Επιτυχής μόνο στο Δημόσιο η απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

Επιτυχής μόνο στο Δημόσιο η απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μία εντυπωσιακή σε όγκο συγκέντρωση, υπό βροχή, και με υψηλούς τόνους κριτικής κατά της κυβερνητικής πολιτικής, ολοκληρώθηκε η χθεσινή πανεργατική πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Παρά την αισθητή απουσία των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, στον οποίο τα ποσοστά της απεργίας ήταν ιδιαίτερα χαμηλά, η κινητοποίηση λειτούργησε ως επίδειξη δύναμης κυρίως της ΠΑΣΚΕ, που για πρώτη φορά μετά το 2001 μετείχε μαζικά στις αντιπροσωπείες των Εργατικών Κέντρων που έφτασαν στο Πεδίον του Αρεως, από την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη και τον Εβρο. Η συμμετοχή στην κεντρική συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΓΣΕΕ, καθώς και η ξεχωριστή διοργάνωση του ΠΑΜΕ, νωρίτερα χθες το πρωί στην πλατεία Κοτζιά, αναδεικνύουν την κινητοποίηση ως την πρώτη αξιοσημείωτη πρόβα αναμέτρησης συνδικάτων – κυβέρνησης.

Απών ο ιδιωτικός τομέας

Παρά τις αναφορές του προέδρου της ΓΣΕΕ, κ. Χρ. Πολυζωγόπουλου, στις επιπτώσεις που θα επιφέρει το άρθρο 14 του ν/σ για τις ΔΕΚΟ και στις συλλογικές συμβάσεις που υπογράφονται στον ιδιωτικό τομέα, η απουσία εργαζομένων εκτός Δημοσίου ήταν αισθητή. Γεγονός που καταδεικνύει τις μεγάλες δυσκολίες παρέμβασης των συνδικαλιστικών οργανώσεων στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος κάνει εμφανή την παρουσία του μόνο για θέματα που αφορούν το ασφαλιστικό. Πάντως, η απεργία σε δημόσιες επιχειρήσεις και μέσα μαζικής μεταφοράς θα συνεχιστεί και σήμερα, με διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή στις 6 μ.μ. Τα κυκλοφοριακά προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας θα είναι ακόμη μεγαλύτερα.

Ενα άλλο χαρακτηριστικό της χθεσινής κινητοποίησης είναι η τήρηση ενιαίας στάσης από τους τρεις κομματικούς χώρους που εκπροσωπούνται στα προεδρεία των τριτοβάθμιων οργανώσεων. Χαρακτηριστική η αναφορά του προέδρου της συνδικαλιστικής κίνησης της Ν.Δ., κ. Κ. Πουπάκη: «Οι πάντες γνωρίζουν τα οικονομικά προβλήματα που παρέλαβε η κυβέρνηση. Ομως, η εισοδηματική πολιτική δεν μπορεί να είναι περιοριστική και την επόμενη χρονιά. Ούτε είναι σωστό να καλούνται οι πολίτες και οι εργαζόμενοι να πληρώσουν τα σπασμένα της πολιτικής όλων των προηγούμενων χρόνων». Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, κ. Σπ. Παπασπύρος, χαρακτήρισε τη συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση ως το πρώτο βήμα μιας «νέας παραγωγικής και κοινωνικής συμμαχίας», ενώ ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Αλ. Καλύβης (ΣΥΝ) προέβλεψε ότι «οι εκρήξεις θα είναι αλυσιδωτές».

Παρόντες ήταν και οι επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις χθεσινές συγκεντρώσεις. Η γ.γ. του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, ενώ η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Αλ. Αλαβάνος σε αυτή των τριτοβάθμιων οργανώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT