Θεοδόσης Μιχαλόπουλος: Η τεχνολογία ως θεμέλιο της ανάκαμψης

Θεοδόσης Μιχαλόπουλος: Η τεχνολογία ως θεμέλιο της ανάκαμψης

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
MICROSOFT

O Σάτια Ναντέλα, CEO της Microsoft, μίλησε για δύο χρόνια ψηφιακού μετασχηματισμού σε δύο μήνες, ωστόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι στη χώρα μας είδαμε πέντε χρόνια ψηφιακού μετασχηματισμού σε δύο μήνες.

Το διάστημα αυτό χρειάστηκε να διαχειριστούμε πολλαπλές και πρωτοφανείς προκλήσεις τόσο σε επίπεδο κράτους όσο και επιχειρήσεων ή κοινωνίας και να διασφαλίσουμε τη συνέχεια των δραστηριοτήτων μας, ειδικά σε κομβικούς τομείς, όπως είναι το σύστημα υγείας και η εκπαίδευση. Τόσο στον ευρύτερο δημόσιο τομέα όσο και στον ιδιωτικό οι οργανισμοί αντιλήφθηκαν τον καταλυτικό ρόλο της τεχνολογίας στην οικονομία και στην κοινωνία, καθώς επίσης και τη σημασία της ως μέσου διευκόλυνσης των ανθρώπων στην καθημερινότητά τους.

Ο ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Ο κόσμος γύρω μας μεταβάλλεται με ταχείς ρυθμούς. Η εμπειρία της πανδημίας επιτάχυνε την ενσωμάτωση της τεχνολογίας σε τομείς της καθημερινότητας όπως ήταν η πραγματοποίηση επαγγελματικών συναντήσεων, που μεταφέρθηκαν στο περιβάλλον του Teams, ή η ενσωμάτωση της τηλεργασίας ως βασικού μοντέλου λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων. Η επίσπευση του ψηφιακού μετασχηματισμού ήταν ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά προϋποθέτει ορθή διαχείριση και στρατηγική για την επόμενη μέρα. Οι καιροί επιτάσσουν να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και να αντιληφθούμε ότι η επένδυσή μας σε αυτόν πρέπει να γίνει μια μακροχρόνια και συνεχής δέσμευση.

Είναι γεγονός ότι επιχειρήσεις και οργανισμοί που έχτισαν πάνω στον πυλώνα της καινοτομίας και της τεχνολογικής ενσωμάτωσης χάραξαν μια διαδρομή επιτυχίας εν μέσω κρίσης. Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν πολλά, αλλά θα σταθώ στην περίπτωση της ελληνικής start-up Softomotive, η οποία έγινε ηγέτιδα εταιρεία στο Robotic Process Automation (RPA) και εξαγοράστηκε πρόσφατα από τη Microsoft.

Επίσης, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για πολλές επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, αυτή την περίοδο πραγματοποιούμε μια μεγάλη έρευνα με την BCG με σκοπό να καταλάβουμε σε πρώτη φάση κατά πόσον οι ελληνικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης. Μιλήσαμε με πάνω από 30 επιχειρηματίες και ανώτατα στελέχη από τον ελλαδικό χώρο και βρήκαμε πάνω από 35 case studies που -σε διαφορετικό βαθμό- καταδείκνυαν πως οι επιχειρήσεις εξετάζουν ενεργά πώς θα πάρουν αξία από την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Μελετώντας αυτά τα 35 cases, είδαμε πολύ θετικά στοιχεία:

• Το 80% των case studies αναπτύχθηκαν με σκοπό να επιλύσουν ένα συγκεκριμένο business πρόβλημα.

• Το 100% χρησιμοποιούν cloud υπηρεσίες, το οποίο θέτει τη σωστή βάση από άποψη υπολογιστικής ισχύος και ταχύτητας ανάπτυξης για να τα εκμεταλλευτούν.

Αλλά ταυτόχρονα διαπιστώσαμε ένα έλλειμμα που αναδεικνύει μια τεράστια ευκαιρία, καθότι η μεγάλη πλειοψηφία των εταιρειών δεν έχει έναν συστηματικό, στρατηγικό τρόπο ώστε να εκμεταλλευτεί πλήρως το τι θα μπορούσε να προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη. Τα παραπάνω συμπεράσματα θα αποτελέσουν και το αντικείμενο της πρότασής μας. Πιστεύουμε ότι η τεχνολογία είναι σίγουρα το θεμέλιο της ανάκαμψης για την Ελλάδα, αλλά το ανθρώπινο δυναμικό μας είναι αυτό που θα αναλάβει να «χτίσει» το αύριο και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα έχει στη διάθεσή του τα καλύτερα δομικά υλικά, εκσυγχρονίζοντας την εκπαίδευση και εδραιώνοντας μια κουλτούρα καινοτομίας. H Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας βρίσκεται στη διάθεση της πολιτείας και των επιχειρήσεων για να συνδράμει με υπηρεσίες υποστήριξης και τεχνογνωσία. Κυρίως όμως βρίσκεται στη διάθεση των ανθρώπων της χώρας, υποστηρίζοντας προγράμματα και πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων που είναι πιο απαραίτητες από ποτέ στην ψηφιακή μετάβαση της χώρας.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
«Η Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1992 και απασχολεί σήμερα 220 εργαζομένους στο τοπικό γραφείο.  Όραμα της Microsoft Ελλάς είναι να καταστήσει την τεχνολογία προσβάσιμη σε όλους τους Έλληνες».
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT