Γιάννης Σελαλμαζίδης: Οδηγός οι επενδύσεις με νέες αναπτυξιακές στρατηγικές

Γιάννης Σελαλμαζίδης: Οδηγός οι επενδύσεις με νέες αναπτυξιακές στρατηγικές

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
PRAKTIKER HELLAS

Συζητώντας για την πρωτόγνωρη τρέχουσα πανδημία, που αποτελεί παγκόσμιο ορόσημο στη διαχείριση κρίσεων, είναι εμφανές ότι το αποτύπωμά της είναι ορατό σε όλες τις πτυχές της καθημερινής μας ζωής, καθώς και στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Διαπιστώνεται δε για ακόμη μία φορά στην ιστορία το φαινόμενο «ουδέν κακόν αμιγές καλού».

Χαρακτηριστικά, οι επιχειρήσεις, όπως και η εταιρεία μας, έχουν έρθει αντιμέτωπες με σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών τους, προερχόμενη από τη μηδενική φυσική δραστηριότητα κατά τη δίμηνη αναστολή λειτουργίας, ενώ βρίσκονται σε συνεχή προσπάθεια περιορισμού της απώλειας, διασφάλισης της απαιτούμενης ρευστότητας και ανταπόκρισης στην κατακόρυφα αυξημένη online ζήτηση αγαθών, που συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Την ίδια στιγμή, η απαραίτητη υιοθέτηση νέων τρόπων εργασίας, όπως τηλεργασία και τηλεδιασκέψεις, έφερε στο προσκήνιο θετικές επιδράσεις της τεχνολογίας: διευκόλυνση συνεργασίας, εξοικονόμηση χρόνου/κόστους και μείωση του οικολογικού αποτυπώματος.

Σε αυτό το νέο πλαίσιο, εντατικοποιήθηκε η επικοινωνία, καθώς και οι πρακτικές υγιεινής και ασφάλειας, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. Παράλληλα, επαγγέλματα που σχετίζονται με την πρώτη γραμμή εξυπηρέτησης και φροντίδας στους τομείς υγείας, μεταφορών και εμπορίου κέρδισαν τη θέση που τους αξίζει στην κοινωνία.

Τέλος, η έντονη εξοικείωση του κόσμου με τις online αγορές, επιτάχυνε δραστικά την ανάπτυξη του e-commerce και δημιούργησε νέα δεδομένα και επενδυτική αναγκαιότητα στον τομέα αυτόν.

Η ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Είναι σαφές ότι για τη συνέχεια της συμβίωσής μας και την ουσιαστική επανεκκίνηση της οικονομίας, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και άρα ο περιορισμός εξάπλωσης της νόσου και η εύρεση θεραπείας αποτελούν προϋπόθεση. Ειδικότερα για τη χώρα μας, η συνέχιση του επιτυχημένου μοντέλου αντιμετώπισης της κατάστασης θα μας βοηθήσει σημαντικά στη θωράκισή μας και στην πιο ανώδυνη μετάβαση σε μια νέα αναπτυξιακή χρονιά.

Σε αμιγώς επιχειρησιακό επίπεδο, οι παράγοντες που καθορίζουν τη δυναμική της ανάκαμψης σχετίζονται με διαφορετικές παραμέτρους και φορείς. Εκτιμώ ότι σε επίπεδο business continuity οι επιχειρήσεις οφείλουν να προχωρήσουν σε επενδύσεις που περιλαμβάνουν νέες αναπτυξιακές στρατηγικές, βάσει της αλλαγής της καταναλωτικής συμπεριφοράς, που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, την ουσιαστικότερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, τη μείωση των εξόδων, καθώς και τη βιωσιμότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ουσιαστικό συντελεστή σε αυτό αποτελεί η σημαντικά βελτιωμένη σχέση επιχειρήσεων και πολιτείας, καθώς από τη συνεργασία τους μπορούμε να έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα.

Ταυτόχρονα, μοχλός ανάπτυξης είναι η πρωτοφανής στήριξη της ΕΕ και η πρόσβαση σε άμεση ρευστότητα μέσω των τραπεζών. Ενώ η ενίσχυση δημοσίων επενδύσεων, η επανεκκίνηση της οικοδομικής δραστηριότητας και η αποκατάσταση της απασχόλησης των εργαζομένων που έχουν πληγεί θα δώσουν σαφή αέρα ανάκαμψης.

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ

Τα μηνύματα αναφορικά με την προοπτική της ελληνικής αγοράς παραμένουν ελπιδοφόρα, κυρίως λόγω των ευκαιριών που διακρίνονται από τις θετικές τάσεις στον κλάδο του τουρισμού, καθώς και από την εξοικείωση του κοινού με τις online αγορές, με σκοπό να αναπληρωθεί το κενό που έχει δημιουργηθεί στην αγορά. Και στην οικονομία.

Παράλληλα, οι επιτυχημένες μέχρι στιγμής κρατικές δράσεις έχουν βελτιώσει σημαντικά την εμπιστοσύνη των εταιρειών και των πολιτών, καλλιεργώντας σχέσεις κατανόησης και εμπιστοσύνης, που αποτελούν άριστες ευκαιρίες συσπείρωσης και προοπτικής. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η κατεύθυνση που υπάρχει για την περαιτέρω μείωση της φορολογίας, την ψηφιοποίηση πολλών διαδικασιών, καθώς και την επιτυχία στην επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης.

Στην Praktiker Hellas συνεχίζουμε να εργαζόμαστε επίμονα, με στόχο να διατηρούμε το θετικό perception του καταναλωτικού κοινού, ενισχύοντας με κάθε Μέσο που διαθέτουμε την ελληνική αγορά και την εθνική οικονομία.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
ΚΛΑΔΟΣ ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
ΕΔΡΑ ΤΑΥΡΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΙΔΡΥΣΗ 1991
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 1.600
ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 186.000.000 €
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT