Συνομιλίες Δένδια στην Αλβανία για θαλάσσιες ζώνες

Συνομιλίες Δένδια στην Αλβανία για θαλάσσιες ζώνες

2' 23" χρόνος ανάγνωσης

Με το σύνολο της πολιτικής και της πολιτειακής ηγεσίας της Αλβανίας συναντάται σήμερα στα Τίρανα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε μια προσπάθεια επιτάχυνσης των εξελίξεων ως προς την πιθανότητα αναθέρμανσης των επαφών για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Αθήνα επιθυμεί την επίλυση της διαφοράς, μάλιστα με παραπομπή της στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, προκειμένου να παρακαμφθεί ο σκόπελος της συνταγματικότητας που έχει εγερθεί στην Αλβανία και αποτελεί από το 2009 τη σταθερή δικαιολογία των Τιράνων για την αποφυγή της συζήτησης. Δεδομένου ότι στην Αλβανία το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν λειτουργεί αυτήν τη στιγμή, το αδιέξοδο είναι προφανές. 

Η εκκρεμότητα του Συνταγματικού Δικαστηρίου αποτελεί «μελανό» σημείο στις αλβανικές επιδόσεις στον τομέα περί κράτους δικαίου και έναντι της Ε.Ε., από όπου και ασκούνται πιέσεις για άμεση επίλυσή της. Δείχνει, όμως, και τα όρια των δυνατοτήτων διμερούς επίλυσης της διαφοράς (είτε με βάση τη συμφωνία της Ντόρας Μπακογιάννη του 2009 είτε με τροποποίησή της) ανάμεσα σε Αθήνα και Τίρανα. 

Σε περίπτωση, λοιπόν, πολιτικής συμφωνίας για προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης, προφανώς η Αθήνα δεν θα είχε πρόβλημα υπογραφής συνυποσχετικού. Το ζήτημα είναι εάν βρίσκονται στον ίδιο αστερισμό και τα Τίρανα. Μόλις τον περασμένο μήνα, ευρισκόμενος στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα αρνήθηκε τις παλαιότερες κατηγορίες του πρώην πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα περί πιέσεων της Τουρκίας, προκειμένου τα Τίρανα να μη συμφωνήσουν για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με την Ελλάδα. 

Είναι, πάντως, σαφές ότι η Αγκυρα δεν επιθυμεί την επίλυση άλλης μιας εκκρεμότητας ανάμεσα στην Ελλάδα και σε μία ακόμη γειτονική χώρα. Από την Αθήνα παρατηρούνται με ενδιαφέρον διάφορες ανησυχητικές πρωτοβουλίες της Τουρκίας στη γειτονική Αλβανία, όπως, για παράδειγμα, η επέκταση χρήσης προβλήτα στο λιμάνι του Αυλώνα για τη χρήση του τουρκικού ναυτικού.

Δεδομένου ότι η Αθήνα ετοιμάζεται για την προώθηση της επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο Πέλαγος από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια (ν.μ.), η πιθανότητα επίλυσης της διαφοράς με τα Τίρανα θα οδηγούσε σε ένα συνολικό πλαίσιο διευθέτησης των θαλάσσιων ζωνών με όλες τις γειτονικές χώρες πλην, βεβαίως, της Τουρκίας και της –προς το παρόν– δεμένης «χειροπόδαρα» με τα συμφέροντα της Αγκυρας διοίκησης της Τρίπολης στη Λιβύη. 

Ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί σήμερα με τον ομόλογό του Γκεντ Τσακάι, ενώ θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Εντι Ράμα και τον πρόεδρο της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, οι συζητήσεις θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση στην πορεία των ελληνοαλβανικών σχέσεων, στις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Ζήτημα προφανούς σημασίας για την ελληνική κυβέρνηση είναι τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί και με τον αρχηγό της αλβανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λουλζίμ Μπάσα, και τον πρόεδρο του Κόμματος «Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», Βαγγέλη Ντούλε. Ο κ. Δένδιας θα έχει συνάντηση και με τον μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT