Αιφνιδιασμοί των κουκουλοφόρων

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αιφνιδιασμός αναδεικνύεται ως το ισχυρότερο όπλο των κουκουλοφόρων, διαπίστωση που επιβεβαιώνουν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Αντί εκτεταμένων επεισοδίων στη διάρκεια συλλαλητηρίων (τακτική που ακολούθησαν την πρώτη εβδομάδα των ταραχών) αντιεξουσιαστές επιλέγουν καταδρομικές επιθέσεις εναντίον προεπιλεγμένων στόχων για τη συνέχιση της δράσης τους. Τακτική που μειώνει τον κίνδυνο σύλληψης και εξασφαλίζει «εντυπωσιακότερα» αποτελέσματα. Η πρόσφατη επίθεση με βροχή από βόμβες μολότοφ στην έδρα των ΥΜΕΤ (Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης) στην Καισαριανή και ο εμπρησμός κλούβας των ΜΑΤ στην οδό Φειδιππίδου αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

«Είναι αδύνατον να εξασφαλίζουμε φύλαξη παντού», σχολιάζουν οι αστυνομικοί και οι πρώτοι που το γνωρίζουν είναι οι ίδιοι οι «καταδρομείς». Τέσσερις ένστολοι τραυματίστηκαν (δύο από αυτούς υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα), έξι υπηρεσιακά αυτοκίνητα υπέστησαν ζημιές, την ώρα που οι κουκουλοφόροι αποχωρούσαν δίχως να αφήσουν ίχνη πίσω τους. Το ίδιο συνέβη μετά τον εμπρησμό κλούβας, μέρα μεσημέρι, στο κέντρο της Αθήνας.

Μικρές ομάδες

Η συνταγή μοιάζει δοκιμασμένη από καιρό. Μικρές ευέλικτες ομάδες εφορμούν από κοντινές στον στόχο «καβάντζες» (αποφεύγουν να διανύουν μεγάλες αποστάσεις μεταφέροντας πολεμοφόδια) εξαπολύουν επίθεση από δύο, τουλάχιστον, διαφορετικά σημεία και διαλύονται προς διάφορες κατευθύνσεις. Τον περασμένο Οκτώβριο ομάδα κουκουλοφόρων εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της τράπεζας Αττικής στην οδό Μαυρομιχάλη χρησιμοποιώντας βαριοπούλες, βενζίνη, γκαζάκια και βόμβες μολότοφ. Δύο υπάλληλοι κινδύνευσαν να παγιδευτούν στις φλόγες. Λίγες μέρες πριν, με πέτρες, μπογιές και καπνογόνα είχαν επιτεθεί εναντίον έδρας της Αγροφυλακής, στην οδό Καλλιρρόης. Τον περασμένο Μάρτιο ομάδα 15 ατόμων έκανε βανδαλισμούς στη Δημοτική Αστυνομία Παγκρατίου.

Μεγάλη επιχειρησιακή επιτυχία των «αντιεξουσιαστών» είχε θεωρηθεί ο εμπρησμός τον Μάρτιο του 2007 φυλακίου του επικεφαλής της φρουράς του Αγνωστου Στρατιώτη. Το ίδιο και η επίθεση (τον Ιούλιο του ίδιου έτους) εναντίον ενός θεωρητικώς καλά φυλασσόμενου στόχου: του υπουργείου Πολιτισμού, τη στιγμή μάλιστα που εξερχόταν από το κτίριο ο τότε υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης. Τον Μάιο του 2007 τρωτό αποδεικνύονταν το τμήμα Εξαρχείων έπειτα από πρωτοφανή σε ένταση επίθεση με βόμβες μολότοφ. Λίγους μήνες πριν ο ουρανός της… Πεύκης φωτίζονταν από τις φλόγες που έκαιγαν το αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Η καταδρομική επίθεση στο αστυνομικό τμήμα Παπάγου τον Δεκέμβριο του 2006 λειτούργησε ως αφορμή για τον αποκλεισμό των δρόμων περιμετρικά των τμημάτων. Λίγες ημέρες νωρίτερα, δέκα κουκουλοφόροι επιτίθεντο εναντίον περιπολικού στη συμβολή Μαυρομματαίων και Ευελπίδων. Η ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT