Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου: Κρίσιμος ο μετασχηματισμός επιχειρήσεων και οικονομίας

Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου: Κρίσιμος ο μετασχηματισμός επιχειρήσεων και οικονομίας

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
ΟΜΙΛΟΣ ΤΙΤΑΝ

Ως Έλληνες έχουμε κάθε δικαίωμα να αισθανόμαστε υπερήφανοι για τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας έχει αντιμετωπίσει μέχρι τώρα την πανδημία του κορωνοϊού. Κινηθήκαμε έγκαιρα, αποφασιστικά, υπεύθυνα και συλλογικά, προστατεύοντας την υγεία όλων μας. Εμπιστευτήκαμε την πολιτεία, τους επιστήμονες και τους γιατρούς μας και στηρίξαμε τις ευπαθείς ομάδες και τους αδυνάμους. Αποδείξαμε ότι στα δύσκολα μπορούμε, ως χώρα, ως πολίτες και ως επιχειρήσεις, να επιδείξουμε ταυτόχρονα αποτελεσματικότητα και αλληλεγγύη.

Eπ’ ουδενί λόγω, όμως, μπορούμε να επαναπαυτούμε. Ο υγειονομικός κίνδυνος παραμονεύει, ενώ η οικονομική κρίση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Είναι χρέος όλων μας να κινηθούμε με την ίδια υπευθυνότητα, συλλογικότητα και αποφασιστικότητα και σε αυτό το δεύτερο στάδιο της νέας πραγματικότητας, χτίζοντας πάνω στα πρόσφατα επιτεύγματα και στις εμπειρίες μας.

Η εμπειρία των τελευταίων μηνών, όπως τη βιώσαμε στον Τιτάνα, μας γεμίζει αισιοδοξία: οι άνθρωποί μας αντέδρασαν υποδειγματικά, με επαγγελματισμό και ανθρωπιά, διατηρώντας αδιάκοπη την επιχειρησιακή μας λειτουργία και στηρίζοντας με εθελοντικές δράσεις τους ευπαθείς συνανθρώπους μας. Η οργάνωσή μας, με τα δοκιμασμένα συστήματα, τις διαδικασίες και δομές της, συνέβαλε στην άμεση και συντεταγμένη ανταπόκρισή μας στις εξελίξεις. Πίσω από αυτά, οι ισχυρές, σταθερές αξίες του Τιτάνα αποδείχθηκαν καθοριστικές, δίνοντας κατεύθυνση και εμπνέοντας εμπιστοσύνη μέσα στην αβεβαιότητα της κρίσης.

Μέσα στην κρίση, αναπτύξαμε νέες δεξιότητες. Οι ψηφιακές λύσεις που εφαρμόσαμε κατά το lockdown, ως χώρα και ως εταιρεία, συνέβαλαν εντυπωσιακά στην εξοικείωση, στην αποδοχή και επομένως στην επιτάχυνση του ήδη εξελισσόμενου ψηφιακού μετασχηματισμού. Η τηλεργασία, με τα σύγχρονα εργαλεία e-συνεργασίας, αποδείχτηκε άκρως αποτελεσματική. Θα παραμείνει σημαντική και στο μέλλον, βοηθώντας στην ανάπτυξη νέων μοντέλων εργασίας, προσιτών και σε ομάδες που είναι δύσκολο να ενταχθούν στο σημερινό εργασιακό περιβάλλον. Η επιτακτική ανάγκη συχνής προσωπικής επαφής με όλους τους εργαζομένους υπό τους περιορισμούς της κοινωνικής αποστασιοποίησης (social distancing) επέδρασε καταλυτικά στη μετάβαση σε νέα μέσα και σε μια νέα γλώσσα επικοινωνίας, προσαρμοσμένη στην αμεσότητα και στην  ταχύτητα της εποχής των social media. 

Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί. Οι επιχειρήσεις δοκιμάστηκαν από την κρίση, αλλά είναι έτοιμες να χτίσουν στα θετικά στοιχεία της και να συμβάλουν στην ανάπτυξη. Το υπό συζήτηση χρηματοδοτικό πακέτο Next Generation EU, ύψους 32 δισ. ευρώ για τη χώρα μας, και το φιλόδοξο πρόγραμμα του νέου European Green Deal θα στηρίξουν μια γρήγορη επιστροφή της Ελλάδας σε θετική, μακρόπνοη τροχιά ανάπτυξης. Ο κλάδος μας, των κατασκευών, μπορεί να δώσει άμεσα ώθηση στην οικονομία, στηρίζοντας την εργασία, δημιουργώντας σημαντικό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα και παρέχοντας τις υποδομές που θα ενισχύσουν, τώρα και μακροπρόθεσμα, την ανάπτυξη της χώρας μας. Τα γνωστά μεγάλα έργα, στις μεταφορές και στα ενεργειακά, πρέπει να προχωρήσουν άμεσα. Στο πνεύμα του Green Deal, προτεραιότητα να δοθεί και στις επενδύσεις σε έργα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση της κυκλικής οικονομίας, χρησιμοποιώντας την έξοδο από την κρίση του κορωνοϊού σαν εφαλτήριο για την αντιμετώπιση των μεγάλων περιβαλλοντικών προκλήσεων που έχουμε ακόμα μπροστά μας ως παγκόσμια κοινότητα.

Η χώρα μας έδειξε τους τελευταίους μήνες τον καλύτερό της εαυτό, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία την υγειονομική κρίση της πανδημίας. Εναπόκειται σε όλους μας να εξαργυρώσουμε αυτή την επιτυχία, αντιμετωπίζοντας με την ίδια υπευθυνότητα, αμοιβαία εμπιστοσύνη και συλλογικότητα την τρέχουσα ύφεση, συνεχίζοντας τον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και της οικονομίας μας και επιστρέφοντας το 2021 σε μια τροχιά δυναμικής, μακροπρόθεσμης, βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
ΚΛΑΔΟΣ Παραγωγή τσιμέντου

και δομικών υλικών

ΙΔΡΥΣΗ 1902
ΠΑΡΟΥΣΙΑ 14 εργοστάσια τσιμέντου

σε 10 χώρες

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 5.382 (2019)
ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 2019 1.609,8 εκατ. €
ΣΥΜΒΟΛΟ ΜΕΤΟΧΗΣ TITC
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT