Η Ε.Ε. χρηματοδοτεί τη μεταφορά 400 ασυνόδευτων

Η Ε.Ε. χρηματοδοτεί τη μεταφορά 400 ασυνόδευτων

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Αμεση και χωρίς διαδικασίες βοήθεια στην Ελλάδα από τη γερμανική κυβέρνηση προανήγγειλε εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ μετά την καταστροφή στη Μόρια. «Η πυρκαγιά κατέστησε σαφές ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση στο θέμα των προσφύγων. Η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα», τόνισε, για να προσθέσει ότι «θα παράσχουμε τη βοήθεια με έναν απλό τρόπο». Επίσης, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μαρτίνα Φιτς δήλωσε ότι «το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε ότι πρέπει να βρεθεί μια συναινετική ευρωπαϊκή λύση για το τρέχον οξύ πρόβλημα».

Νωρίτερα, τη χρηματοδότηση της μεταφοράς των 400 ασυνόδευτων ανηλίκων που είχαν απομείνει στη Μόρια, από τη Λέσβο στην ηπειρωτική Ελλάδα, ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, όπως δήλωσε η αρμόδια επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον, θα χρηματοδοτήσει επίσης την αποστολή πλοίου στο οποίο θα φιλοξενηθούν για τις «προσεχείς εβδομάδες» άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες, όπως έγκυοι και παιδιά. «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και με άλλα μέτρα που η Ελλάδα θα κρίνει ότι χρειάζονται», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Αθήνα θα ενεργοποιήσει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Η Σουηδή επίτροπος ανέφερε ότι επικοινώνησε τρεις φορές χθες με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη, ο οποίος την ενημέρωσε για τις ανάγκες που υπάρχουν και για την κατάσταση στο νησί.

Πολλά κράτη-μέλη έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν με τη διαχείριση της έκτακτης κατάστασης που προκάλεσε η πυρκαγιά, επικοινωνώντας είτε με τις υπηρεσίες της Κομισιόν είτε απευθείας με την Αθήνα. Ο Aρμιν Λάσετ, πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και υποψήφιος για την αρχηγία των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, είπε ότι το κρατίδιό του είναι διατεθειμένο να δεχθεί 1.000 πρόσφυγες από τη Μόρια στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος μετεγκατάστασης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, απαντώντας σε ερώτηση της «Κ», απάντησε ότι η Επιτροπή –μετά μήνες καθυστερήσεων– θα παρουσιάσει στις 30 Σεπτεμβρίου την πρότασή της για το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο. Η πιο ακανθώδης πτυχή του νέου συμφώνου αναμένεται να είναι η μέθοδος για την κατανομή αιτούντων άσυλο στα κράτη-μέλη, ώστε οι εισροές να μην επιβαρύνουν δυσανάλογα τις χώρες πρώτης υποδοχής – και να μην δημιουργηθούν νέες καταστάσεις τύπου Μόριας. 

Σε ανάρτησή της στο Twitter, η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε «βαθιά θλίψη» για την πυρκαγιά στη Μόρια και τόνισε ότι «η προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια όσων έμειναν χωρίς στέγη». Η κ. Φον ντερ Λάιεν είπε επίσης ότι ζήτησε από τον αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά να ταξιδέψει το ταχύτερο δυνατό στην Ελλάδα. Ο κ. Σχοινάς, σε δικό του tweet χθες το πρωί, ανέφερε ότι επικοινώνησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον διαβεβαίωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνδράμει άμεσα την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα αυτές τις δύσκολες ώρες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT