Σε απόλυτη επιφυλακή η Αθήνα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα NAVTEX για συνέχιση των ερευνών του «Ορούτς Ρέις» μέχρι και τις 12 Σεπτεμβρίου και αυτή τη φορά ελαφρώς βορειότερα από την προηγούμενη περιοχή (27η Αυγούστου – 1η Σεπτεμβρίου) εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εξέδωσε χθες το βράδυ ο σταθμός Αττάλειας της Τουρκικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας. Η προηγούμενη NAVTEX (26  Αυγούστου) οδήγησε το «Ορούτς Ρέις» σε μια πορεία ελαφρώς βορειότερη από εκείνη που είχε κατά την περίοδο ανάμεσα σε 10 και 25 Αυγούστου. Η διαφορά ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη υπολογίζεται περίπου στα 10 ναυτικά μίλια (ν.μ.), καθώς το βορειότερο σημείο των περιοχών που δεσμεύθηκαν έφθανε την πρώτη φορά περίπου 110 ν.μ. νότια του Καστελλόριζου και μέχρι πριν από λίγες ώρες, περίπου στα 100 ν.μ. Με τη νέα NAVTEX το «Ορούτς Ρέις» και τα συνοδευτικά πλοία του κινούνται ελαφρώς βορειότερα, άρα πιο κοντά στο Καστελλόριζο, αλλά και στην περιοχή της τουρκικής υφαλοκρηπίδας που σχηματίζεται στον χάρτη με βάση την αυξημένη επήρεια που έχει ο κόλπος της Αττάλειας.

Οι Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) παραμένουν ούτως ή άλλως σε καθεστώς αυξημένης επιφυλακής με αφορμή και μόνον τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσολου, περί τρίμηνης παράτασης των ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρά τις διαφορετικές ερμηνείες που κυκλοφορούν περί το νόημα των δηλώσεων του κ. Τσαβούσογλου, ουδείς στην Αθήνα μπορεί να αποκλείσει ότι το «Ορούτς Ρέις» και τα συνοδευτικά πλοία του δεν θα συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται για μεγάλο διάστημα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Από την προσοχή της Αθήνας δεν διαφεύγει, ακόμη, το γεγονός ότι εξέπνευσε η διορία των 90 ημερών που είχε λάβει η ΤΡΑΟ από το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας, για αίτημα δραστηριοποίησης σε περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου, δηλαδή δυτικά του 28ου μεσημβρινού, κοντά σε Κρήτη, Ρόδο, Κάσο και Κάρπαθο. Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα, το «Ορούτς Ρέις» πλέει ανατολικά του 28ου μεσημβρινού σε μια περιοχή που η Αγκυρα διεκδικούσε διπλωματικά κατά πάγια τακτική. 

Αυτή η πραγματικότητα οδηγεί το ΓΕΕΘΑ και τη στρατιωτική ηγεσία εν γένει, να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στον επιχειρησιακό σχεδιασμό των επόμενων ημερών, ο οποίος παραμένει εξαιρετικά εντατικός. Ισχυρές δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) και της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) παραμένουν σε διαρκή επιχειρησιακή ετοιμότητα, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται και όλα τα επίλεκτα στοιχεία του Στρατού Ξηράς (Σ.Ξ.). Επιπλέον, αυτές τις ημέρες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και τα σενάρια εκπαίδευσης ανάμεσα στις Ε.Δ. και τα τέσσερα F-16 Block 60 της αεροπορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) που έχουν μετασταθμεύσει τις τελευταίες ημέρες στην αεροπορική βάση της Σούδας.

Με ενδιαφέρον αναμένεται, επίσης, αν το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» πλεύσει εκ νέου προς την Ανατολική Μεσόγειο. Επειτα από δηλώσεις της υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί (Europe One), σχετικά με τη λήψη μέτρων για την προστασία των πληρωμάτων του αεροπλανοφόρου από τον κορωνοϊό, ώστε αυτό να μπορεί να συνεχίσει σύντομα τις αποστολές του, κυκλοφόρησαν πληροφορίες περί νέας αποστολής του «Σαρλ ντε Γκωλ» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT