Νέα NAVTEX για το «Ορούτς Ρέις» σχεδιάζει η Αγκυρα

Νέα NAVTEX για το «Ορούτς Ρέις» σχεδιάζει η Αγκυρα

2' 25" χρόνος ανάγνωσης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το «Ορούτς Ρέις» συνεχίζει να πλέει στην περιοχή νοτιοδυτικά του Καστελλόριζου και μέχρι το βράδυ της Τετάρτης δεν είχε εκδοθεί νέα NAVTEX, καθώς σήμερα λήγει αυτή που είχε εκδοθεί πριν από 12 ημέρες. H NAVTEX του «Ορούτς Ρέις» λήγει τη νύχτα της Πέμπτης και οι πληροφορίες συγκλίνουν πως θα δοθεί παράταση στην παρουσία του τουρκικού ερευνητικού πλοίου. Η διάρκεια της νέας ΝAVTEX δεν αναμένεται να είναι μεγάλη. Η τουρκική εφημερίδα Yeni Şafak, σε δημοσίευμά της, υποστηρίζει πως η Αγκυρα αναμένεται να εκδώσει νέα NAVTEX για την παραμονή του τουρκικού ερευνητικού στις περιοχές στις οποίες, όπως γράφει η εφημερίδα, πραγματοποιεί έρευνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκάφος δεν αναμένεται να πλεύσει δυτικά του 28ου μεσημβρινού.

Σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα, το «Ορούτς Ρέις» θα πραγματοποιήσει νέες σεισμικές έρευνες σε περιοχές «ανατολικά της Κρήτης, ανατολικά της Ρόδου και δυτικά του Καστελλόριζου». Οι Τούρκοι υποστηρίζουν πως έχουν πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες σε περιοχή έκτασης 4.000 τ. χλμ. και στόχος τους είναι να πραγματοποιηθούν σε έκταση 15.000 τ. χλμ.

Τούρκοι αξιωματούχοι αναφέρουν στην εφημερίδα πως «η εν λόγω περιοχή των ερευνών του “Ορούτς Ρέις” έχει καταγραφεί στον ΟΗΕ από το 2004 ως υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας».

Το γεωτρύπανο «Κανουνί» έφτασε και αγκυροβόλησε στο λιμάνι Χαϊντάρπασα της Κωνσταντινούπολης, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες για το νέο του ταξίδι προς τη Μαύρη Θάλασσα. Το άλλο γεωτρύπανο της Τουρκίας, «Γιαβούζ», παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι Τάσουτζου της Αττάλειας.

Εντύπωση προκάλεσε στους πολιτικούς κύκλους της Τουρκίας η δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν, στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, καθώς υποστήριξε πως «από τα Βαλκάνια μέχρι τον Καύκασο, από την Ασία μέχρι και την Αφρική σε κάθε γεωγραφική θέση παραμείναμε δίπλα σε κάθε αδελφό μας που στρέφει το βλέμμα του σε μας και θα παραμείνουμε δίπλα του. Σε όσους θέλουν να μας εκτοπίσουν από αυτή τη γεωγραφική μας θέση θα τους κάνουμε να ζήσουν πολλούς εφιάλτες. Θα σπάσουμε κάθε χέρι που θα απλωθεί στην ανεξαρτησία μας, στο μέλλον μας, στη σημαία μας, στην προσευχή μας». Ο πρόεδρος της Τουρκίας θεωρείται πως θέλει να επεκτείνει τη ζώνη επιρροής της χώρας του στις περιοχές τις οποίες έχει αναφέρει.

Η αντιπολίτευση πάντως κατηγορεί τον Τούρκο πρόεδρο για λαϊκισμό και υποστηρίζει πως όσα αναφέρει για τη Μαύρη Θάλασσα με το γεωτρύπανο «Φατίχ» είναι προϊόν πολιτικής σκοπιμότητας. Η πρόεδρος του «Καλού Κόμματος» Μεράλ Ακσενερ υποστηρίζει πως «όσο ο Ερντογάν στριμώχνεται στην εσωτερική πολιτική τόσο ανακοινώνει νέες ανακαλύψεις κοιτασμάτων! Θα χαρούμε με νέα κοιτάσματα, αλλά κάθε φορά προσπαθείτε να απομακρύνετε την πίεση του λαού. Με περηφάνια επαναλαμβάνετε πως βρήκατε κι άλλα κοιτάσματα αερίου, από την άλλη όμως αυξάνετε την τιμή του φυσικού αερίου. Εσείς φωτογραφίζεστε μόνο στα πλοία. Τα όνειρα λένε πως η Τουρκία θα πλουτίσει, η πραγματικότητα όμως είναι η ανάγκη του λαού για ένα ψωμί», δήλωσε.

Και ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου υποστήριξε πως «λένε πως βρήκαμε και ξαναβρήκαμε αέριο, αλλά καταλήξαμε να ζητούν από τον τουρκικό λαό να δώσει ψωμί στους φτωχούς».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT