Κυβέρνηση: Ο νόμος δεν εφαρμόζεται κατά το δοκούν

Κυβέρνηση: Ο νόμος δεν εφαρμόζεται κατά το δοκούν

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πεδίο νέας σύγκρουσης κυβέρνησης – αντιπολίτευσης εξελίσσεται το «αγκάθι» της εκκλησιαστικής λειτουργίας ανήμερα τα Θεοφάνια, με την πρώτη να μην κρύβει τον προβληματισμό και τη δυσφορία της για τη στάση της Ιεραρχίας. Το πρόβλημα ανέκυψε καθώς η Ιερά Σύνοδος μέσω ανακοίνωσής της δήλωσε πως δεν συναινεί στην απόφαση για κλείσιμο των ναών και μη τέλεση του αγιασμού των υδάτων, με την κυβέρνηση να τονίζει πως ο νόμος «δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν» και ότι η επίμαχη απόφαση ελήφθη με στόχο «να μη διακυβευθεί η σταθερή πορεία για την καταπολέμηση του ιού».

Ειδικότερα, η κυβέρνηση, αφού σημειώνει ότι «σε όλα τα στάδια της πανδημίας βρισκόταν σε διαρκή διαβούλευση με την Εκκλησία για τα θέματα των λειτουργιών, με σεβασμό στη δημόσια υγεία αλλά και την πίστη των ανθρώπων», μεταξύ άλλων υπογραμμίζει: «Η ανάγκη να μη διακυβευθεί η σταθερή πορεία για την καταπολέμηση του ιού, ενόψει ιδίως και της επαναλειτουργίας των σχολείων, επέβαλε για την τρέχουσα εβδομάδα την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς περιορισμών στην αγορά και στην κοινωνία, μεταξύ των οποίων και η πρόβλεψη να γίνει η λειτουργία των Θεοφανίων χωρίς την παρουσία πιστών. Βεβαίως, παραμένει η δυνατότητα παρεμπίπτουσας ατομικής προσευχής των πιστών στους ναούς». Και προσθέτει: «Ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί. Ευελπιστούμε ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε. Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας».

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ

Τούτων δοθέντων, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αναμένει να δει τη στάση του Μαξίμου αύριο, ανήμερα τα Θεοφάνια. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που είχε κατηγορήσει από το πρώτο κύμα της πανδημίας τον πρωθυπουργό πως επέλεξε να μη συγκρουστεί με την Εκκλησία καθυστερώντας να διακόψει τις λειτουργίες στους ναούς, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «η κυβέρνηση τόσο καιρό αγνοεί τις εισηγήσεις των ειδικών για τα μαζικά τεστ, τα σχολεία, τα ρεβεγιόν, τους χώρους λατρείας.

Τώρα που οι ειδικοί προειδοποιούν πως η ζημιά έχει γίνει και προβλέπουν νέα έξαρση της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης κλείνει πάλι τα πάντα κατόπιν εορτής». Μάλιστα σημειώνουν, προοικονομώντας νέα σύγκρουση, πως «τα μέτρα προστασίας πρέπει να ισχύουν για όλους, ώστε να εξέλθουμε πιο γρήγορα από την κρίση. Θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης τα στραβά μάτια σε εξαιρέσεις για την Εκκλησία;».

Σκληρή γραμμή είναι αποφασισμένοι να κρατήσουν και στο ΚΙΝΑΛ για το συγκεκριμένο θέμα: «Είναι αδιανόητο, όταν οι πολίτες υποχρεώνονται σε ένα σκληρό lockdown, η Ιερά Σύνοδος να ζητά εξαιρέσεις. Θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Εκεί οδηγούν οι υποχωρήσεις και η ενδοτικότητα της κυβέρνησης και η απουσία σχεδίου για ασφαλές άνοιγμα», επισημαίνουν από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT