ΑΝΑΛΥΣΗ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχω την εντύπωση ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου και τα σοβαρά στελέχη του επί των οικονομικών (Ηρ. Πολεμαρχάκης και Γ. Παπακωνσταντίνου), αλλά και ο κ. Νικ. Χριστοδουλάκης (που για ανεξήγητους λόγους δεν τον αξιοποιεί) πρέπει να ζητήσουν τα πρακτικά της προχθεσινής συνεδρίασης του Ecofin, να τα μελετήσουν και να πάρουν τα μηνύματα της Ευρώπης που αποδεικνύουν ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου ο δικός τους καταστροφολογικός λόγος.

Η απόφαση του Ecofin για άρση της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας είναι όντως μια απόφαση σταθμός που, όπως έγραφε και ο ανταποκριτής μας στις Βρυξέλλες κ. Κωνσταντίνος Καλλέργης, «κλείνει ένα από τα πιο δύσκολα κεφάλαια της ευρωπαϊκής διαδρομής της χώρας». Ομως, πέραν των ευεργετικών συνεπειών που θα έχει για την ελληνική οικονομία, καθώς θα διευρύνει τους πόρους για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της αναπτυξιακής διαδικασίας, εγώ νομίζω ότι η μεγάλη πολιτική σημασία της έγκειται στο ότι αποκατέστησε την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας στην Ευρώπη και γενικότερα στη διεθνή αγορά.

Ο εξωραϊσμός της οικονομίας μας στα χρόνια της σημιτικής οκταετίας (θυμηθείτε ότι κατά τον τότε Ελληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό του επί της Οικονομίας και των Οικονομικών, η χώρα μας είχε από το 2001 πλεονασματικό προϋπολογισμό και δημόσιο χρέος κάτω του 100% του ΑΕΠ), που στηριζόταν σε χαλκευμένα και παραπλανητικά στοιχεία, είχε καταστήσει την Ελλάδα μαύρο πρόβατο που ουδείς εμπιστευόταν στην Ευρώπη, είτε ήταν τεχνοκράτης των Βρυξελλών είτε μεγάλη τράπεζα, που μας δάνειζε, είτε Ευρωπαίος πολιτικός.

Είναι γνωστό τώρα με τι πάθος (ενοχής κατά βάση) πολέμησε το ΠΑΣΟΚ την απογραφή του κ. Γ. Αλογοσκούφη, που αποκάλυψε τις απάτες του παρελθόντος. Προχθές, λοιπόν, στη συνεδρίαση του Ecofin στο Λουξεμβούργο ο πρόεδρος της Ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έδωσε συγχαρητήρια στον Ελληνα υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών «για τις εξαιρετικές προσπάθειες της κυβέρνησης, που επέτρεψαν την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας».

Και επειδή μπορούν να μας πουν από το ΠΑΣΟΚ ότι ο κ. Γιούνκερ τα είπε αυτά γιατί ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, θα τους επιστήσουμε την προσοχή στα όσα είπε ο αρμόδιος επί των Οικονομικών, επίτροπος κ. Χοακίν Αλμούνια, που χρημάτισε υπουργός και είναι ανώτατο στέλεχος του σοσιαλιστικού κόμματος της Ισπανίας και προσωπικός φίλος του κ. Γ. Παπανδρέου.

Ο κ. Χ. Αλμούνια λοιπόν, είπε, μετά τη συνεδρίαση του Ecofin, ότι «η συζήτηση για την Ελλάδα ήταν δύσκολη, διότι οι υπουργοί δεν έχουν ξεχάσει τις συζητήσεις πριν από δύο-τρία χρόνια για τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδος και ήθελαν να γνωρίζουν ποια είναι σήμερα η αξιοπιστία των ελληνικών στοιχείων».

Ο κ. Αλμούνια είπε, στη συνέχεια, ότι «διαβεβαίωσε τους δύσπιστους εταίρους μας, και ιδίως την Ολλανδία και την Αυστρία, ότι η κατάσταση βελτιώθηκε σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων». «Η Eurostat – πρόσθεσε ο επίτροπος – μας δίνει στοιχεία για την Ελλάδα (σ.σ.: τα οποία φυσικά αντλεί από την Εθνική Στατιστική μας Υπηρεσία) ανάλογης ποιότητας με αυτά που μας κοινοποιούν και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Η αξιοπιστία ενισχύθηκε και τώρα μπορούμε να λαμβάνουμε αποφάσεις με ένα βαθμό εμπιστοσύνης που δεν είχαμε πριν από μερικά χρόνια». Τα σχόλια περιττεύουν!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT