Επίσημη πρώτη Αντλί Μανσούρ σε χώρα-μέλος Ε.Ε.

Επίσημη πρώτη Αντλί Μανσούρ σε χώρα-μέλος Ε.Ε.

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέματα διμερούς συνεργασίας, αλλά και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων του μεταβατικού προέδρου της Αιγύπτου, Αντλί Μανσούρ, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρ. Παπούλια και τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Η επίσκεψη έγινε με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από τη χώρα μας και είναι η πρώτη που πραγματοποιεί ο κ. Μανσούρ σε μια χώρα-μέλος της Ε.Ε., δείγμα του εξαιρετικού επιπέδου των διμερών σχέσεων. Στις κοινές δηλώσεις των δύο, ο κ. Παπούλιας διαβεβαίωσε τον κ. Μανσούρ για τη στήριξη της Ελλάδας στην Αίγυπτο, στη μεταβατική περίοδο, ώστε να ολοκληρωθεί η εν εξελίξει διαδικασία εκδημοκρατισμού.

Ο κ. Παπούλιας έθεσε στον Αιγύπτιο ομόλογό του και το θέμα της χάραξης ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο, κάτι που έθιξε εμμέσως και στις δημόσιες δηλώσεις του: «Ενημέρωσα τον πρόεδρο της Αιγύπτου για τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας και ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν τη διαχείριση των θαλασσίων συνόρων της Ενωσης», είπε. Για το θέμα του καθορισμού της ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο είχαν δημιουργηθεί ελπίδες για γρήγορες εξελίξεις μετά την επίσκεψη του κ. Ευ. Βενιζέλου στο Κάιρο, το φθινόπωρο. Παρά το γεγονός, πάντως, ότι η πολιτική συνεργασία με την Αίγυπτο προχώρησε και θεσμοθετήθηκε τριμερής πολιτική συνεργασία ανάμεσα σε Αίγυπτο, Ελλάδα και Κύπρο, η σύσταση των τεχνικών επιτροπών για τον καθορισμό της ΑΟΖ εκκρεμεί ακόμα. Ο κ. Μανσούρ δήλωσε ότι αναμένει από την ελληνική προεδρία να προχωρήσει στην εμβάθυνση των σχέσεων της Ε.Ε. με την Αίγυπτο, στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης. Δήλωσε, επίσης, ότι συμφωνήθηκε «να πυκνώσουν οι επαφές για αμοιβαίο όφελος».

Ο κ. Παπούλιας χαρακτήρισε την επίλυση του Κυπριακού κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ενώ πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη». Ο Αιγύπτιος πρόεδρος συναντήθηκε λίγο πριν από την αναχώρησή του από την Αθήνα με τον υπουργό Αμυνας Δ. Αβραμόπουλο και συζήτησαν για τη διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας και της συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT