ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Πολλές φορές Τούρκοι αξιωματούχοι κάνουν αναφορά στον χάρτη της Σεβίλλης, με στόχο να κατηγορήσουν την Αθήνα για «μαξιμαλιστικές θέσεις» στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην πραγματικότητα γνωρίζουν πως οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν επικαλούνται επίσημα το έγγραφο αυτό στο οποίο ενώνεται η υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας με αυτήν της Κύπρου.
Ομως στην Αγκυρα θεωρούν πως συγκεκριμένες ενέργειες της Αθήνας οδηγούν σε συμπεράσματα των προθέσεων της Ελλάδας. Για παράδειγμα αναφέρουν το σχέδιο της κατασκευής του αγωγού ΕastMed, o οποίος θα διασχίζει όλη την Ανατολική Μεσόγειο.
«Σε αυτό το σχέδιο κρύβεται και το πνεύμα του χάρτη της Σεβίλλης που αποκλείει την Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρουν χαρακτηριστικά Τούρκοι αξιωματούχοι και τονίζουν πως μπορεί η Ελλάδα να μην έχει κηρύξει υφαλοκρηπίδα ή αποκλειστική οικονομική ζώνη στην περιοχή, όμως με συγκεκριμένες ενέργειες θεωρούν πως προετοιμάζει το έδαφος για μια τέτοια ενέργεια.
Η παρουσία των τουρκικών σεισμογραφικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο, εκτός από τις έρευνες, έχει ως στόχο την αμφισβήτηση αυτών των θέσεων της Ελλάδας και της Κύπρου σχετικά με την υφαλοκρηπίδα και την αποκλειστική ζώνη.
Το «Ορούτς Ρέις», με νέα Νavtex, συνεχίζει να πλέει στην περιοχή μεταξύ της Ρόδου και του Καστελλόριζου και σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας βρίσκεται «στη μέση των εργασιών του κι έχει άλλους δύο μήνες για να ολοκληρώσει τις έρευνές του». Ο ίδιος αναφέρει πως αργότερα θα ξεκινήσουν και οι τρισδιάστατες έρευνες. Ωστόσο, η νέα Navtex για το «Ορούτς Ρέις», είναι μικρής διάρκειας –λήγει στις 27 Οκτωβρίου– και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει αν θα ανανεωθεί και πάλι και για ποια περιοχή. Θα είναι μια πολιτική απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης ανάλογα με την πολιτική συμπεριφορά της Αθήνας.
Η Navtex της Τουρκίας, που εκδόθηκε τρεις ημέρες μετά τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ όλοι περίμεναν την ανακοίνωση της ημερομηνίας των διερευνητικών επαφών, εκτός από τις έρευνες έχει στόχο την απάντηση της Αγκυρας σε συγκεκριμένα γεγονότα.
Η ανακοίνωση ελληνικής Navtex για στρατιωτική άσκηση στις 29 Οκτωβρίου, που είναι η εθνική γιορτή της Τουρκίας, όπως και οι διάφορες στρατιωτικές δραστηριότητες, σε νησιά του Αιγαίου που η Τουρκία ισχυρίζεται πως θα πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα, έχουν προκαλέσει νευρικότητα.
Παράλληλα, οι επιστολές που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση διέγειραν την προσοχή της Τουρκίας. Τα αιτήματα της αναστολής της τελωνειακής ένωσης αλλά και της εφαρμογής εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων θεωρούν πως δεν βοηθούν στην εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών και δεν θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Δεν είναι τυχαίο πως στην ενημέρωση Τούρκων αξιωματούχων προς τον τουρκικό Τύπο ανέφεραν πως επιθυμούν διάλογο με την Ελλάδα και θέλουν να κρατούν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, όμως τονίζουν πως «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα» και όπως αναφέρει η εφημερίδα Ηurriyet, «δεν παραβλέπουν και το ενδεχόμενο της σύγκρουσης». Το επόμενο διάστημα αναμένεται να είναι κρίσιμο και υπάρχει η εκτίμηση πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή τις ημέρες των εθνικών εορτών των δύο χωρών.