Χρήστος Χαρπαντίδης: Στην επιτυχία της επόμενης μέρας πρωταγωνιστεί το «μαζί»

Χρήστος Χαρπαντίδης: Στην επιτυχία της επόμενης μέρας πρωταγωνιστεί το «μαζί»

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ

 

Το αποτύπωμα της πανδημίας παραμένει σε εξέλιξη. Σήμερα, που ήδη μιλάμε για την επόμενη μέρα, η μόνη σταθερά είναι η αβεβαιότητα. Η παγκοσμιότητα των συνεπειών αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης δεν αφήνει καμία κοινωνία, καμία οικονομία αλώβητη. Είναι ανθρώπινο όσο και απαραίτητο να αναζητούμε τα επόμενα βήματα για την επαναφορά στη νέα κανονικότητα, μια μόνιμα επαπειλούμενη αβεβαιότητα που θα χαρακτηρίζει στο εξής το ζειν και το επιχειρείν παγκοσμίως. Και σε αυτή την αναζήτηση, κάθε πολίτης, κάθε κοινωνία, κάθε οικονομία καλείται να επαναπροσδιορίσει το δικό της αφήγημα επανεκκίνησης και να το κάνει πράξη.

ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΟΥΣΙΑΣ

Η πανδημία, που ανέστειλε πλάνα και προσδοκίες σε όλο τον κόσμο, στην Ελλάδα ανέδειξε πλάνα που έγιναν πράξη με συνεννόηση και συνέπεια και για πρώτη φορά επαλήθευσε τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν. Κερδίσαμε ως χώρα ένα στοίχημα ουσίας. Όχι εντυπώσεων. Γίναμε πρωταγωνιστές της επιτυχίας της δικής μας λύσης. Με οδηγό την επιστήμη και άξονα τη συνεργασία, αφήσαμε πίσω μας τις παραδοσιακές μας δεσμεύσεις και καταργήσαμε σε δύο μήνες στερεότυπα και αποκλεισμούς που μέχρι χθες έμοιαζαν ανίκητα. Μάθαμε ότι και ξέρουμε και μπορούμε. Αλλά τώρα, αυτή την πρωτόγνωρη γνώση πρέπει να την αξιοποιήσουμε. Η άγνωστη επόμενη μέρα παραμένει επείγουσα. Καλούμαστε όλοι να βρούμε τρόπους να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα, τώρα, από σήμερα, για την επόμενη φορά. Η επανεκκίνηση της οικονομίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δεν θα γίνει με το πάτημα ενός κουμπιού.

Η πανδημία θα συνεχίσει να προκαλεί ισχυρούς κλυδωνισμούς. Αλλά από την κρίση του κορωνοϊού στην Ελλάδα βγήκαμε πιο δυνατοί. Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, σηκώσαμε ανάστημα όλοι μαζί. Συνεργαστήκαμε με πρόγραμμα, κανόνες, αλληλεγγύη και υπευθυνότητα. Και τα καταφέραμε, βγάζοντας μπροστά τον καλύτερο εαυτό μας. Βγαίνουμε πλέον εφοδιασμένοι με μια σειρά νέων αξιών, που οφείλουν να αποτελέσουν πυξίδα για την επόμενη μέρα. Η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να αποτελεί έναν δυναμικό παίκτη, που ξέρει να αγωνίζεται. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να «εξαργυρώσουμε» όσα πετύχαμε. Να ενεργοποιηθούμε όχι για να καλύψουμε την αξία που χάθηκε, αλλά για να ανακαλύψουμε την αξία που μπορούμε να δημιουργήσουμε. Το βασικό ζητούμενο συνεπώς δεν είναι η συνέχεια αλλά η επιτάχυνση, το άλμα, με την Ελλάδα στο κέντρο ενός νέου, συμπεριληπτικού αναπτυξιακού σχεδίου, όπου κανείς δεν θα περισσεύει. Με μια νέα φιλοσοφία στην οποία όλοι συντασσόμαστε, με συνέργειες δημιουργικές που πολλαπλασιάζουν την οικονομική και κοινωνική ωφέλεια. Με ανοιχτά μυαλά και νέα αντίληψη για το μείγμα της «made in Greece» βιώσιμης εξωστρέφειας. Ενα μείγμα που θα αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες, θα στηρίζει την έρευνα και την επιστήμη, που θα ενθαρρύνει την καινοτομία και θα παρέχει σταθερές, ποιοτικές θέσεις εργασίας, καλύτερα αμειβόμενες.

ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Η επόμενη μέρα της οικονομίας είναι μια απόφαση μακριά. Μια κοινή απόφαση. Μια ευθύνη που πρέπει να αναλάβουμε όλοι μαζί. Να δημιουργήσουμε και να υποστηρίξουμε όλοι μαζί, πολίτες, επιχειρήσεις και πολιτεία, ένα εκτεταμένο πλέγμα επιχειρηματικής δραστηριότητας με υψηλή διαφοροποίηση, που θα αναπτύσσεται ισόρροπα, συμβάλλοντας στη θωράκιση της επόμενης μέρας της οικονομίας της χώρας μέσα από ένα δυναμικό οικοσύστημα επιχειρείν εθνικής ωφέλειας. Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε εκεί, θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουν οι οργανισμοί με υψηλά ιδανικά, θα συνεχίσουμε να δίνουμε το «παρών»  με μεγάλες λύσεις και μεγάλες προσδοκίες, οδηγώντας το «μαζί» προς το καλύτερο.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
Η Philip Morris International σχεδιάζει ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου. Αναπτύσσει ένα χαρτοφυλάκιο προϊόντων που δεν παράγουν καπνό τσιγάρου και αξιολογεί τις επιπτώσεις τους με αυστηρές επιστημονικές μεθόδους.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT