Εγκαίνια για τη νέα γέφυρα στη Γένοβα

Εγκαίνια για τη νέα γέφυρα στη Γένοβα

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΝΟΒΑ. Σαράντα τρεις λάμπες, όσες και οι νεκροί της κατάρρευσης της 14ης Αυγούστου 2018, έχουν τοποθετηθεί στη νέα γέφυρα της Γένοβας, που εγκαινιάσθηκε χθες από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ιταλίας. Ο πρόεδρος της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα ήταν ο πρώτος που διέσχισε τη νέα γέφυρα πεζός, μετά τη σεμνή τελετή στην οποία δεν παρέστησαν οι συγγενείς των θυμάτων.

Οι συγγενείς διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η αποχώρηση της εταιρείας Atlantia (ιδιοκτησίας της οικογένειας Μπένετον) από την κοινοπραξία που ελέγχει τους αυτοκινητοδρόμους, ως εκ τούτου η νέα γέφυρα περνάει προσωρινά υπό τον έλεγχο της ίδιας εταιρείας που είναι υπόλογη για την κατάρρευση της προηγούμενης. Οι περίπλοκες διαπραγματεύσεις για την επαναφορά του ελέγχου των ιταλικών αυτοκινητοδρόμων στο ιταλικό κράτος αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του Αυγούστου, με τη συμφωνία για μεταβίβαση του μεριδίου της Atlantia στο ιταλικό ταμείο παρακαταθηκών και δανείων.

Η γέφυρα Μοράντι είχε σοβαρά προβλήματα, καθώς η συντήρησή της ήταν πλημμελής. Στις 14 Αυγούστου 2018, ένα τμήμα της κατέρρευσε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η έξοδος του Δεκαπενταύγουστου, παρασύροντας στον θάνατο 43 ανθρώπους.

Προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατασκευή της νέας γέφυρας, ανατινάχθηκαν τα τμήματα της προηγούμενης που είχαν μείνει ακόμη όρθια, ενώ κατεδαφίστηκαν κάποια κτίρια που βρίσκονταν από κάτω της. Οι εργασίες διεξάγονταν επί 24ώρου βάσεως, ακόμη και τους μήνες που η ζωή στην υπόλοιπη Ιταλία είχε παραλύσει λόγω κορωνοϊού.

«Εχουμε αίσθημα θλίψης για ό,τι συνέβη και υπερηφάνειας γι’ αυτό που καταφέραμε», δήλωσε ο δήμαρχος της Γένοβας Μάρκο Μπούτσι.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κοριέρε ντέλα Σέρα», ο Γενοβέζος αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο δήλωσε ότι η σύλληψη της νέας γέφυρας, που ονομάστηκε γέφυρα Αγίου Γεωργίου, παραπέμπει σε πλοίο, όπως ταιριάζει στο μεγάλο αυτό μεσογειακό λιμάνι. Ο Πιάνο ήταν παρών στην τελετή των εγκαινίων μαζί με τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος έκανε λόγο για μια «καινούργια αρχή για την Ιταλία».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT