Στ. Πέτσας: Περιμένουμε συνέπεια και συνέχεια από την Τουρκία

Στ. Πέτσας: Περιμένουμε συνέπεια και συνέχεια από την Τουρκία

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετική χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας την απόσυρση του Ορούτς Ρέις από την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και το γεγονός πως δεν εκδόθηκε νέα NAVTEX από πλευράς Τουρκίας για τη διεξαγωγή ερευνών.

Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, σημείωσε ότι απομένει να δείξει η Άγκυρα συνέχεια και συνέπεια στην αποκλιμάκωση της έντασης. Τόνισε δε ότι η Τουρκία βρέθηκε μπροστά στο δίλημμα «αποκλιμάκωση ή κυρώσεις».

Κατάλογος πιθανών τοπικών μέτρων για τον κορωνοϊό έως την Τρίτη

Σε ό,τι αφορά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, επανέλαβε τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι «φέτος εκτός από τα γράμματα, θα μάθουμε και πώς θα γίνουμε πιο υπεύθυνοι πολίτες». Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι οι πρώτες ενδείξεις από τα σχολεία είναι ενθαρρυντικές.

Πάντως, προειδοποίησε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι, όπως δείχνουν οι επιδημιολογικοί δείκτες και τόνισε ότι «παρακολουθούμε τις διεθνείς εξελίξεις, ακούμε τους ειδικούς και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε όποιο μέτρο χρειαστεί προκειμένου να διατηρηθεί η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα που σταθερά παρουσιάζει η χώρα μας».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να ληφθούν πιθανά τοπικά μέτρα, είπε πως το αργότερο μέχρι αύριο Τρίτη θα υπάρχει σχετικός κατάλογος που ζήτησε ο πρωθυπουργός από τους ειδικούς, ώστε να επιλέγονται τα κατάλληλα μέτρα κάθε φορά ανάλογα με τα δεδομένα, εφόσον χρειαστεί.

Συγκεκριμένα, δήλωσε πως η έκρηξη των κρουσμάτων διεθνώς, το γεγονός ότι υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα του πληθυσμού μετά το άνοιγμα των σχολείων, αλλά και το ότι υπάρχει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε κάποιες περιοχές όπως η Πέλλα ή η Αττική, κάνει την κυβέρνηση να βρίσκεται σε εγρήγορση.

Σημείωσε επίσης πως δόθηκε εντολή από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην επιτροπή ειδικών να εξετάσουν κατάλογο μέτρων που θα κλιμακώνονται σε τοπικό η γενικό επίπεδο εφόσον χρειαστεί. Όπως πρόσθεσε, ο κατάλογος θα ετοιμαστεί σήμερα ή αύριο, ενώ έκανε λόγο για ενδεχόμενες ανακοινώσεις από την Τρίτη, εφόσον χρειαστεί και με βάση την εισήγηση των ειδικών. «Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για να διαφυλάξουμε την καλή εικόνα» διευκρίνισε.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι η έμφαση δίνεται στη στήριξη του κόσμου της εργασίας και στην ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, ενώ περιέγραψε το σχέδιο, στο οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη.

«Για όσα έγιναν στη Μόρια υπάρχουν ευθύνες ανάμεσα σε εκείνους που έμειναν άστεγοι»

Μιλώντας για τη Μόρια της Λέσβου, είπε πως «για όσα έγιναν υπάρχουν ευθύνες ανάμεσα σε εκείνους που έμειναν άστεγοι» και πρόσθεσε πως ο καταυλισμός κάηκε από πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι θέλησαν να εκβιάσουν την κυβέρνηση, για να πετύχουν την άμεση μετακίνησή τους από το νησί.

Σημείωσε ότι ήδη δημιουργήθηκε ένας προσωρινός χώρος φιλοξενίας, ενώ πρόσθεσε πως στη Λέσβο δεν μπορεί παρά να υπάρξει ένα μόνιμο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, για τη δημιουργία του οποίου έχει ήδη ζητηθεί  μεγαλύτερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Ως προς το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως αύριο, Τρίτη, πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ στις 12:45, ενώ στις 17:00 έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι και στις 18:00 θα συναντηθεί με τον εκτελεστικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ. Το βράδυ της ίδιας ημέρας θα δειπνήσει με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα.

Την Τετάρτη στις 11:00 θα έχει την καθιερωμένη μηνιαία συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στη συνέχεια θα έχει γεύμα με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, και στις 20:00 θα συμμετέχει μέσω τηλεδιάσκεψης στο ετήσιο συνέδριο του Economist.

Διαβάστε επίσης:

Αμεση ενίσχυση σε όλα τα μέτωπα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT