Αλληλεγγύη Ε.Ε. σε Ελλάδα και Κύπρο

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σταθερή θέση της Ελλάδας υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία, αλλά μόνο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, και σε περιβάλλον από το οποίο θα απουσιάζουν οι εντάσεις που πυροδοτεί με την προκλητική της δραστηριότητα η Αγκυρα, επαναδιατύπωσε χθες ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, κατά την έκτακτη συνδιάσκεψη Κορυφής της Ε.Ε. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δηλώνοντας την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μίλησαν εκ νέου για την ανάγκη επίλυσης διαφορών μέσω διαλόγου, και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους σε Ελλάδα και Κύπρο, παραπέμποντας μια συνολικότερη εξέταση του τουρκικού ζητήματος στην επίσης έκτακτη Σύνοδο, στα τέλη του Σεπτεμβρίου.

«Αυτή τη στιγμή η Τουρκία παραβιάζει συστηματικά όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», υπογράμμισε ο Ελληνας πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του, για να προσθέσει –και ως απάντηση στις σχετικές επισημάνσεις των Ευρωπαίων εταίρων– ότι η Ελλάδα ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο με την Τουρκία. «Οχι, όμως, όσο υπάρχει ένταση στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα και, πάντως, μόνο για τη μία διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας –σύμφωνα με πληροφορίες– και την προοπτική προσφυγής στη Χάγη επί όσων τυχόν οι δύο χώρες δεν κατορθώσουν να συμφωνήσουν στον μεταξύ τους διάλογο.

Ως γνωστόν, η χθεσινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη είχε ως κεντρικό θέμα τις εξελίξεις στη Λευκορωσία, πλην όμως και μετά τη συζήτηση του θέματος επί δίωρο, σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε εκτεταμένη ανταλλαγή απόψεων και για το κεφάλαιο Τουρκία και Ανατολική Μεσόγειος. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης αρχικώς μίλησε για «θλιβερές εικόνες βίαιης καταστολής» που κάνουν τον γύρο του κόσμου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να σταλεί μήνυμα αλληλεγγύης στους πολίτες της Λευκορωσίας. Στο πλαίσιο αυτό και αναφερόμενος στην προηγηθείσα παρέμβαση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας συμφώνησε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να υιοθετεί «δύο μέτρα και δύο σταθμά» για τη Λευκορωσία και για την Τουρκία. Παράλληλα, παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του, τα πραγματικά περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX, αναλύοντας τους κινδύνους για την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης.

Στο εν λόγω περιστατικό αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης το βράδυ και σε συνέντευξή του στο CNN, υπογραμμίζοντας και πάλι πως η Ελλάδα επιδιώκει τον πολιτισμένο διάλογο μεταξύ δύο γειτόνων στη βάση του διεθνούς δικαίου. Αφού επισήμανε, δε, ότι το είχε αναφέρει κατά τη συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν στο παρελθόν, είναι η Τουρκία που με τις μονομερείς και προβοκατόρικες ενέργειές της κλιμακώνει την ένταση στην περιοχή.

Είναι επ’ αυτής της εντάσεως που η Γερμανίδα καγκελάριος είχε εκφράσει και πάλι την ανησυχία της: «Πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου η κατάσταση να αποκλιμακωθεί. Είναι πολύ επικίνδυνη», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ, και σημείωσε ότι «ο διάλογος για τα διαφιλονικούμενα ζητήματα της οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων ιδιαιτέρως μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, πρέπει να ξαναρχίσει».

Τη στήριξη της Ε.Ε. σε Ελλάδα και Κύπρο εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, λέγοντας ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», με ελληνικές πηγές να υπενθυμίζουν ότι μεταξύ των επιλογών αυτών είναι και οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε πως «το πιο σημαντικό είναι η προθυμία όλων των μερών να εμπλακούν σε διάλογο».

Στη συνεχιζόμενη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, καθώς και στις παράνομες και προκλητικές ενέργειές της έναντι των θαλασσίων ζωνών Κύπρου και Ελλάδας, αναφέρθηκε ο κ. Ν. Αναστασιάδης προσθέτοντας ότι η Ε.Ε. έχει την ευθύνη να αντιδράσει σε αυτές τις σοβαρές προκλήσεις έναντι της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας πως η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, όπως επιδεικνύεται και τώρα, δεν θα καμφθεί με μια χλιαρή αντίδραση από την Ε.Ε. «Μία ξεκάθαρη αντίδραση της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία», ζήτησε μεταξύ άλλων ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις συνεχιζόμενες έρευνες της Τουρκίας για φυσικούς πόρους στα ύδατα της Κύπρου εξέφρασε εξάλλου, χθες, εκ νέου εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που σημείωσε ότι «αυτές οι προκλητικές ενέργειες αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή και καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις».

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση κατά τη συνέντευξή του στο CNN, αρνήθηκε ότι υπήρξε περιστατικό επαναπροώθησης στην Τουρκία, σημειώνοντας πως το σχετικό δημοσίευμα έχει απαντηθεί από την Αθήνα. Μίλησε για πολλές επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων στο Αιγαίο, επισήμανε ότι αν υπάρξει καταγγελία θα ερευνηθεί αμέσως και εξέφρασε απορία γιατί δεν επισημαίνεται η στάση της Τουρκίας που εργαλειοποιεί το προσφυγικό ως «όπλο» κατά της Ελλάδας και της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT