Μετωπική σύγκρουση με επίκεντρο τον προϋπολογισμό

Μετωπική σύγκρουση με επίκεντρο τον προϋπολογισμό

1' 55" χρόνος ανάγνωσης

Μέσα σε κλίμα που αρκετές φορές παραπέμπει σε κοινοβουλευτική διαδικασία προτάσεως δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, συνεχίζεται στη Βουλή για τέταρτη ημέρα σήμερα η συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού έτους 2021: Ως γνωστόν, συνήθως χαρακτηρίζεται η ψηφοφορία έγκρισης του προϋπολογισμού σαν διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την εκάστοτε κυβέρνηση. Η εν εξελίξει  από το απόγευμα της Παρασκευής συζήτηση, ωστόσο, διακρίνεται περισσότερο από τόνους επικριτικούς προς τις κυβερνητικές επιλογές, με την πλειοψηφία αρκετές φορές να αναγκάζεται σε στάση άμυνας.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση, και σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους η αξιωματική, εξαπολύει οξύτατες επιθέσεις κατά της πλειοψηφίας και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού και συγκεκριμένων υπουργών, εστιάζοντας στα μεγάλα ζητήματα της επικαιρότητας και υποστηρίζοντας ότι καταγράφονται αποτυχίες σε όλες τις κυβερνητικές επιλογές. Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκονται οι χειρισμοί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Ειδικά ως προς το κόμμα του οποίου ηγείται ο κ. Αλ. Τσίπρας, ενδεικτικό των αντιπολιτευτικών διαθέσεων αυτής της περιόδου είναι ότι τα βέλη έχουν πρώτο στόχο προσωπικά τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη. Ο όρος «ανεμελιά» που παραπέμπει σε λέξη την οποία προσφάτως χρησιμοποίησε αυτοκριτικά ο πρωθυπουργός (συνέντευξη στον «Alpha») για φωτογραφικό στιγμιότυπο που είδε το φως της δημοσιότητας από επίσκεψη του στην Πάρνηθα, έτυχε γενικευμένης χρήσης: Σχεδόν τριάντα φορές ακούστηκε κατά το Σαββατοκύριακο από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άλλες τόσες καταγράφηκε η λέξη «ενσυναίσθηση»: προφανής είναι ο επικοινωνιακός στόχος, πλέον, του ΣΥΡΙΖΑ όχι απλώς να απαξιωθεί πολιτικά η κυβέρνηση, αλλά να εμφανιστεί ως «επικίνδυνη» για την κοινωνία, την οικονομία και τη χώρα συνολικά.

Απέναντι στις επιθέσεις αυτές η κυβερνώσα πλειοψηφία απαντά πότε υπεραμυνόμενη των επιλογών της και σημειώνοντας πως η κρίση είναι παγκόσμια ή ότι δεν υπάρχει σοβαρή και ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση, και άλλες φορές υπενθυμίζοντας τον αρνητικό χαρακτήρα και το αδιέξοδο περιεχόμενο επιλογών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν κατά την προηγούμενη πολιτική περίοδο ασκούσε την διακυβέρνηση. Το τελευταίο αυτό στοιχείο, πάντως, δηλαδή το κυβερνητικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνται συχνά στις τοποθετήσεις των βουλευτών τους, και τα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης -κυρίως δε ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ, αποδυναμώνοντας περαιτέρω, στα αυτιά εκείνων που παρακολουθούν την μαραθώνια διαδικασία στην Ολομέλεια της Βουλής, την επιχειρηματολογία των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον πόλωσης, αναμένεται να κινηθεί και αύριο η κοινοβουλευτική διαδικασία, όταν το ενδιαφέρον θα κορυφωθεί καθώς από το μεσημέρι θα λάβουν τον λόγο διαδοχικά οι πολιτικοί αρχηγοί, κλείνοντας την μακρά διαδικασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT