Η συμφωνία swap μεταξύ της Goldman Sachs και του ελληνικού Δημοσίου που συνήφθη το 2001, μειώνοντας το χρέος της χώρας κατά 2,7 δισ. ευρώ με προμήθεια 300 εκατ. δολαρίων για την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, ήταν μια συναλλαγή που φέρεται να επιμελήθηκε η κ. Αντιγόνη Λουδιάδη. Μπορεί σήμερα η εν λόγω συναλλαγή να βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Fed και να εξετάζεται από τη Eurostat, ωστόσο, τότε άνοιξε για τη νεαρή Ελληνίδα μια ακόμη πόρτα στην επιτυχημένη καριέρα που είχε ήδη χαράξει στον ανταγωνιστικό, αλλά και εξαιρετικά επικερδή κόσμο των αγορών και των επενδυτικών τραπεζών.
Το 1994, σε ηλικία 30 ετών, η Ελληνίδα του Λονδίνου με δεσμούς στη Νιγηρία και την Ελλάδα μεταπήδησε από την J.P. Morgan, όπου είχε ξεκινήσει την καριέρα της, στην Goldman Sachs. Εξι χρόνια μετά, ήταν συνέταιρος της πλέον θρυλικής επενδυτικής τράπεζας της Γουολ Στριτ, παραμένοντας πάντως στο Λονδίνο καθόλη τη διάρκεια της καριέρας της. Αυτό δεν την εμπόδισε, βέβαια, να αναδειχθεί σε ένα από τα αναδυόμενα αστέρια του χρηματο-οικονομικού κλάδου διεθνώς, σύμφωνα με τη σχετική λίστα της Financial News, που υπογράμμιζε την επιρροή της ως μία από τις ισχυρότερες γυναίκες του κλάδου. Σε δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal αναφέρεται μάλιστα ότι ορισμένα μέλη του προσωπικού στα γραφεία του Λονδίνου προσποιούνταν ότι μιλούσαν στο τηλέφωνο όταν περνούσε, για να μην βρεθούν στο στόχαστρό της.
Σε κάθε περίπτωση, η κ. Λουδιάδη, απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και νωρίτερα του επιφανούς οικοτροφείου Τσέτλεχαμ, απεδείχθη πέρα για πέρα αντάξια των προσδοκιών των ανωτέρων της. Τη δεκαετία του ’90, ένας από τους επικεφαλής της κ. Λουδιάδη στον τομέα των παραγώγων αναγνώρισε το ταλέντο της σε ένα από τα πλέον δύσκολα πεδία «μάχης» των αγορών. Από τότε, αναβαθμίστηκε σε υψηλόβαθμο στέλεχος του τμήματος παραγώγων της Goldman Sachs. Γρήγορα αναδείχθηκε σε ένα από τα υψηλά διευθυντικά στελέχη στον τομέα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs, με ετήσιες αποδοχές που κυμαίνονταν τότε στα 12 εκατ. δολάρια, σύμφωνα τουλάχιστον με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου. Στη μοναδική συνέντευξη που είχε δώσει η κ. Λουδιάδη στη Wall Street Journal προ εξαετίας, όταν ακόμη ήταν επικεφαλής των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων της Goldman Sachs, είχε δηλώσει ότι είναι κατ’ εξοχήν εργασιομανής, με ένα πολύ σφιχτό πρόγραμμα, το οποίο πάντως περιλάμβανε πάντα ένα διάλειμμα για την αγαπημένη της γιόγκα.
Από το 2005 μέχρι σήμερα είναι στέλεχος της Rothesay Life, θυγατρικής της Goldman Sachs που ειδικεύεται στον σχεδιασμό συνταξιοδοτικών ταμείων για εταιρείες. Το «swap μακροβιότητας» είναι μάλιστα ένα από τα περίπλοκα προϊόντα παραγώγων που έχει επινοήσει η κ. Λουδιάδη, το οποίο ουσιαστικά αποζημιώνει την εταιρεία όταν ο ασφαλισμένος υπερβαίνει το προβλεπόμενο όριο διαβίωσης.
Οσο για την επίμαχη συμφωνία swap με το ελληνικό Δημόσιο φημολογείται ότι ήταν μεγάλη επιτυχία για την ίδια, αλλά έκρυβε και μεγάλο ρίσκο. Αφενός απέφερε κέρδη για την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, η οποία όμως ήταν εκτεθειμένη κατά ένα δισ. δολάρια στην ελληνική αγορά χρέους μέσα από συμβόλαια credit default swaps. Και τότε η αγορά των cds, δηλαδή της ασφάλισης των επενδυτών από τον κίνδυνο χρεοκοπίας, δεν είχε επεκταθεί σε όγκο συναλλαγών σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα, οπότε έκρυβε πολύ περισσότερους κινδύνους από σήμερα.
Καθώς αυτού του είδους τα swap τίθενται έστω και εκ των υστέρων στο μικροσκόπιο των αρχών, κατηγορούμενα ότι συνέβαλαν στην απόκρυψη του πραγματικού χρέους της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και τους επενδυτές, ο ρόλος της στον σχεδιασμό και τη σύναψη της συμφωνίας επίσης τίθεται στο στόχαστρο. Τι και αν η ίδια πάντα προτιμούσε το συντομότερο χαϊδευτικό Αντι από το βαπτιστικό της όνομα; Σύμφωνα με αρθρογράφους όπως ο Τίμοθι Γκάρτον Ας της εφημερίδας Guardian, «η Αντιγόνη είχε τελικά ρόλο και σε αυτή την τραγωδία».