Ερντογάν: Στρατηγική η σχέση με τα Τίρανα

Ερντογάν: Στρατηγική η σχέση με τα Τίρανα

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε την Τετάρτη με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα στην Αγκυρα, χαρακτήρισε την Αλβανία μια χώρα με την οποία έχει «στρατηγική εταιρική σχέση». Αναλυτές εκτιμούν πως στα θέματα της μεταξύ τους συζήτησης πιθανότατα περιλαμβάνονταν και η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος και η οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Στις δηλώσεις των δύο ηγετών δεν έγινε ξεκάθαρη αναφορά στο ζήτημα των 12 μιλίων, ωστόσο Τούρκοι αναλυτές θεωρούν δεδομένο πως τέθηκε, καθώς ο πρόεδρος της Τουρκίας αποκάλυψε πως συζήτησαν και «περιφερειακά θέματα».

«Στις συναντήσεις μας με τον πρωθυπουργό, συζητήσαμε περιφερειακά θέματα καθώς και διμερή θέματα. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε την επόμενη περίοδο σε όλα τα είδη πολιτικών, στρατιωτικών, οικονομικών, πολιτιστικών τομέων», ανέφερε ο Ερντογάν και πρόσθεσε πως «έχουμε αναβαθμίσει τις σχέσεις μας στο επίπεδο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης».

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Αλβανία με 3,5 δισ. δολάρια και τόνισε πως «περισσότερες από 600 εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Αλβανία, παρέχοντας απασχόληση σε περίπου 15.000 Αλβανούς αδελφούς». Από την πλευρά του, ο Εντι Ράμα δήλωσε ότι είναι υπερήφανος προσωπικά αλλά και εξ ονόματος της Αλβανίας για τη σύσταση του «Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου».

Εμπειροι διπλωμάτες και αναλυτές εκτιμούν πως η ακύρωση της συμφωνίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας, το 2009, είχε και «τουρκικό αποτύπωμα», και υπάρχουν ερωτήματα για τη σημερινή στάση της Αγκυρας στο ζήτημα αυτό, τώρα που το θέμα βρίσκεται πρώτο στην ατζέντα των υπό διευθέτηση ελληνοαλβανικών εκκρεμοτήτων.

Ο απόστρατος Τούρκος ναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί, σχεδιαστής του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», είχε αποκαλύψει ότι η Αγκυρα παρενέβη για την ακύρωση της συμφωνίας, «προειδοποιώντας» τα Τίρανα ότι «σας εξαπατά η Ελλάδα».  

Μέσα σε αυτό το κλίμα, για παραβίαση τουρκικών χωρικών υδάτων μιλάει η τουρκική ακτοφυλακή σχετικά με το περιστατικό που συνέβη την Κυριακή στην περιοχή των Ιμίων. Ωστόσο στην Τουρκία δεν δόθηκε μεγάλη διάσταση στο συμβάν.

«Στην περιοχή των βραχονησίδων Ιμια (Kardak) σημειώθηκε παραβίαση χωρικών υδάτων από δύο στοιχεία ελληνικής ακτοφυλακής. Με ελιγμούς παρεμπόδισης που πραγματοποιήθηκαν από 4 σκάφη τουρκικής ακτοφυλακής, βγάλαμε από τα χωρικά ύδατά μας τα 2 ελληνικά στοιχεία που έκαναν παραβίαση. Κατά τη διάρκεια ελιγμών παρεμπόδισης των σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής, σημειώθηκε επακούμβηση μεταξύ σκάφους της ελληνικής ακτοφυλακής και σκάφους της τουρκικής ακτοφυλακής», αναφέρει η ανακοίνωση.

Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter, ισχυρίζεται πως «η Ελλάδα εξακολουθεί να ωθεί αθώους ανθρώπους στον θάνατο και η Ευρώπη απλώς παρακολουθεί. Καταδικάζουμε απερίφραστα τον Frontex και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αδιαφορία ενώπιον αυτής της απάνθρωπης μεταχείρισης που σημειώνεται καθημερινά». Ο Σοϊλού στέλνει το μήνυμα και στον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη.

Εντύπωση προκάλεσε, τέλος, η ουδέτερη στάση που κράτησε η Αγκυρα στην εισβολή των διαδηλωτών στο Κογκρέσο, καθώς το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε πως «παρακολουθεί με ανησυχία τις εσωτερικές εξελίξεις, που ακολούθησαν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, και την κλιμάκωση μέχρι του σημείου απόπειρας παραβίασης σήμερα από διαδηλωτές στο κτίριο του Κογκρέσου. Καλούμε όλα τα μέρη στις Ηνωμένες Πολιτείες σε μετριοπάθεια και κοινή λογική. Πιστεύουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ξεπεράσουν με ωριμότητα αυτή την εσωτερική πολιτική κρίση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT