Γιάννης Καραγιάννης: Να αξιοποιήσουμε το momentum επενδύοντας στην καινοτομία

Γιάννης Καραγιάννης: Να αξιοποιήσουμε το momentum επενδύοντας στην καινοτομία

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
OLYMPIA GROUP

Η πανδημία λειτούργησε για όλους σαν μια «μηχανή του χρόνου», που μας προσγείωσε σε μια νέα εποχή. Σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητές μας στην Ελλάδα, βιώσαμε μεγάλες αλλαγές, ενώ η εταιρεία μας τηλεπικοινωνιών PLAY στην Πολωνία είχε πολύ λιγότερη επίδραση.

H Public-MediaMarkt βρέθηκε αντιμέτωπη με μια σημαντική πρόκληση: σε λίγα μόλις 24ωρα, ο όγκος των online παραγγελιών εικοσαπλασιάστηκε σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Ο στόχος της Public είναι να έχει ηγετική θέση στο ecommerce και να υποστηρίζεται από τα καλύτερα συστήματα logistics και τεχνολογίες που θα της δώσουν μεγάλο προβάδισμα. Γι’ αυτό και η θυγατρική μας προχωρά σε σημαντικές επενδύσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο και αναθεωρεί μέρος του πλάνου επενδύσεων σε φυσικά καταστήματα.

Για τη SUNLIGHT η συγκυρία υπήρξε αρκετά κρίσιμη. Ενώ είχαμε φτάσει σε ένα επίπεδο να παράγουμε με τριπλές βάρδιες, ξαφνικά είδαμε τις νέες παραγγελίες να παγώνουν και να πέφτουν στο -70%. Στην ίδια κατάσταση βρέθηκαν όλα τα συναφή εργοστάσια στο εξωτερικό και πολλοί πελάτες μας έπαυσαν τη δραστηριότητά τους.  Θεωρούμε καίριο το πώς θα κινηθεί το 2ο εξάμηνο, ενώ οι εκτιμήσεις μας δείχνουν πλήρη ανάκαμψη σε 2-3 χρόνια. Οι εξελίξεις αυτές ήλθαν σε μια ευαίσθητη στιγμή για εμάς, καθώς μόλις είχαμε επανέλθει από την πυρκαγιά του 2018 στη μονάδα μας στην Ξάνθη. Έχουμε αποφασίσει να συνεχίσουμε τις επενδύσεις μας, ενώ κύριο μέλημά μας παραμένει η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Η ΑΜΕΣΗ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ

Ανταποκρινόμενες στις νέες ανάγκες, οι εταιρείες του Ομίλου Olympia στην Ελλάδα θέτουν την ψηφιοποίηση στο επίκεντρο.

Η Public-MediaMarkt, με στόχο να είναι Νο 1 στο ηλεκτρονικό εμπόριο, βρίσκεται στη φάση εσωτερικού μετασχηματισμού. Έχει προσλάβει διεθνείς σύμβουλους κι έχει τοποθετήσει στο Διοικητικό της Συμβούλιο στελέχη με μεγάλη γνώση στο ecommerce και στα logistics, ενώ όλη η ομάδα εργάζεται  πυρετωδώς προς αυτή την κατεύθυνση. Η εταιρεία επενδύει δυναμικά σε νέες τεχνολογίες e-commerce, data management και logistics, ενώ η πλατφόρμα marketplace που διαθέτει θα αναπτυχθεί δυναμικά.  Εμείς από την πλευρά μας, ως Olympia, θα επενδύσουμε σε start ups πάνω στις νέες τεχνολογίες σε ενέργεια και e-commerce, στα οποία θα λειτουργήσουμε σαν incubator.

Η Sunlight τα τελευταία 2 χρόνια δίνει έμφαση στον τεχνολογικό μετασχηματισμό της, με στόχο να  είναι μία από τις εταιρείες που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των τεχνολογιών στην αποθήκευση ενέργειας. Είμαστε ήδη σε αναζήτηση 50 επιστημόνων που θέλουμε να επαναπατρίσουμε για το νέο, μεγάλο ερευνητικό κέντρο τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας που δημιουργούμε στην Ελλάδα. Οι τομείς που ασχολείται η Sunlight έχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης διεθνώς και γι’ αυτό η ομάδα μας επικεντρώνεται στους τομείς που έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως π.χ. μπαταρίες για περονοφόρα που είναι Νο 2 παγκοσμίως. Παράλληλα, μέσα από το νέο ερευνητικό κέντρο επενδύουμε σε μπαταρίες για τα αυτόματα ρομπότ (AGVs) που χρησιμοποιούνται σε διεθνή logistics centers, καθώς και σε μπαταρίες λιθίου για τομείς όπως τα ηλεκτρικά λεωφορεία και η ναυτιλία, ενώ επενδύουμε και στην αποθήκευση ενέργειας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τέλος, το πλάνο μας ανάπτυξης της νέας μονάδας στην Αμερική συνεχίζεται δυναμικά, ενώ διερευνούμε επέκταση με θυγατρικές εταιρείες στις ευρωπαϊκές αγορές.

Η ΝΕΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Η εικόνα της Ελλάδας που διαχειρίστηκε επιτυχώς την υγειονομική κρίση δημιουργεί ένα κύμα αξιοπιστίας το οποίο πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτό το momentum για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση επενδύσεων και ανθρώπινου δυναμικού. Παράλληλα υπάρχουν τομείς όπως η ηλεκτροκίνηση και οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας όπου η Ελλάδα μπορεί να πρωτοστατήσει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η πανδημία ήταν ένα crash test για όλους μας και ο δρόμος είναι πλέον ανοιχτός για την υιοθέτηση ενός μοντέλου ανάπτυξης που θα βασίζεται στην καινοτομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT