Επίθεση του Πειραιώς εναντίον Εφραίμ και… «πολιτικάντηδων»

Επίθεση του Πειραιώς εναντίον Εφραίμ και… «πολιτικάντηδων»

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα πυρά κατά της ηγεσίας της μονής Βατοπεδίου αλλά και κατά των «δήθεν θεοσεβούμενων πολιτικάντηδων» εξαπέλυσε ο μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ. Ο 52χρονος ιεράρχης, ο οποίος μόλις πριν από λίγες ημέρες ζήτησε τον αποσχηματισμό του ηγούμενου π. Εφραίμ και του συνεργάτη του μοναχού Αρσένιου, επανήλθε χθες καταδικάζοντας τον συγχρωτισμό της μονής με κοσμικούς μηχανισμούς. «Κάθε κανονικό αδίκημα πρέπει να αποδειχθεί πρώτα και μετά μπαίνει η ποινή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε διασάλευση του μοναχικού ήθους. Ενεπλάκησαν στη δίνη των κοσμικών μηχανισμών», τόνισε ο κ. Σεραφείμ, αφήνοντας στη συνέχεια αιχμές και για τη στάση ορισμένων πολιτικών: «Δεν μπορούμε να εξέλθουμε από την έρημο και να εισέλθουμε στα κοσμικά σαλόνια όπου βασιλεύουν οι πολιτικάντηδες, οι επιχειρηματίες, οι δήθεν θεοσεβούμενοι, που εξαγοράζουν τα ανομήματά τους με δωρεές· οι διάφοροι διατάκτες των off shore», είπε. Καταλήγοντας, υπενθύμισε τους λόγους του Αποστόλου Παύλου, σύμφωνα με τον οποίο «το καλό δεν είναι καλό αν δεν γίνεται καλά».

Κύκλοι που πρόσκεινται στη μονή Βατοπεδίου εξέφρασαν την πικρία τους για τις δηλώσεις του μητροπολίτη Πειραιώς. «Ορισμένοι επικαλούνται τους Ιερούς Κανόνες μόνο όταν πρόκειται για άλλους αλλά ποτέ όταν πρόκειται για δικά τους λάθη. Αραγε επιτρέπουν οι κανόνες σε έναν αρχιερέα να ανοίγει τις πόρτες των ναών σε καθηρεμένους από την Εκκλησία Ιεροκήρυκες;» σχολίαζαν.

Ωστόσο οι θέσεις του κ. Σεραφείμ αλλά και εκείνες του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης φαίνεται να βρίσκουν αρκετούς υποστηρικτές στο σώμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου αλλά και τις καυστικές – αν και προσεκτικά διατυπωμένες – δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου. Μάλιστα ο κ. Ιερώνυμος επανέλαβε χθες ότι η «υπόθεση Βατοπεδίου» προκαλεί «πόνο» στην Εκκλησία: «Τα προβλήματα αυτά αγγίζουν την Εκκλησία και μας πονάνε. Αλλά κάθε κρίση έχει μέσα της τη γέννηση μιας ελπίδας».

Την ίδια στιγμή η μονή Βατοπεδίου φέρεται να διαμήνυσε στην Ιερά Κοινότητα πως θα ανταποκριθεί στο αίτημά της να αναλάβει εγγράφως τις ευθύνες για τα όσα έγιναν και είδαν το φως της δημοσιότητας, διευκρινίζοντας ότι οι ευθύνες αυτές δεν βαραίνουν το σύνολο της Αγιορίτικης κοινωνίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT