Xριστόφορος Παπαχριστοφόρου: Η κρίση εφαλτήριο μιας νέας δυναμικής πορείας

Xριστόφορος Παπαχριστοφόρου: Η κρίση εφαλτήριο μιας νέας δυναμικής πορείας

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
PRODEA – INVEL

Η πανδημία του κορωνοϊού αναδιαμόρφωσε πολλά δεδομένα στην οικονομία, στο «επιχειρείν», αλλά και στη ζωή μας γενικότερα. Οδήγησε τις επιχειρήσεις να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας τους, να αναστοχαστούν και να ανακαλύψουν νέες εσωτερικές δυνάμεις για να υπερβούν τις δυσκολίες.

Ο βαθμός που επηρεάστηκαν εταιρείες που επενδύουν στο real estate εξαρτάται από τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου τους. Εταιρείες με μεγάλη έκθεση στον τουρισμό και στο retail προφανώς είδαν άμεσα τις επιπτώσεις, ενώ θα πρέπει να περιμένουμε για να διαπιστώσουμε πώς θα διαμορφωθεί η τάση στις υπόλοιπες κατηγορίες εμπορικών ακινήτων.

Στην Prodea και στην Invel μπήκαμε από την πρώτη στιγμή της κρίσης σε ένα εξ αποστάσεως μοντέλο εργασίας, προχωρώντας σε έναν άμεσο ψηφιακό μετασχηματισμό της λειτουργίας μας και βάζοντας ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία του ανθρώπινου δυναμικού μας.

Δεν αντιμετωπίσαμε την κρίση με τη λογική του business as usual, αλλά του business unusual. Υπήρξαμε από τους πρώτους που συνεισφέραμε στη μεγάλη μάχη των υγειονομικών υπηρεσιών κατά του κορωνοϊού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Ταυτόχρονα, αξιοποιούμε τα πλεονεκτήματα που μας δίνουν η υψηλή ποιότητα και η διασπορά του χαρτοφυλακίου μας, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις  εστιασμένες προκλήσεις από την περιορισμένη έκθεσή μας στους κλάδους που επλήγησαν άμεσα, όπως ο τουρισμός και το retail.

Η γενικότερη ανάκαμψη της οικονομίας σχετίζεται άμεσα με την αβεβαιότητα που συνεχίζει να υπάρχει σε υγειονομικό επίπεδο. Για την Prodea οι επενδύσεις συνεχίζονται, λαμβάνοντας πιο εμφατικά υπόψη παραμέτρους που ήδη αποτελούσαν πυλώνες της ανάπτυξής μας, όπως η αειφορία, η επένδυση σε βιοκλιματικά κτήρια γραφείων, η διαμόρφωση υψηλού επιπέδου χώρων εργασίας με δυνατότητα φυσικού αερισμού, αλλά και σύγχρονα κλιματιστικά συστήματα που πληρούν τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές και στον τομέα της υγειονομικής ασφάλειας.

Η περίοδος της καραντίνας απέδειξε πως η τηλεργασία είναι όχι μόνο εφικτή, αλλά και αποτελεσματική ως εναλλακτική λύση, όμως σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τη σημασία της ανθρώπινης συνύπαρξης, της εκ του σύνεγγυς συνεργασίας, της διαμόρφωσης εταιρικών συναντιλήψεων που προκύπτουν μέσα από την καθημερινή ώσμωση των ιδεών μας σε ένα εργασιακό περιβάλλον ασφαλές και ποιοτικό. Η Ελλάδα κέρδισε το στοίχημα της πανδημίας, καταρρίπτοντας αρνητικά στερεότυπα για τις δυνατότητες των Ελλήνων και ενισχύοντας σημαντικά το διεθνές branding της χώρας. Η διεθνής μας εικόνα βγήκε πιο ενισχυμένη, η εσωτερική μας πίστη στις δυνάμεις και στις προοπτικές μας πιο ισχυρή. Η πρόσφατη κρίση ανέδειξε τα θετικά μας στοιχεία, που πρέπει να εκμεταλλευτούμε για να υπερβούμε τις επιπτώσεις στην οικονομία μας και να επιστρέψουμε σε αναπτυξιακή τροχιά το συντομότερο δυνατόν.

Στην επανεκκίνηση, το real estate αποτελεί βασικό κλειδί, όμως έχει σημασία να ληφθούν οι απαραίτητες πολιτικές στήριξης του κλάδου. Με φορολογικά κίνητρα, διασφάλιση χρηματοδοτήσεων από τις τράπεζες, βέλτιστη αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων που δίνουν οι πρόσθετες ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και τα επενδυτικά εργαλεία για την αξιοποίησή τους. Με έμφαση στα έργα υποδομών τα οποία είχαν μείνει πίσω το προηγούμενο διάστημα της δεκαετούς κρίσης και σήμερα μπορούν να δώσουν μια κρίσιμη ώθηση, καθώς προσφέρουν άμεσα θέσεις εργασίας και  πολλαπλασιαστικά οφέλη σε πολλούς κλάδους της οικονομίας.

Εν κατακλείδι, οι μεγάλες κρίσεις αναδεικνύουν τις ηγεσίες, σε κάθε επίπεδο. Η Prodea, η μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων ακινήτων στην Ελλάδα, αντιμετώπισε την κρίση ως εφαλτήριο μιας νέας δυναμικής πορείας. Με απόλυτη επίγνωση των νέων δεδομένων, είναι πλήρως προετοιμασμένη για το επόμενο στάδιο, υλοποιώντας σημαντικές επενδύσεις που θα συμβάλουν στη συνολική προσπάθεια επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
ΚΛΑΔΟΣ REAL ESTATE INVESTMENTS
ΑΞΙΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΥΠΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ 2,2 δισ. €
ΕΤΗΣΙΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ 31.12.2019 135 εκατ. €
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT