Βουλή: Προϋπολογισμός σε περιβάλλον ακραίας πόλωσης

Βουλή: Προϋπολογισμός σε περιβάλλον ακραίας πόλωσης

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαρακτηριστικά ακραίας πόλωσης έχει το πολιτικό περιβάλλον εντός του οποίου από σήμερα το απόγευμα τίθεται προς συζήτηση και έγκριση ο ετήσιος Προϋπολογισμός από την εθνική αντιπροσωπεία. Η κοινοβουλευτική διαδικασία που ανοίγει με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Τρίτης με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και, αμέσως μετά, την διαδικασία της ψηφοφορίας, η οποία παραδοσιακά έχει χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση βρίσκονται καθημερινά σε τροχιά εφ’ όλης της ύλης σύγκρουσης, με τις αντιπαραθέσεις το τελευταίο διάστημα, ειδικά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, να έχουν προσλάβει εντόνως προσωπικό χαρακτήρα για τους προέδρους τους, Κυρ. Μητσοτάκη και Αλ. Τσίπρα. Ο σημερινός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε -όπως σχολιάζουν κοινοβουλευτικοί κύκλοι- υιοθετήσει αυτού του είδους τις επιθέσεις κατά του κ. Μητσοτάκη από την προηγούμενη πολιτική περίοδο, πλην όμως στην παρούσα συγκυρία η τακτική έχει αποτελέσει κεντρικό στοιχείο της μετωπικής δικομματικής αντιπαράθεσης.

Η υγειονομική κρίση και τα περιοριστικά μέτρα που έχουν εξαιτίας της επιβληθεί ακόμα και στη λειτουργία της Βουλής, τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που έχει προκαλέσει παγκοσμίως και στη χώρα μας η πανδημία, καθώς και οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επιδεινώνουν το ήδη επιβαρυμένο πλαίσιο δημόσιου πολιτικού διαλόγου, καθιστώντας σχεδόν ρουτίνα τους οξύτατους φραστικούς διαξιφισμούς εντός του Κοινοβουλίου.

Ενδεικτικά του κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι όσα ειπώθηκαν κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανάμεσα στους εισηγητές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ Α. Κουτσούμπα και Ι. Ραγκούση:

«Πρέπει να κοιτάξετε κατάματα την κοινωνία και να το πείτε. Είστε με τους τρομοκράτες ή είστε με την ελληνική κοινωνία;» είπε ο βουλευτής της πλειοψηφίας.

«Το δίλημμα αν δεν ανακαλέσετε, κύριε Κουτσούμπα, δεν είναι αν εμείς είμαστε υπέρ της τρομοκρατίας ή της κοινωνίας, αλλά είναι αν εσείς είσαστε υπέρ της σοβαρότητας ή της γελοιότητας», απάντησε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σήμερα το πρωί, εξάλλου, η έναρξη συνεδρίασης κοινοβουλευτικής Επιτροπής επί νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας χαρακτηρίστηκε από ένταση διάρκειας σχεδόν μίας ώρας που προκάλεσαν διαμαρτυρίες για σειρά διαδικαστικών θεμάτων (ακόμα και μη υπαρκτών, όπως το εάν υπάρχει ή όχι
«αιτιολογική έκθεση» επί του σχεδίου νόμου) οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν έλειψαν και νέες προσωπικές επιθέσεις κατά της κυρίας Νίκης Κεραμέως, με τον κ. Ν. Φίλη να την κατηγορεί ευθέως ότι παραμένει στη θέση της για να εξυπηρετεί συμφέροντα. Πέραν των διαδικαστικών, που εγείρονται από πλευράς του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι επιθέσεις αφορούν και την ουσία όλων των προωθούμενων ρυθμίσεων αλλά και των κυβερνητικών επιλογών, με τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, ωστόσο, να λαμβάνουν αποστάσεις, υπενθυμίζοντας ότι όσα σήμερα καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα υιοθετούσε τα προηγούμενα χρόνια όταν ασκούσε την διακυβέρνηση. Το τελευταίο αυτό επιχείρημα, δηλαδή το κυβερνητικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούνται ολοένα και συχνότερα στελέχη της πλειοψηφίας, όταν καλούνται να αντιμετωπίσουν την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μία εκ των κυβερνητικών επιλογών που συναντά την έντονη κριτική σύσσωμης της αντιπολίτευσης, είναι εκείνη η οποία αφορά στην προώθηση, εντός μικρού χρονικού διαστήματος, σειράς νομοσχεδίων που χαρακτηρίζονται ως σημαντικά, αν και η Βουλή -όπως προαναφέρθηκε- λειτουργεί με τήρηση ειδικών μέτρων, εξαιτίας της πανδημίας. Πέραν του σχεδίου νόμου αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας για την επαγγελματική εκπαίδευση που συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, όπως έχει ανακοινωθεί τη σειρά τους για κατάθεση, προκειμένου να συζητηθούν και τεθούν προς έγκριση στη Βουλή, έχουν και άλλα νομοθετήματα κατά το αμέσως προσεχές διάστημα, όπως είναι εκείνα που αφορούν το νέο χωροταξικό, τις δημόσιες συμβάσεις, και την αδειοδότηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT