Η δεύτερη επικοινωνία με Τραμπ

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βούληση για δημιουργική συμβολή στην αποκλιμάκωση της έντασης στην Aνατολική Μεσόγειο, αλλά και αποφασιστικότητα στην κατεύθυνση της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία εάν δεν αποκλιμακώσει τις αποσταθεροποιητικές ενέργειές της, είναι το διπλό μήνυμα που έστειλε και χθες η Ελλάδα, στον απόηχο των τηλεφωνημάτων του Αμερικανού προέδρου σε Αθήνα και Aγκυρα, με τη Βουλή να κυρώνει την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για ΑΟΖ και ενώ σε επίπεδο άτυπου συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης το ζήτημα των κυρώσεων ετίθετο στο τραπέζι.

Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, ως γνωστόν, έθεσε ο Eλληνας πρωθυπουργός στον κ. Ντ. Τραμπ, με τους δύο άνδρες να έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, και νέα, δεύτερη επικοινωνία μετά το τηλεφώνημα Τραμπ στον Ερντογάν. Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε «το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ», είπε χθες ο Στ. Πέτσας. Υπενθυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός επισήμανε επίσης στον Αμερικανό πρόεδρο πως «η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε: «Περιμένουμε από την Τουρκία να δείξει μια έμπρακτη αποκλιμάκωση, προκειμένου αυτά που λέει δημόσια, ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο, ότι θέλει να λύσει με διάλογο τα προβλήματα –που είναι μόνο ένα, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών–, να γίνονται πράξη. Σε κάθε περίπτωση, ο δρόμος είναι σαφής: Είτε θα επέλθει αποκλιμάκωση είτε κυρώσεις».

«Ανεκδιήγητη απόφαση»

Αναφερόμενος στην κυρωθείσα χθες, κατά τη διάρκεια ονομαστικής ψηφοφορίας, από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ, ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, ο Στ. Πέτσας σημείωσε ότι «επιβεβαιώνει την ακυρότητα του παράνομου μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης». Υπενθυμίζεται πως την ονομαστική ψηφοφορία είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι, αρνούμενος θετική ή αρνητική ψήφο, επέλεξε το «παρών», κάνοντας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κάνει λόγο για «ανεκδιήγητη απόφαση» της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας ήταν 178 «ναι», 81 «παρών», ενώ υπήρξαν και 26 «όχι» από ΚΚΕ, Ελλ. Λύση και ΜέΡΑ25. Οι δύο «απουσίες» από την πλειοψηφία (Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ έχουν αθροιστικά 180 βουλευτές) είναι των κ. Στ. Γιαννάκη –προληπτικά για λόγους υγείας–, και Β. Διγαλάκη –βρίσκεται σε καραντίνα. Από τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν πέντε απουσίες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT