Μήνυμα σε Τουρκία μέσω ΝΑΤΟ

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πολύ καλό κλίμα και σε κάθε περίπτωση καλύτερο από την τελευταία επίσκεψη πριν από ένα χρόνο, έγινε το χθεσινό τετ α τετ μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. «Η χώρα μας υποδέχεται θετικά ένα πρώτο βήμα από την Τουρκία προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Μένει να φανεί αν πρόκειται για ειλικρινή κίνηση ή πρόσκαιρο ελιγμό», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν της συνάντησης, ενώ επανέλαβε σε κάθε τόνο πως «προσδοκούμε συνέπεια και συνέχεια από τους γείτονές μας». Ο πρωθυπουργός τόνισε πως στο σημείο όπου βρισκόμαστε εναπόκειται στην Τουρκία «να κλείσει τον δρόμο της κρίσης και να ανοίξει τον δρόμο της λύσης».

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν αναλυτικά όλα όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως «γεγονότα που απειλούν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ίδια τη συνοχή του ΝΑΤΟ» σύμφωνα με τη φράση του πρωθυπουργού. «Δεν είναι διμερές ζήτημα. Αφορά όλους τους εταίρους του Βορειοατλαντικού Συμφώνου και είναι πρόκληση προς την Ευρώπη συνολικά», συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για κίνδυνο που καραδοκεί σε ζώνη ενδιαφέροντος και για τις ΗΠΑ».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην απόκτηση του πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα, όσο πιστή παραμένει στα εθνικά της δίκαια, τόσο σταθερά επιζητεί και επιδιώκει την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ευπρόσδεκτα μέτρα την 24ωρη γραμμή επικοινωνίας των στρατιωτικών επιτελείων και τον μηχανισμό αποτροπής. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον γ.γ. του ΝΑΤΟ και για τις πρόσφατες αποφάσεις ως προς την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ σημείωσε πως η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που συστηματικά –και την περίοδο της κρίσης– ξόδευε πάνω από 2% του ΑΕΠ της για τις αμυντικές δαπάνες.

Από την πλευρά του, ο κ. Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συζητήσεις που έγιναν στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και την εγκαθίδρυση μηχανισμού αποτροπής σύγκρουσης, «κάτι που σημαίνει δημιουργία απευθείας γραμμής διαλόγου 24 ώρες το 24ωρο για να διευκολύνουμε την αποκλιμάκωση», όπως είπε. Συνεχάρη επίσης «τους συμμάχους γι’ αυτήν την προσπάθεια» και εκτίμησε ότι «ο μηχανισμός μπορεί να βοηθήσει ώστε να δημιουργηθεί χώρος για διπλωματικές προσπάθειες», ενώ τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ των συμμάχων με βάση το διεθνές δίκαιο.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ εξήρε τη συμβολή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και στις επιχειρήσεις του και καλωσόρισε το γεγονός ότι η Ελλάδα δαπανά πάνω από 2% για αμυντικούς σκοπούς. «Η Ελλάδα ήταν στην προμετωπίδα του αγώνα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης», είπε και πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ είναι αλληλέγγυο στη χώρα.

Μπάιντεν για Τουρκία και Αγία Σοφία

Μήνυμα σε Τουρκία μέσω ΝΑΤΟ-1
comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT