένους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να μείνουν σπίτι τους – με κανονικό μισθό, χωρίς καμία κρατική επιδότηση.

Προσλάβαμε 600 νέους συνεργάτες για να βοηθήσουν στην αυξημένη δουλειά. Υπερδιπλασιάσαμε το δυναμικό και την απόδοση του e-shop μας, συνεργαστήκαμε με νέους διανομείς και υλοποιήσαμε νέα διαδικασία click and pick μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα. Γιατί τα αναφέρω όλα αυτά, τώρα που προβληματιζόμαστε όλοι για το μέλλον; Μα αυτά που πετύχαμε όλοι μας είναι η συνταγή: το φιλότιμο, η αντοχή, η προσαρμοστικότητα ήταν τα κλειδιά της επιτυχίας μας. Η αισιοδοξία, η αποφασιστικότητα, η βεβαιότητα που νιώθαμε ότι οι δυσκολίες υπάρχουν για να ξεπερνιούνται, ήταν οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε, να δοκιμάσουμε, να αποτύχουμε και να διορθώσουμε. Να πάρουμε ρίσκο, να τολμήσουμε. Να πρωτοτυπήσουμε, να εκμεταλλευτούμε τα εξαιρετικά μυαλά που έχουμε στον τόπο μας. Να εμπιστευτούμε νέους ανθρώπους και να τους αφήσουμε ελευθερία κινήσεων. Να πιστέψουμε στη χώρα μας – και η χώρα να πιστέψει σ’ εμάς, φυσικά. Χωρίς να παραγνωρίζω ότι το κράτος οφείλει να είναι αρωγός στην επιχειρηματικότητα και να συνδράμει οικονομικά όσους ζημιώθηκαν από τα περιοριστικά μέτρα, εμείς ως επιχειρηματίες πρέπει να σκεφτούμε τι μπορούμε να κάνουμε οι ίδιοι για τις επιχειρήσεις μας.

Αν συνεχίσουμε στον καλό δρόμο που χαράξαμε τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα θα βγει δυνατότερη από αυτή την ταλαιπωρία.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
Από το 1976, η METRO AEBE στηρίζει την Ελληνική Επιχειρηματικότητα και την Εθνική Οικονομία. Με δύο αλυσίδες καταστημάτων (My market, METRO Cash&Carry), διαθέτει περισσότερα από 275 καταστήματα. Απασχολεί περίπου 11.000 εργαζομένους και είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT