Μενέλαος Τασόπουλος: Ελληνική Μεταποίηση, η κρίση ευκαιρία για ανάπτυξη

Μενέλαος Τασόπουλος: Ελληνική Μεταποίηση, η κρίση ευκαιρία για ανάπτυξη

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ

Τους προηγούμενους μήνες, η ανθρωπότητα αντιμετώπισε  μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που προκάλεσε, και συνεχίζει να προκαλεί, σοβαρές διαταραχές στην παγκόσμια οικονομία. Οι επιπτώσεις για τη χώρα μας, που μόλις είχε αρχίσει να επανέρχεται σε μια κανονικότητα μετά από πολυετή οικονομική κρίση, παραμένουν ισχυρές.

Η πανδημία ανέδειξε ωστόσο και νέες δυνατότητες, στις οποίες μπορούμε να βασιστούμε για να σχεδιάσουμε «την επόμενη μέρα». Η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα με την οποία ανταποκρίθηκε ο κρατικός μηχανισμός, η αυτοπειθαρχία που επέδειξαν οι πολίτες και η ευελιξία στην παραγωγή, με κυριότερη την επιτυχή εφαρμογή της τηλεργασίας, μιας πρακτικής σχεδόν άγνωστης για τη χώρα, αποτελούν σημαντικά εφόδια, που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε στο μέλλον.

Ταυτόχρονα, το διάστημα του lockdown, και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις μεταξύ χωρών ανάδειξαν την αναγκαιότητα της αυτάρκειας. Έγινε κατανοητό από όλους ότι η ευημερία αλλά και η επιβίωση μιας κοινωνίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αγαθά πρώτης ανάγκης, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τη ραγδαία παγκοσμιοποίηση των τελευταίων δεκαετιών και επιβεβαιώνει ότι η πραγματική οικονομία μιας χώρας πρέπει να στηρίζεται σε σημαντικούς πυλώνες, όπως η πρωτογενής παραγωγή, ο τομέας της μεταποίησης και η βιομηχανία.

ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Συνεπώς, η εμπειρία του κορωνοϊού δίνει τη δυνατότητα να διαμορφωθούν νέες, στέρεες βάσεις, που θα επιτρέψουν τη συνεχή ανάπτυξη για την ίδια τη χώρα και τις επιχειρήσεις της.

Η καινοτομία, η εξωστρέφεια, η επένδυση στην έρευνα και στην ανάπτυξη είναι άξονες σημαντικοί, γιατί επιτρέπουν τη συνεχή εξέλιξη, την ανθεκτικότητα και κυρίως τη δυνατότητα να μπορεί τόσο η χώρα όσο και η κάθε εταιρεία σε αυτή να αντεπεξέλθει σε οποιαδήποτε πρόκληση και να προσαρμοστεί με ευελιξία σε οποιαδήποτε συνθήκη. Παράλληλα, η δημιουργία ενός βιώσιμου οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος θα θέσει τα θεμέλια της επαναφοράς της χώρας σε σταθερούς ρυθμούς επέκτασης της οικονομίας της.

Η δοκιμασία αυτή πιστεύω ότι μας βοήθησε να δούμε λίγο πιο μακριά. Η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, η αξιοποίηση βιώσιμων πρώτων υλών αλλά και η ανάπτυξη προϊόντων που φέρουν αυτά τα χαρακτηριστικά εμπνέουν τον κόσμο να εντάξει αυτές τις πρακτικές στην καθημερινότητά του και να συμμετάσχει σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον.

Ταυτόχρονα, ανάδειξε τη σημασία της ισότιμης πρόσβασης σε βασικά αγαθά, ανεξαρτήτως κοινωνικού, μορφωτικού και οικονομικού υπόβαθρου. Είναι κρίσιμο, λοιπόν, ειδικά σε συνθήκες δύσκολες, όπου η ανισότητα τείνει να διευρύνεται, οι εταιρείες να λαμβάνουν έναν πιο ουσιαστικό κοινωνικό ρόλο. Να λειτουργούν ως πλατφόρμες στήριξης όσων βρίσκονται σε ανάγκη, να ανταποκρίνονται σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Να λειτουργούν υπεύθυνα και να μειώνουν τις κοινωνικές ανισότητες. Άλλωστε, μια εταιρεία μπορεί να ευημερεί μόνο όταν και η κοινωνία στην οποία δραστηριοποιείται ευημερεί.

Θα πρέπει, ασφαλώς, να διατηρηθεί ένα πλαίσιο που θα ευνοεί τις επενδύσεις που τονώνουν την οικονομία, δημιουργούν θέσεις εργασίας και διασφαλίζουν, παράλληλα, ότι δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις στην ποιότητα και στην ποσότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών που παράγονται στην Ελλάδα, διατηρώντας με αυτόν τον τρόπο και ενδυναμώνοντας περαιτέρω το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT