Μαριάννα Πολιτοπούλου: Με το βλέμμα στον άνθρωπο

Μαριάννα Πολιτοπούλου: Με το βλέμμα στον άνθρωπο

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
NN HELLAS

 

Η πλέον συνηθισμένη φράση που διαβάζουμε τα τελευταία χρόνια συνοψίζεται σε δύο λέξεις: κρίση και ευκαιρία. Όταν ο Τζον Φ. Κένεντι αναφέρθηκε στο πώς οι Κινέζοι αποτυπώνουν στη γραφή τους τον κίνδυνο και την ευκαιρία, στην πραγματικότητα ανέδειξε ένα κλασικό πλέον δίπολο σκέψης.

Η πανδημία COVID-19 επιβεβαιώνει τη διαχρονική αξία του. Για όλα όσα διαμορφώνουν την οικονομική πραγματικότητα και επηρεάζουν το κοινωνικό περιβάλλον. Και μας καλεί για ακόμα μία φορά «να έχουμε υπόψη μας τον κίνδυνο και να αναγνωρίσουμε την ευκαιρία».

Τους τελευταίους τρεις μήνες αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρες προκλήσεις. Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι δοκιμάσαμε συστημικές και ατομικές αντοχές. Προσαρμοστήκαμε σε νέες ανάγκες και έκτακτες συνθήκες. Διαμορφώσαμε καινούργια μοντέλα εργασιακής καθημερινότητας, ώστε να υπάρξει επιχειρησιακή συνέχεια. Χρησιμοποιήσαμε νέα ή εκμεταλλευτήκαμε σε βάθος λιγότερο ή περισσότερο οικεία εργαλεία για την επικοινωνία μεταξύ μας, την προώθηση προϊόντων, την παροχή υπηρεσιών.

Πετύχαμε πολλά, γιατί συμφωνήσαμε να δώσουμε προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή. Τοποθετήσαμε την ασφάλεια και την υγιεινή πάνω από την παραγωγικότητα. Αφουγκραστήκαμε την κοινωνία, τον οργανισμό, τους εργαζομένους μας. Όπως ταιριάζει στις εταιρείες-ηγέτες. Και η ευαισθησία τελικά ενίσχυσε το αποτέλεσμα. Για όλες και όλους μας. Αναδείξαμε ταυτόχρονα και την αξία της μάρκας με τη συμπεριφορά μας.

Ο θαυμαστός «ψηφιακός» κόσμος, στον χώρο των γραφείων, αλλά και στο οικιακό περιβάλλον, αναβαθμίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες, με στόχο να υπηρετήσει κατά προτεραιότητα την εξ αποστάσεως εργασία. Οι πλατφόρμες τηλε-διασκέψεων δημιούργησαν μια νέα «εικονική» επιχειρηματική συνθήκη, με οριζόντιες επιπτώσεις στο σύνολο των αγορών. Ο επιχειρηματικός κόσμος αλλά και η κοινωνία των καταναλωτών προσαρμόστηκαν με εντυπωσιακή ταχύτητα στις διαθέσιμες διαδικασίες για την κάλυψη αναγκών. Το e-shop αντικατέστησε το φυσικό κατάστημα, παρέχοντας πρόσβαση σε πληθώρα προϊόντων. Ταυτόχρονα κάλυψε και την απουσία της διαπροσωπικής επαφής στην παροχή υπηρεσιών.

Οι υποστηρικτικές παρεμβάσεις της πολιτείας στον οικονομικό τομέα ήταν κρίσιμες, ώστε να μη διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός. Διατηρήθηκαν θέσεις εργασίας και προσφέρθηκε ρευστότητα. Δρομολογήθηκε η διαδικασία για την έγκαιρη επανεκκίνηση της οικονομίας. Από την άλλη πλευρά, η αντίληψη του σύγχρονου κράτους βοήθησε να γίνουμε early adopters σε πολλούς τομείς. Αλλά και να εξοικειωθεί η καθημερινότητα όλων με την άμεση απορρόφηση χρηστικής πληροφορίας. Ο Βρετανός κοινωνιολόγος Άντονι Γκίντενς μίλησε πρόσφατα για την πρώτη «ψηφιακή πανδημία στην ιστορία». Και η αλήθεια είναι ότι η ψηφιακή διάσταση του COVID-19 κρύβει, πέρα από την πρωτοφανή υγειονομική κρίση, τόσο την ευκαιρία όσο και τον κίνδυνο. Η τεχνολογία αιχμής μπορεί και πρέπει να βαδίσει παράλληλα με τα ατομικά δικαιώματα. Δύσκολη άσκηση, όχι όμως και αδύνατη.

Η επιστροφή στην προσαρμοσμένη κανονικότητα είναι σε μεγάλο βαθμό μια νέα πρόκληση. Η μετά COVID-19 εποχή παραμένει υπό διαμόρφωση. Πόσες αλλαγές στη ζωή μας είμαστε άραγε διατεθειμένοι να κρατήσουμε; Πόσο συνεπείς θα παραμείνουμε στη μεταρρυθμιστική πρακτική; Είναι σημαντικό να παραμείνουμε υγειονομικά και επιχειρηματικά ανθεκτικοί, ταυτόχρονα. Να επενδύσουμε σταθερά στις υποδομές συνδεσιμότητας αιχμής. Να προωθήσουμε την οικονομία των δεδομένων και τις ευκαιρίες του πράσινου επιχειρείν. Να παραμείνουμε ευέλικτοι, αποτελεσματικοί και κυρίως ανθρώπινοι.

Όταν μια εταιρεία έχει αξιοποιήσει έγκαιρα την τεχνολογία, θα διαμορφώσει με βεβαιότητα και το δικό της ευέλικτο και σύγχρονο λειτουργικό μοντέλο. Τότε, θα έχει μεγαλύτερη δυνατότητα να φροντίσει τους εργαζομένους. Να πολλαπλασιάσει το παραγωγικό αποτέλεσμα. Να έχει τα αντανακλαστικά που χρειάζονται στην επόμενη κρίση.

Αν η εταιρεία σπείρει εμπιστοσύνη και αξιοπιστία, θα θερίσει με βεβαιότητα αλληλεγγύη και όφελος οριζόντια στην κοινωνία. Και ας μην ξεχνάμε ότι κάθε απόφαση που παίρνουμε σήμερα είναι μία ακόμα ημέρα στη ζωή της επόμενης γενιάς.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
ΚΛΑΔΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΖΩΗΣ
ΕΔΡΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΙΔΡΥΣΗ 1980
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 427
ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 2019 466,6 εκατ. €
ΠΟΡΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ n/a
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT