ΠΑΡΙΣΙ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, ότι τόσο η Ευρώπη όσο και η Γαλλία παρακολουθούν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν θα δείξουν αδυναμία, απηύθυνε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τις χθεσινές του δηλώσεις ενώπιον του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι χρειάζεται επαγρύπνηση και αλληλεγγύη σε σχέση με τις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ μίλησε για «γεωπολιτικά κατακερματισμένο περιβάλλον» που απαιτεί συνεργασία για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων. Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλώντας με Ελληνες δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μακρόν, τόνισε ότι «η Ευρώπη δεν πρόκειται να αφήσει απροστάτευτη την Κύπρο», κλίμα που προφανώς προκύπτει και από τη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο και η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, κράτησε μία ώρα και 55 λεπτά (χωρίς διερμηνεία).
«Χρειάζεται επαγρύπνηση και αλληλεγγύη για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Γαλλία δεν θα δείξουμε αδυναμία σε αυτό τον τομέα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μακρόν, προσθέτοντας ότι προσβλέπει στη συνεργασία με την Ελλάδα στον τομέα αυτό και όχι μόνο. Η αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας, εξάλλου, βρέθηκε στην ατζέντα των συζητήσεων –παρών στις διευρυμένες συνομιλίες ήταν και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του κ. Μητσοτάκη Αλέξανδρος Διακόπουλος–, όπως φαίνεται ότι συζητήθηκαν και εξοπλιστικά ζητήματα που αφορούν τα Μιράζ και τις γαλλικές φρεγάτες. Παρότι δεν υπήρξε σχετική ενημέρωση από την κυβέρνηση, πάντως, δεν θα πρέπει να αποκλείονται σχετικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του Μπριζίτ Μακρόν υποδέχονται τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
Νωρίτερα, ερωτηθείς σχετικά με αιχμή και τη συμμετοχή της γαλλικής Total στην κοινοπραξία που θα δραστηριοποιηθεί νοτίως της Κρήτης, στη συνέντευξή του στη Le Figaro o Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η παρουσία μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών από σύμμαχες χώρες επί της ουσίας αποτελεί ασπίδα, καθώς, όπως είπε, «συμβάλλει στη διατήρηση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή». Επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα είναι «σταθερά υπέρμαχος της ειρηνικής συνύπαρξης στη βάση των κανόνων της καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου», προσθέτοντας ότι ο ίδιος κανόνας ισχύει και για την Τουρκία και τονίζοντας ότι ο ίδιος προσβλέπει σε συνεργασία με τον Ταγίπ Ερντογάν για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, όπως το μεταναστευτικό. «Η προάσπιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι υποχρέωση της κάθε ελληνικής κυβέρνησης. Σήμερα, ο ελληνικός λαός είναι ενωμένος και η εθνική ομοψυχία δεδομένη», τόνισε.
Πάντως, το μεταναστευτικό και οι αιχμές για τις χώρες που δεν δέχτηκαν να μοιραστούν τα βάρη μιας ευρωπαϊκής πρόκλησης δεν έλειψαν κατά τις κοινές δηλώσεις των κ. Μητσοτάκη και Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό για να βρεθεί διέξοδος στο αδιέξοδο. Αναγνώρισε μάλιστα ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει μεγάλο βάρος και άφησε αιχμές για τις χώρες που δεν έχουν επιδείξει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Σχετική αναφορά έκανε και ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο οποίος μίλησε για Ευρώπη της αλληλεγγύης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, που «δεν εναποθέτει απλώς αυτό το βάρος στις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, αλλά επιμερίζεται την ευθύνη επιδεικνύοντας ουσιαστική και πραγματική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».
Συμμαχίες
Οπως φάνηκε και από τις κοινές δηλώσεις των κ. Μητσοτάκη και Μακρόν, η ατζέντα της συνάντησης είχε μεγάλη γκάμα ευρωπαϊκών θεμάτων και, πάντως, όχι μόνο αυτών που αφορούν την ατζέντα Μακρόν, πολλά σημεία της οποίας ο Ελληνας πρωθυπουργός ασπάζεται (όπως την πράσινη ατζέντα με αιχμή την κλιματική αλλαγή). Κι αυτό, διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε και πολιτική συζήτηση για την ανασύνθεση του προοδευτικού ευρωπαϊκού χώρου μέσα από συμμαχίες για τέτοιες κοινές προκλήσεις που θα ξεπερνούν τις παραδοσιακές κομματικές γραμμές των μεγάλων πολιτικών οικογενειών της Ευρώπης και θα επιτρέπουν συνέργειες ανάμεσα στο ΕΛΚ, τους Φιλελευθέρους, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους.