«Πόλεμος» κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησε η αναφορά του Σταύρου Κοντονή πως οι αλλαγές του Ποινικού Κώδικα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ρίχνουν ουσιαστικά στα «μαλακά» τη Χρυσή Αυγή. Η κυβέρνηση διά στόματος Στέλιου Πέτσα δεν άφησε ασχολίαστη τη σοβαρή αναφορά του Κοντονή και κάλεσε άμεσα τον Αλέξη Τσίπρα να δώσει εξηγήσεις.

Νωρίτερα, ο κ. Πέτσας είχε κάνει ευθεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για συμπόρευση με τη Χρυσή Αυγή. Τονίζοντας πως η Ιστορία θα γράψει πως η δίκη της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε επί κυβερνήσεων Ν.Δ., αλλά στο ενδιάμεσο, όπως χαρακτηριστικά είπε, «κάποιοι συμπορεύτηκαν μέσα και έξω από τη Βουλή με το ναζιστικό μόρφωμα». Ο εκπρόσωπος άρχισε την απαρίθμηση λέγοντας πως α) μαζί παρατάσσονταν στην ίδια πλατεία εκμεταλλευόμενοι τον πόνο των συμπολιτών, β) μαζί μπλόκαραν το 2014 την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας για να ανατρέψουν την κυβέρνηση Σαμαρά, γ) μαζί πόζαραν στο Καστελλόριζο σε επικοινωνιακές πατριδοκάπηλες επισκέψεις, δ) μαζί ψήφισαν για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος -παρωδία που τόσο στοίχισε στη χώρα μας και όλους τους Ελληνες και ε) μαζί ψήφισαν και τον νόμο για την απλή αναλογική, υποστηρίζοντας μάλιστα με δήλωση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση στις 30 Ιουνίου 2016 ότι «στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι».
Υψηλοί τόνοι

«Πόλεμος» κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ-1

Σε πολύ υψηλούς τόνους απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην επίθεση της Ν.Δ., κατηγορώντας  το κυβερνών κόμμα πως «ξέπλενε τη Χρυσή Αυγή» και τώρα επιδίδεται σε «χυδαία προσπάθεια» διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Η αξιωματική αντιπολίτευση παρέθεσε μία σειρά δηλώσεων που δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα σημειώνει πως ο κ. Μητσοτάκης πριν από δύο χρόνια δήλωνε πως «η βία προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από την Αριστερά τα τελευταία χρόνια», ενώ θυμίζει και τον συγχρωτισμό του γ.γ. του υπουργικού Συμβουλίου Τάκη Μπαλτάκου με τα στελέχη της Χρυσής Αυγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί ακόμα την κυβέρνηση πως ήταν χέρι χέρι με τη Χρυσή Αυγή στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ λέει πως ο κ. Μητσοτάκης «έχει κάνει τα παιδιά του Παττακού και του Παπαδόπουλου υπουργούς στην κυβέρνησή του».

Οσον αφορά τον Ποινικό Κώδικα που αποτέλεσε και την αφορμή για τη σφοδρή αντιπαράθεση, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για κυβερνητικά ψέματα. Διαψεύδει πως οι τροποποιήσεις που έγιναν επί κυβέρνησής του ήταν… δικές του, υποστηρίζοντας πως είναι αποτέλεσμα δεκαετούς επεξεργασίας από καθηγητές. Οσον αφορά τη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται πως και με τον προηγούμενο Ποινικό Κώδικα και με βάση το Σύνταγμα, η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων θα επερχόταν μόνο όταν η δικαστική απόφαση γίνει αμετάκλητη. «Δηλαδή και με τον παλιό Ποινικό Κώδικα οι καταδικασμένοι πρωτόδικα χρυσαυγίτες δεν θα στερούνταν σήμερα των πολιτικών τους δικαιωμάτων», αναφέρει η Κουμουνδούρου. Αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κομμάτων υπήρξε και για την αντίδραση της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης της απόφασης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί την αστυνομία για απρόκλητη χρήση δακρυγόνων. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Πέτσας απάντησε πως «η αστυνομία έκανε τη δουλειά της και δεν υπεισερχόμαστε σε θέματα επιχειρησιακά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT