Τηλεδιάσκεψη Μέρκελ με Ερντογάν

2' 3" χρόνος ανάγνωσης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το απόγευμα της Δευτέρας, πραγματοποιήθηκε πολύωρη τηλεδιάσκεψη μεταξύ της Αγκελα Μέρκελ και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αγκυρας, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, οι σχέσεις Ε.Ε. – Toυρκίας, αλλά και τα περιφερειακά ζητήματα. Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα θετικά σημάδια στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

O κ. Eρντογάν φέρεται να δήλωσε στην κ. Μέρκελ πως η Αγκυρα έχει στόχο να προχωρήσει με θετική ατζέντα τις σχέσεις της με την Ε.Ε. Παράλληλα ευχήθηκε, στην πορεία προς τη σύνοδο του Μαρτίου, να αυξηθούν οι επαφές και οι τεχνικές συναντήσεις.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας εξέφρασε την επιθυμία του για την άμεση έναρξη των εργασιών σχετικά με την επικαιροποίηση της συμφωνίας του προσφυγικού. Ο κ. Ερντογάν ανέφερε πως ελπίζει πριν από τη λήξη της πορτογαλικής προεδρίας να πραγματοποιηθεί και η σύνοδος κορυφής Τουρκίας – E.E.

Η κ. Μέρκελ καλωσόρισε τα θετικά μηνύματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με την καγκελαρία, η κ. Μέρκελ τόνισε πως «είναι σημαντικό να επιτευχθεί πρόοδος στα ζητήματα όπου υπάρχουν διαφορές, στο πλαίσιο του διαλόγου».

Πάντως, νωρίτερα, ο κ. Ερντογάν είχε αναφερθεί στη συνέχιση του προγράμματος γεωτρήσεων της Τουρκίας, όμως έκανε λόγο μόνο για τις εργασίες ερευνών που συνεχίζονται στη Μαύρη Θάλασσα και δεν έκανε καμία αναφορά στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Στη Μαύρη Θάλασσα βρήκαμε αέριο. To πετύχαμε αυτό με το “Φατίχ”, θα το πετύχουμε και με το “Κανουνί”. Οι εργασίες των γεωτρήσεών μας συνεχίζονται», σημείωσε ο κ. Ερντογάν στην ομιλία του προς τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος AKP.

O Τούρκος πρόεδρος, σε ομιλία του την Κυριακή, υποστήριξε πως η χώρα του δέχεται συνεχόμενες επιθέσεις από το εξωτερικό και ισχυρίστηκε πως «στη Λιβύη, στη Συρία, στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και τελευταία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, με ασύμμετρες μεθόδους, προσπαθούν να μας βάλουν τρικλοποδιά με αβάσιμους ισχυρισμούς και κατηγορίες». 

Στο ζήτημα του Κυπριακού, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, υποστήριξε πως η φόρμουλα της επίλυσης του προβλήματος θα πρέπει να βρεθεί με την αναγνώριση της ύπαρξης δύο κυρίαρχων κρατών, ενώ ισχυρίστηκε πως «ο τουρκικός στρατός εδώ προστατεύει την ειρήνη στο νησί».

Στη Λιβύη, ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, επισήμανε πως «η Τουρκία είναι σύμμαχος και φίλη, και έχει τεράστιες δυνατότητες να βοηθήσει τους Λιβύους να πετύχουν τους πραγματικούς στόχους τους».

Στη συνέντευξή του στο πρακτορείο Ανατολή, ο κ. Ντμπεϊμπά υπενθύμισε πως η Τουρκία έχει κρατήσει τα αεροδρόμιά της ανοικτά στους Λιβύους και δεν έκλεισε την πρεσβεία της στην Τρίπολη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT