Δημήτρης Μανιάτης: Η πανδημία ως σημείο αναφοράς

Δημήτρης Μανιάτης: Η πανδημία ως σημείο αναφοράς

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

UPSTREAM

Καθώς οι οικονομίες του κόσμου επιχειρούν την επανέναρξη, βλέπουμε σημάδια επαναφοράς της συμπεριφοράς των ανθρώπων στην προ πανδημίας εποχή. Καλλιεργείται έτσι η ψευδαίσθηση πως η επαναφορά θα μπορούσε να είναι πλήρης, όπως στον άνθρωπο που επανέρχεται στη ζωή μετά από ηλεκτροσόκ. Το βλέπουμε στις χρηματιστηριακές αγορές της Αμερικής, που δείχνουν σε μεγάλο βαθμό να έχουν ανακάμψει. Κοιτάζοντας όμως κάτω από την επιφάνεια, η επίδραση της διακοπής έχει καταστεί ήδη καταλυτική. Μας δόθηκε η δυνατότητα να βιώσουμε μια εκδοχή του μέλλοντος που μπορεί να επιφέρουν οι δυνατότητες της τεχνολογίας που ήδη κατέχουμε. Βιώσαμε την απομακρυσμένη εκπαίδευση, εργασία, ψυχαγωγία και φυσικά τις απομακρυσμένες αγορές σε μια σχεδόν καθολική κλίμακα χωρίς προηγούμενο. Μπορεί να μην επιλέγουμε να συνεχίσουμε σε αυτόν τον τρόπο ζωής σε αυτή την έκταση, ωστόσο τον έχουμε δει, τον έχουμε γνωρίσει καλά και έχει επηρεάσει την κατεύθυνση που παίρνει η ανθρώπινη δημιουργικότητα.

Οι άνθρωποι, είτε ως εργαζόμενοι είτε ως καταναλωτές, έχουμε ήδη διαφορετική συμπεριφορά. Είδαμε να δοκιμάζεται η εμπιστοσύνη μεταξύ των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, μεταξύ των καταναλωτών και των επιχειρήσεων και να προκύπτει ένα αποτέλεσμα θετικό για κάποιους, αρνητικό για κάποιους άλλους, αναμφισβήτητο ωστόσο ως σημείο αναφοράς. Αυτή είναι η δεδομένη κληρονομιά της πανδημίας. Η πανδημία ως σημείο αναφοράς, ως βάση για ανάπτυξη.

Οι επιχειρήσεις μπορεί να μοιάζουν ίδιες και να προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες, αλλά δεν είναι. Στα επόμενα σχέδια και μέσα από τις νέες επενδύσεις τους ήδη ψάχνουν πώς θα «εμβολιάσουν» τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους και πώς θα αναπτύξουν τα λειτουργικά «αντισώματα», ώστε να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη φυσική παρουσία ή να εκμεταλλευτούν τα πλεονεκτήματά τους λόγω θέσης εφόσον οι υπηρεσίες τους προσφέρονται ήδη ηλεκτρονικά. Η προσδοκώμενη ανάπτυξη τόσο στη χώρα μας όσο και παγκοσμίως θα επιτευχθεί με βάση αυτό το σημείο αναφοράς, από επιχειρήσεις και ηγέτες που θα ερμηνεύσουν την απότομη μετάβαση σε απομακρυσμένες συναλλαγές και εμπειρίες ως μια άρση περιορισμών. Το να εργάζεται κάποιος από την Ελλάδα σε μια επιχείρηση εκτός Ελλάδος ήταν ως δυνατότητα προνόμιο λίγων και εξειδικευμένων. Το ίδιο και το να προσελκύσει μια επιχείρηση ταλαντούχους επαγγελματίες από όλες τις άκρες του πλανήτη χωρίς να χρειάζεται να τους μετατοπίσει.

Και ενώ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και δεν πρόκειται να δούμε καθολική μετάβαση, είδαμε πεντακάθαρα πώς θα είναι ένας κόσμος χωρίς τους περιορισμούς αυτούς και διακρίναμε τις δυνατότητες που ξεδιπλώνονται μπροστά μας. Ο γεωγραφικός περιορισμός που μέχρι τώρα βιώνει μια επιχείρηση ως προς το εύρος των ταλαντούχων ανθρώπων που μπορεί να προσελκύσει τοπικά θα μειωθεί και ο πραγματικός περιορισμός θα γίνει πλέον ο βαθμός της φιλοδοξίας για ανάπτυξη που μπορεί να επιδείξει και το πόσο δυνατός πομπός της αποστολής της μπορεί να γίνει, ελκύοντας το κατάλληλο δυναμικό. Σε αυτόν τον κόσμο τον οποίο προσεγγίζουμε, οι ευκαιρίες για τους ανθρώπους της χώρας μας θα αυξηθούν ανάλογα με τον βαθμό ψηφιακού αλφαβητισμού μας και των ψηφιακών υποδομών. Και αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι το σημαντικότερο υπόβαθρο προκειμένου να μπορούμε να συμμετάσχουμε στις παγκόσμιες εξελίξεις είτε ως εργαζόμενοι, αλλά, ακόμα πιο σημαντικά και αυξανόμενα, ως επιχειρηματίες που προσελκύουμε το ενδιαφέρον ταλαντούχων ανθρώπων για τις αξίες μας και την προοπτική που προσφέρουμε στους ίδιους και στην κοινωνία.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
Με παρουσία σε πάνω από 45 αναδυόμενες αγορές, η ελληνική εταιρεία τεχνολογίας συνεργάζεται με 60 εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και απευθύνεται σε 1,2 δισ. καταναλωτές. Το δυναμικό της αριθμεί 330 εργαζομένους, 25 και πλέον εθνικοτήτων σε 9 γραφεία ανά τον κόσμο.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT