Το ηχητικό, η μετωπική και η επόμενη ημέρα

Το ηχητικό, η μετωπική και η επόμενη ημέρα

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν τελειώσουν οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής που είχε ξεκινήσει ψάχνοντας τι έγινε στην υπόθεση της Novartis με την ενοχοποίηση των πολιτικών, ένα ηχητικό ντοκουμέντο ανέτρεψε την πορεία των πραγμάτων, πυροδοτώντας οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση, ανοίγοντας νέα κεφάλαια ερευνών και προκαλώντας πρόσθετα σοβαρά προβλήματα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ηχογραφημένη συνομιλία του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή με τον τέως υπουργό Επικρατείας επί ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά, το 2016, μόλις έφθασε προ ημερών στη Βουλή, προκαλώντας πολιτικό σεισμό, με τα όσα ακούγεται να λέει ο τέως υπουργός εις βάρος του συναδέλφου του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, για τον οποίο αφήνει βαρύτατους υπαινιγμούς, μιλώντας για «δική του ατζέντα» και για κάποιους «που βγάζουν πολλά λεφτά».

Οι πολιτικές αντιδράσεις και οι συνέπειες σε πολιτικό επίπεδο μετά τη δημοσιοποίηση της επίμαχης συνομιλίας υπήρξαν –και συνεχίζουν να είναι– μεγάλες. Η κοινή γνώμη, τουλάχιστον έκπληκτη, διαισθάνεται πως αποκαλύπτονται μορφές άσκησης της πολιτικής, που μόνον οργή προκαλούν στους πολίτες.

Ομως, πέραν των πολιτικών πληγμάτων που έχει καταφέρει η δημοσιοποίηση της συνομιλίας Παππά – Μιωνή στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ενδεχομένως στην αξιοπιστία γενικότερα του πολιτικού κόσμου, έχει προσθέσει και νέα δεδομένα στις κοινοβουλευτικές και δικαστικές έρευνες, που κινούνται γύρω από τη δραστηριότητα του τέως υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Ηδη, η Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της το ηχογραφημένο ντοκουμέντο, και η Εισαγγελία της Αθήνας έχει διατάξει έρευνα προς κάθε κατεύθυνση. Δηλαδή αν έχουν διαπραχθεί αδικήματα –και ποια– από τον σημερινό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά, με ανοικτό το ενδεχόμενο η δικογραφία να πάρει και πάλι τον δρόμο προς τη Βουλή, είτε με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, είτε με τις διατάξεις που αξιώνουν άρση της βουλευτικής ασυλίας για να προχωρήσουν δικαστικές διαδικασίες.

Ο τέως υπουργός Νίκος Παππάς διατείνεται ότι το υλικό έχει συρραφές και παρεμβάσεις, ενώ από την πλευρά του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή που το προσκόμισε και στη Βουλή, δηλώνεται ότι το ηχογραφημένο ντοκουμέντο δεν έχει και ο όποιος τεχνολογικός έλεγχος θα το αποδείξει.

Νέες αποκαλύψεις

Εκείνο όμως που έχει προκαλέσει αμηχανία στον χώρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στάση αναμονής και στις δικαστικές αρχές, είναι αν επιβεβαιωθεί η δήλωση του συνηγόρου του επιχειρηματία Μιωνή, Γεωργίου Πανταζή, σύμφωνα με τον οποίο ο πελάτης του έχει και άλλες αποκαλύψεις.

Πάντως, οι εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την έρευνα καλούνται να ελέγξουν και τη νομιμότητα χρήσης της επίμαχης συνομιλίας Παππά-Μιωνή.

Ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, κεντρικό πρόσωπο των κοινοβουλευτικών ερευνών, ξεκίνησε να ελέγχεται για την ενοχοποίηση των πολιτικών χωρίς στοιχεία στην υπόθεση της Novartis και κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής έρευνας καταγγέλθηκε και για πολλά άλλα, από εισαγγελείς εν ενεργεία αλλά και τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.

Το εύρος των καταγγελιών εις βάρος του εμφανίζεται σημαντικό, ενώ ο ίδιος εξεταζόμενος ενώπιον της επιτροπής της Βουλής, αρνείται κάθε κατηγορία που του προσάπτεται, χωρίς όμως να προσκομίσει κάτι για να θεμελιώσει τις θέσεις του, όπως λένε μέλη της Επιτροπής.

Με αυτά τα δεδομένα, οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών έχουν επισκιάσει την ουσία του έργου της Προανακριτικής, προσδίδοντας πρωτίστως πολιτική χροιά στην όλη υπόθεση, καθώς όσα ακούγεται να λέει ο τέως υπουργός είναι πρωτόγνωρα στα πολιτικά μας χρονικά.

Η «βόμβα» από τις ΗΠΑ

Εκτός όμως από το ηχητικό ντοκουμέντο, ο εξώδικος συμβιβασμός που επιτεύχθηκε στις ΗΠΑ με τον φαρμακευτικό κολοσσό  επιβεβαίωσε την πολιτική πλατφόρμα περί σκευωρίας για τους δέκα πολιτικούς, αφήνοντας έκθετη τόσο την προηγούμενη κυβέρνηση όσο και την Εισαγγελία της Διαφθοράς.

Οι αμερικανικές αρχές επέβαλαν πρόστιμο 233 εκατ. δολ. στη Novartis Ελλάς, της έθεσαν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για μία τριετία και έτσι προχώρησαν σε αναστολή της δίωξης εις βάρος της.

Το ενδιαφέρον είναι πως σε επίσημη ανακοίνωσή της η Novartis Ελλάς και αμέσως μετά τη συμφωνία στις ΗΠΑ, ανέφερε ρητά ότι δεν προέκυψαν στοιχεία για Ελληνες πολιτικούς από την αμερικανική έρευνα, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες τοποθετήσεις Αμερικανών αξιωματούχων, αλλά και του Αμερικανού πρέσβη στη χώρα μας Τζέφρεϊ Πάιατ.

Ηδη, τώρα η κυβέρνηση προσανατολίζεται να κινηθεί νομικά κατά της εταιρείας, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κατ’ επανάληψη τονίσει και από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι το πραγματικό σκάνδαλο είχε μείνει χωρίς την απαιτούμενη έρευνα.

Πάντως, έως τώρα η Εισαγγελία Διαφθοράς λίγα πράγματα έχει κάνει για την ουσία της υπόθεσης, ενώ οι εισαγγελείς της ελέγχονται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για το σύνολο των χειρισμών τους σχετικά με την ενοχοποίηση των πολιτικών προσώπων.

Δικαστικές πηγές δήλωναν στην «Κ» πως αν η Βουλή ολοκληρώσει πριν από τον Αρειο Πάγο την έρευνά της και παραπέμψει, όπως όλα δείχνουν, την υπόθεση Παπαγγελόπουλου στη Δικαιοσύνη, η έρευνα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τους εισαγγελείς Διαφθοράς θα μείνει χωρίς κατάληξη, καθώς μαζί με τον τέωςυπουργό Παπαγγελόπουλο το δικαστικό συμβούλιο που θα αναλάβει στη συνέχεια θα ασχοληθεί και με τα μη πολιτικά πρόσωπα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT