Παναγιώτης Θρουβάλας: Επείγει η άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών της ύφεσης

Παναγιώτης Θρουβάλας: Επείγει η άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών της ύφεσης

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
MIG – VIVARTIA

 

Η εμφάνιση της πανδημίας και η σε σύντομο χρόνο παγκόσμια εξάπλωσή της άλλαξε, μόνο σε λίγες εβδομάδες, τις συνθήκες ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη.

Η αβεβαιότητα για την ίδια τη ζωή γέμισε ερωτηματικά την οργάνωση της καθημερινότητας, την οργάνωση των εθνικών συστημάτων Υγείας, τον τρόπο λειτουργίας της Οικονομίας.

Το τι έγινε στη χώρα μας από την πλευρά της πολιτείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας το ξέρουμε όλοι και το έχουμε αναγνωρίσει όλοι (σχεδόν).

Αν και αυτό που απασχολεί σήμερα είναι η «επόμενη μέρα», εντούτοις είναι σημαντικό να πούμε δυο λόγια και για το τι έγινε την περίοδο που πέρασε, γιατί και αυτό είναι με κάποιον τρόπο μέρος της επόμενης μέρας.

Σε έναν μεγάλο όμιλο όπως ο δικός μας, με εταιρείες σημαντικές στους κλάδους όπου δραστηριοποιούνται και με περισσότερους από 7.000 εργαζομένους, από τις πρώτες ημέρες φάνηκαν όλων των ειδών τα «επακόλουθα».

Μεγάλες εταιρείες σε διαφορετικούς κλάδους παρουσίασαν απότομα σημαντικές μειώσεις του κύκλου εργασιών τους, ενώ σε άλλες (λιγότερες) τα πράγματα ήταν καλύτερα.

Επιπλέον, μέσα σε ελάχιστο χρόνο έπρεπε να επανασχεδιαστούν όλα.

Εκτός από τον κλάδο της ακτοπλοΐας και τις τεράστιες ιδιαιτερότητές του, που είναι από όλους αντιληπτές, να αναφέρω ενδεικτικά: τα εργοστάσια παραγωγής τροφίμων (με διαμερισματοποίηση των γραμμών παραγωγής κ.ά.) και την εστίαση με το νέο μοντέλο λειτουργίας της.

ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Το να γίνουν όλα αυτά σωστά, με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, δεν είναι κάτι ούτε αυτονόητο ούτε σου το εγγυάται κανείς. Έγινε χάρη στις προσπάθειες όλων των ανθρώπων των εταιρειών. Κατέθεσαν όλοι τους γνώση, πείρα, άπειρη υπευθυνότητα και φαντασία στο να βρεθούν λύσεις και στα πιο δύσκολα προβλήματα. Γι’ αυτό και τους ευχαριστούμε.

Με αυτά ως δεδομένα περνάμε στην επόμενη ημέρα.

Στις τρέχουσες συνθήκες και κυρίως για το 2020 τα προβλήματα στην αγορά θα αφορούν τον μειωμένο κύκλο εργασιών και την αντιμετώπιση του κόστους λειτουργίας.

Πιο μακροπρόθεσμα θα πρέπει να υπάρξει –θεσμικά και οργανωμένα– συζήτηση για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Σήμερα όμως επείγει –και ο χρόνος τρέχει– η αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουμε μπροστά μας.

Οι επιχειρήσεις θα επηρεαστούν από την έκταση της ύφεσης και ειδικότερα από τον κλάδο όπου δραστηριοποιούνται. Στο βασικό σενάριο θα χαθούν φέτος περισσότερα από 15 δισ. ευρώ του ΑΕΠ της χώρας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο πάνω από 1,2-1,3 τρισ. ευρώ.

Έχει ειπωθεί πολλές φορές ότι οι συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία είναι πρωτόγνωρες και εξομοιώνονται με συνθήκες εξόδου από πόλεμο. Ακούμε για σχέδια τύπου Μάρσαλ ή για άλλα περίπλοκα χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να εξευρεθούν οι απαραίτητοι πόροι. Όσοι είναι κοντά σε αυτό το αντικείμενο αντιλαμβάνονται πόσο δύσκολα και σύνθετα γίνονται αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία στην υλοποίησή τους.

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΜΕΙΓΜΑ

Ας μείνουμε όμως εδώ, στη μεγάλη εικόνα. Το θέμα δεν είναι να γεμίσουμε δάνεια· είτε οι επιχειρήσεις είτε το ίδιο το ελληνικό κράτος. Είναι να βρεθεί το καλύτερο δυνατό μείγμα των πηγών προέλευσης των χρηματοδοτικών πόρων και της χρήσης τους.

Υπενθυμίζουμε πόσο εύκολα άλλες μεγάλες οικονομικές οντότητες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο χρηματοδότησαν επισήμως και απευθείας τις ανάγκες τους λόγω κρίσης και με έκδοση χρήματος.

Συνοψίζοντας, πρωταρχικός στόχος είναι να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι ενίσχυσης της οικονομίας. Στη συνέχεια χρειάζεται στοχευμένη κατανομή τους ανά κατηγορία παρέμβασης. Άλλα κονδύλια πρέπει να πάνε στην ενίσχυση του κύκλου εργασιών της αγοράς, είτε μέσω κρατικών δαπανών είτε μέσω κρατικών επενδύσεων. Άλλα κονδύλια πρέπει να ενισχύσουν την απασχόληση και συγκεκριμένες κατηγορίες κόστους λειτουργίας των πληττόμενων κυρίως κλάδων και άλλα κονδύλια πρέπει να διοχετευθούν σαν δάνεια μέσω του τραπεζικού συστήματος, προς αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας των επιχειρήσεων. Διαφορετικοί στόχοι, διαφορετικές πηγές πόρων.

* Ο Παναγιώτης Θρουβάλας είναι Πρόεδρος MIG και Πρόεδρος Ομίλου VIVARTIA.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
ΚΛΑΔΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ
ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ VIVARTIA, ATTICA GROUP,

SINGULAR LOGIC

ΕΔΡΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΙΔΡΥΣΗ 2007
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 7.500
ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 2019 1.070.000.000 €
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT