Αντίστροφη μέτρηση για τις διερευνητικές στην Κωνσταντινούπολη

Αντίστροφη μέτρηση για τις διερευνητικές στην Κωνσταντινούπολη

1' 52" χρόνος ανάγνωσης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. To υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο πέλαγος και τονίζει πως αυτή η ενέργεια «καταλήγει στα νότια της Πελοποννήσου και δεν επηρεάζει καθόλου το Αιγαίο».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι αναφέρθηκε όμως στις αντιρρήσεις της Αγκυρας στο ενδεχόμενο της επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο. «Η χώρα μας έχει ζωτικά δικαιώματα και συμφέροντα στο ημίκλειστο Αιγαίο πέλαγος, όπου επικρατούν ειδικές γεωγραφικές συνθήκες. Είναι γνωστή η θέση μας πως τα χωρικά ύδατα αυτής της θάλασσας δεν πρέπει να επεκταθούν μονομερώς με τρόπο που θα περιορίζουν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και την πρόσβαση στις ανοιχτές θάλασσες τόσο της χώρας μας όσο και των τρίτων χωρών. Δεν υπάρχει αλλαγή σε αυτή τη στάση μας».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, στην Τουρκία ετοιμάζονται πυρετωδώς για τις διερευνητικές επαφές, που θα διεξαχθούν στις 25 Ιανουαρίου στο πολυτελές ξενοδοχείο Swissotel, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, σε απόσταση αναπνοής από το γήπεδο «Vodafone Αrena» της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας.

Λόγω της πανδημίας, εδώ και πολλούς μήνες έχει διακοπεί η αεροπορική σύνδεση Κωνσταντινούπολης – Aθήνας, με αποτέλεσμα η ελληνική αποστολή να αναγκαστεί να ταξιδέψει οδικώς. Από την Αλεξανδρούπολη, με το ταξίδι να διαρκεί περίπου τέσσερις ώρες, αναμένεται να φθάσει στην Κωνσταντινούπολη το απόγευμα της Κυριακής.

Το πρωί της Δευτέρας, στις 10 π.μ., θα συναντηθούν οι αποστολές Ελλάδας και Τουρκίας. Στον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών, στόχος της Αγκυρας είναι να ξεκαθαριστεί τι είχε συζητηθεί στο παρελθόν, ποια ήταν τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης και να καταθέσουν οι δύο πλευρές τις προτάσεις τους για τα θέματα που πρέπει να ενταχθούν στην ατζέντα των συζητήσεων και πού να επικεντρωθούν.

Πάντως, ο εμπνευστής της θεωρίας της «Γαλάζιας Πατρίδας», απόστρατος ναύαρχος Τζεμ Γκιούρντενιζ, πιστεύει πως οι διερευνητικές επαφές είναι μια «μεγάλη υποχώρηση για την τουρκική εξωτερική πολιτική». Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Sözcü υποστηρίζει πως «οι διερευνητικές επαφές είναι ένα βήμα οπισθοχώρησης της Τουρκίας» και αναφέρει πως η Αγκυρα ενδέχεται να έχει κάνει ένα βήμα απλώς για «λόγους τακτικής και να κερδίσει χρόνο». Ο Γκιούρντενιζ δηλώνει πως η Τουρκία στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου δεν θα πρέπει να συζητάει με την Ελλάδα και αναρωτιέται: «Αφού είμαστε τόσο ισχυροί, γιατί να κάνουμε τώρα ένα βήμα πίσω;».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT