Στην «παραβατική συμπεριφορά και την επιθετικότητα της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, σε συνδυασμό με τις απειλές και την εμπρηστική ρητορική σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, [που] οδήγησαν σε μια πρωτοφανή κλιμάκωση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο», αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Όπως τόνισε η κ. Σακελλαροπούλου, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τα πρόσφατα συμπεράσματά του, άνοιξε ένα παράθυρο ευκαιρίας στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας υποδεικνύοντας τη μοναδική οδό της διεθνούς νομιμότητας που είναι η αποφυγή μονομερών ενεργειών».
Ωστόσο, παρατήρησε ότι «η Τουρκία δείχνει επιμονή στη συνέχιση της παραβατικής συμπεριφοράς, με πρόσφατα παραδείγματα τη δυνατότητα άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τη συνεχιζόμενη παραβατική συμπεριφορά στην κυπριακή ΑΟΖ. Και φυσικά το πλέον πρόσφατο παράδειγμα είναι η νέα έξοδος του “Oruc Reis”, το οποίο θα συνεχίσει παραβατικές δραστηριότητες στην περιοχή που μπορεί να φθάσουν έως και 6,5 μίλια έξω από το Καστελόριζο».
Απευθυνόμενη στον Βούλγαρο ομόλογό της, τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας είναι εξαιρετικές, έχουν βάθος χρόνου και στηρίζονται στο κοινό όραμα για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία όχι μόνο στις δυο χώρες αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.
«Είμαστε γείτονες, εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και αποτελούμε πυλώνα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η διάρκεια και το βάθος χρόνου των διπλωματικών μας σχέσεων είναι ιδιαίτερης σημασίας, αλλά και υπαγορεύουν τη δυναμική για την περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνσή τους σε ένα ευρύτατο φάσμα τομέων», πρoσέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Επεσήμανε, επίσης, ότι «τους τελευταίους μήνες, οι δύο λαοί μας κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τη νέα αβεβαιότητα που δημιούργησε η πανδημία και εκεί αναδείχθηκε η ανάγκη της συνεργασίας και του συντονισμού σε περιφερειακό επίπεδο για την καλύτερη αντιμετώπιση των επιπτώσεών της.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, αφού ευχαρίστησε την κ. Σακελλαροπούλου για τη θερμή υποδοχή, την συνεχάρη για την εκλογή της στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα και εξέφρασε την ετοιμότητά του για συνεργασία, προκειμένου να αναπτυχθούν περαιτέρω οι φιλικές σχέσεις μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας. Σημείωσε, επίσης, ότι οι δυο λαοί καταφέρνουν όχι μονάχα να υπερβούν ό,τι κληρονόμησαν από το παρελθόν, αλλά και να προχωρήσουν παρακάτω και να εξελίξουν τη συνεργασία και τις φιλικές σχέσεις.
«Κι αυτή η συνεργασία βασίζεται στις κοινές ευρωπαϊκές αξίες, γιατί η Ελλάδα και η Βουλγαρία δεν είναι μόνο άξονες σταθερότητας, αλλά και δυο παραδείγματα χωρών που δείχνουν ότι μπορούμε στα Βαλκάνια να έχουμε ειρήνη, σταθερότητα και ανάπτυξη», τόνισε.
Υποστήριξε, ακόμη, ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει τόσο η Ελλάδα όσο και η Βουλγαρία είναι προκλήσεις που θα έπρεπε να θεωρούμε ευρωπαϊκές προκλήσεις. «Γιατί αυτός είναι ο πυρήνας της ΕΕ: η αλληλεγγύη. Στο πλαίσιο των προκλήσεων του παρόντος αλλά και του μέλλοντος, μια κοινή αποστολή μας είναι να υπερασπιζόμαστε τον κοινό ευρωπαϊκό χώρο ως προς τις αξίες και τον πολιτισμό του. Θα ήθελα επίσης να σας συγχαρώ για τις προσπάθειές σας να προσελκύσετε στην Ελλάδα επενδυτές υψηλών τεχνολογιών. Αυτό είναι επίσης ένα πεδίο πιθανής συνεργασίας μας, γιατί σας γνωρίζω ότι η Βουλγαρία έχει εξαιρετικό δυναμικό επιστημόνων Πληροφορικής. Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι οι επαφές στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο είναι μια απαραίτητη βάση για να αναπτύξουμε συνεργασία σε πολλούς τομείς» συμπλήρωσε.
Τέλος, ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρωτοβουλία «Τρεις θάλασσες» που θα είναι επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής της Βουλγαρίας τα επόμενα χρόνια. «Αποτελεί μια προσπάθεια να οικοδομηθεί μια υποδομή στις μεταφορές και τις τηλεπικοινωνίες. Και δράττομαι της ευκαιρίας να σας προσκαλέσω στη Βουλγαρία το συντομότερο δυνατό ώστε να αναπτύξουμε αυτή τη συνεργασία και την εταιρικότητα» κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ