Τι επιδιώκει η Ν.Δ. από τη Νέα Χάρτα

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ευρωπαϊκή φυσιογνωμία της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά στους σύγχρονους προβληματισμούς -Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, Ευρωστρατός- που διατυπώνονται σήμερα στη Γηραιά Ηπειρο, θα επιχειρήσει να αναδείξει η Ρηγίλλης, με ημερίδες και πιθανότατα σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος έως το τέλος του μηνός.

Ηδη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. K. Καραμανλής έχει δώσει εντολή εντός των προσεχών ημερών να γίνει ο σχετικός προγραμματισμός ώστε να διατυπωθούν οι θέσεις του κόμματος.

Ο κ. Καραμανλής θεωρεί απαραίτητη την ανάγκη συγκρότησης ενός σκληρού πυρήνα στους κόλπους της E.E., που θα προωθήσει με ταχύτερα βήματα την πολιτική ενοποίηση, συμπεριλαμβανομένης της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας.

Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

Επίσης έχει ζητήσει να συμπεριληφθεί στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής και αλληλεγγύης, ώστε όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες να απολαμβάνουν το ίδιο επίπεδο ασφαλείας.

Εως σήμερα πάντως στη Ρηγίλλης, έχουν διατυπωθεί προβληματισμοί όσον αφορά στο μέλλον της Ευρώπης και στη λειτουργία των νέων οργάνων.

Ειδικότερα:

– Στο θέμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ν.Δ. εκτιμά πως ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να διαθέτει την ευρύτερη δυνατή νομιμοποίηση, μέσα από την ευρύτερη δυνατή εκλογική βάση. H λογική αυτή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η εκλογή του προέδρου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένα θετικό βήμα… Σημειώνεται ότι στο ζήτημα αυτό, υπάρχει συναινετική προσέγγιση στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

– H Νέα Δημοκρατία στηρίζει την απ’ ευθείας εκλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τους λαούς της Ευρώπης. Ταυτόχρονα τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης του χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού θεωρεί ότι ενισχύει τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της E.E.

– Προβληματισμός επικρατεί για τον θεσμό του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος οφείλεται στο ότι η Νέα Δημοκρατία εκτιμά ότι ενδέχεται να προκληθούν προβλήματα δυαρχίας, μεταξύ αυτού και του προέδρου της Επιτροπής.

Ετσι, πιθανότατα να μειωθεί η αποτελεσματικότητα και η ευελιξία στις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Ωστόσο, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένουν σταθεροί στην ισότιμη θεσμική παρουσία όλων των χωρών, ανεξαρτήτως μεγέθους, στα θεσμικά όργανα της Ενωσης. Υπό την παραπάνω έννοια, στηρίζουν την εκλογή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απ’ όλα τα κράτη της Ευρώπης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η πλειοψηφία των άλλων εκπροσώπων στο ΕΛΚ στηρίζει την άποψη αυτή.

Τέλος, για τον θεσμό του υπουργού Εξωτερικών, που θα συνενώσει τον ρόλο του ύπατου εκπροσώπου και του επιτρόπου Εξωτερικών Υποθέσεων, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι θα τον στηρίξει με το σκεπτικό ότι κινείται προς την κατεύθυνση της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας.

Στο θέμα αυτό κυριαρχεί, φυσικά, ο προβληματισμός για το πού θα είναι υπόλογος ο υπουργός. Στην Επιτροπή ή στο Ευρωκοινοβούλιο;

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT