Χρήστος Μεγάλου: Η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής καθορίζει την επόμενη ημέρα

Χρήστος Μεγάλου: Η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής καθορίζει την επόμενη ημέρα

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Τους τελευταίους μήνες βιώσαμε πρωτοφανείς εξελίξεις σε παγκόσμια κλίμακα ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19 και του lockdown. Η Ελλάδα δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Η χώρα μας κατάφερε να αντιμετωπίσει το υγειονομικό θέμα με μεγάλη επιτυχία μέχρι σήμερα, ενεργώντας έγκαιρα και εφαρμόζοντας αυστηρά μέτρα. Βρισκόμαστε τώρα σε διαδικασία επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας. Καθώς σταδιακά επιστρέφουμε στη λεγόμενη κανονικότητα, γίνεται ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα.

Εν μέσω πανδημίας, μεγάλες αλλαγές, όπως η ψηφιοποίηση της οικονομίας και τα νέα εργασιακά μοντέλα που θα ήθελαν χρόνια να εδραιωθούν, υιοθετήθηκαν γρήγορα και μας εξοπλίζουν με νέες δυνατότητες. Και αυτές οι αλλαγές αφορούν όλα τα επίπεδα: την κοινωνία, τον τρόπο λειτουργίας του κράτους, το επιχειρείν, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τις επιλογές των επενδυτικών κεφαλαίων, το πώς εννοούμε την ανάπτυξη και το πώς διασφαλίζουμε την ευημερία.

Η νέα πραγματικότητα

Πάνω σε αυτά τα νέα δεδομένα, η παγκόσμια κοινότητα αντιμετωπίζει την επόμενη μεγάλη πρόκληση: τη σταθεροποίηση των οικονομιών και την επίτευξη σταθερά ανοδικών ρυθμών ανάπτυξης. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία να επιταχυνθούν μεγάλες αλλαγές, ώστε η ανάπτυξη αυτή να είναι συμβατή με την αντιμετώπιση άλλων μεγάλων παγκόσμιων προκλήσεων, με κυρίαρχη αυτή της κλιματικής αλλαγής. Η ελληνική οικονομία δεν θα μείνει στο περιθώριο αυτής της διαδικασίας.

Ασφαλώς, οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι και για τη χώρα μας σημαντικές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, το ελληνικό ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά περίπου 8% φέτος, αλλά η τάση θα αντιστραφεί δυναμικά το 2021, ώστε  το 2022 να έχουμε καλύψει τις απώλειες και να βρεθούμε στα προ της κρίσης επίπεδα.  Ήδη, στην Τράπεζα Πειραιώς εργαζόμαστε για την επόμενη ημέρα. Πρωταρχικός μας στόχος είναι να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά τον νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό υποστήριξης EU Next Generation, τα ήδη υπάρχοντα ευρωπαϊκά προγράμματα και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που σχετίζονται με την «πράσινη οικονομία». Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, είναι σε θέση να προσελκύσουν πρόσθετα ιδιωτικά κεφάλαια.

Ας μην ξεχνάμε ότι η ελληνική οικονομία υπέστη μεγάλη αποεπένδυση στη διάρκεια της εγχώριας κρίσης της περασμένης δεκαετίας. Τα κεφάλαια ύψους έως 32 δισ. ευρώ από το EU Next Generation Fund, τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 17-18% του ΑΕΠ, συν τα ιδιωτικά κεφάλαια μπορούν να καλύψουν το επενδυτικό κενό και να δημιουργήσουν ένα «θετικό επενδυτικό σοκ». Και οι τράπεζες μπορούν να παίξουν κομβικό ρόλο στην προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων. 

Επενδύσεις για βιώσιμη ανάπτυξη

Καθοριστικής σημασίας θα είναι οι αναπτυξιακές στοχεύσεις με βάση τις οποίες θα κατευθυνθούν τα προς επένδυση κεφάλαια. Το ζητούμενο είναι η ενίσχυση των επενδύσεων που είναι προσανατολισμένες στην αύξηση της παραγωγικότητας και σε τομείς που προάγονται πανευρωπαϊκά ως κρίσιμοι για ένα βιώσιμο αύριο, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, οι καινοτόμες αλλαγές στην παραγωγική διαδικασία του αγροδιατροφικού τομέα, τα έργα υποδομής, οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας, η αποθήκευση ενέργειας, η προστασία της βιοποικιλότητας.

Σε αυτή τη διαδικασία ο τραπεζικός τομέας θα  παίξει καταλυτικό ρόλο. Οι ελληνικές τράπεζες, με επάρκεια κεφαλαίων και ρευστότητας, βρίσκονται σε θέση να χρηματοδοτήσουν την οικονομία ώστε να ξεπεράσει τις επιπτώσεις του COVID-19 και να επιστρέψει σε διατηρήσιμη ανάπτυξη. Και η Τράπεζα Πειραιώς, με νέες χρηματοδοτήσεις που το 2020 θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ, έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση καίριων τομέων βιώσιμης ανάπτυξης, όπως είναι οι υποδομές, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο αγροδιατροφικός τομέας, στηρίζοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΕ ΑΠΕ
ΣΥΝΟΛΟ 1.300 εκατ. €
ΑΙΟΛΙΚΑ 660 εκατ. €
ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ 536 εκατ. €
ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 49 εκατ. €
ΒΙΟΜΑΖΑ ΚΑΙ ΒΙΟΑΕΡΙΟ 36 εκατ. €
ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ 8 εκατ. €
ΜΕΡΙΔΙΟ ΑΓΟΡΑΣ 30% της εγκατεστημένης

ισχύος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT