Κοινό μέτωπο Αθήνας και Ρώμης

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ζητήματα της λαθρομετανάστευσης, με την επαναβεβαίωση της πρόθεσης Αθήνας και Ρώμης να κινηθούν συντονισμένα προκειμένου να πεισθούν τα κράτη της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης για την υλοποίηση κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών, αλλά και της ενεργειακής ασφάλειας κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον Ιταλό ομόλογό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Στο τέλος της συνάντησής τους και πριν από το επίσημο γεύμα στο Παλάτσο Κίντζι της Ρώμης, οι κ. Καραμανλής και Μπερλουσκόνι υπογράμμισαν τους στενούς δεσμούς και τις άριστες σχέσεις των δύο κρατών καθώς επίσης και την ταύτιση απόψεων σε σειρά ζητημάτων.

Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, Ελλάδα και Ιταλία έχουν συνεργαστεί στενά και στο πλαίσιο του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις κοινές δράσεις σ’ όλες τις κατευθύνσεις, όπως στην προώθηση των συμφωνιών επανεισδοχής της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης των μεταναστών και στη σημαντική ενίσχυση της FRONTEX», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπερλουσκόνι επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει εντατικοποίηση των προσπαθειών ώστε η Ευρωπαϊκή Ενωση να είναι το σημείο αναφοράς ώστε οι συμφωνίες επανεισδοχής των μεταναστών να αφορούν συνολικά την Ενωση και όχι κάθε κράτος-μέλος, ξεχωριστά. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο πρωθυπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τους τρόπους αντιμετώπισης τόσο του κύματος μετανάστευσης όσο και της οικονομικής κρίσης.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στην ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών. «Με την Ιταλία έχουμε ισχυρά κοινά συμφέροντα στο θέμα αυτό και προωθούμε μαζί δύο πολύ μεγάλα έργα, τον αγωγό φυσικού αερίου Τουρκίας – Ελλάδας – Ιταλίας (ITGI) και το αγωγό South Stream», σημείωσε, υπενθυμίζοντας και την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας για την κατασκευή διασύνδεσης του ITGI προς το βουλγαρικό δίκτυο. Ο κ. Μπερλουσκόνι, εξάλλου, υπογράμμισε τις δυνατότητες αύξησης των διμερών εμπορικών συναλλαγών, ενώ πρότεινε τη διαμόρφωση κοινών τουριστικών πακέτων που θα περιλαμβάνουν προορισμούς τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών, υψηλού εισοδήματος, από την Απω Ανατολή.

Επιστροφή με οικονομία

Πλην της δημόσιας ασφάλειας και των αλλαγών στο εκπαιδευτικό σύστημα, η κυβέρνηση θα επιμείνει και στο θέμα της οικονομίας με στόχο να καθορίσει την πολιτική ατζέντα. Σήμερα συγκαλείται στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, η «οικονομική τρόικα» (Παπαθανασίου, Σουφλιάς, Χατζηδάκης), λίγο πριν από την κατάθεση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Αντικείμενο της συζήτησης αναμένεται να είναι και οι διαρθρωτικές αλλαγές με επίκεντρο τα «κλειστά επαγγέλματα» και τα βαρέα – ανθυγιεινά. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση επιχειρεί να αποσοβήσει τους κινδύνους από την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και δη όσων προκαλούν αντιδράσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η νέα λίστα των βαρέων επαγγελμάτων θα τεθεί σε ισχύ με απλή υπουργική απόφαση και όχι με ψηφοφορία στη Βουλή ώστε να περιορισθεί ο κίνδυνος «ανταρσίας» κάποιου εκ των 151 βουλευτών της Ν.Δ.

Πίσω στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν

Ενα ακόμη αεροσκάφος, μεταφέροντας 90 άτομα πίσω στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν αναχώρησε χθες από την Αθήνα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη. Ταυτόχρονα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ιω. Τέντες ζητεί από τους εισαγγελείς Εφετών της χώρας να ενημερωθούν λεπτομερώς σχετικά με τις νέες ρυθμίσεις του νόμου που αφορούν την αυστηροποίηση των ποινών για όσους εμπλέκονται σε διευκόλυνση λαθρομεταναστών. Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθεί τέλος, τα τεκταινόμενα στη χώρα μας, στο μεταναστευτικό ζήτημα, η Καθολική Ιεραρχία της Ελλάδος. Σε σχετική ανακοίνωση που υπογράφει ο πατέρας Ανδρέας Βουτσίνος, σημειώνεται ότι «το δικαίωμα της συντεταγμένης Πολιτείας να ελέγξει τα εξωτερικά σύνορα και να επιβάλει κανόνες στην παραμονή αλλοδαπών είναι αναμφισβήτητο. Ομως όλες οι πράξεις και οι νόμοι πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα ανθρώπινα δικαιώματα».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT