Στο προσκήνιο τα οικονομικά μέτρα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έκτακτο διάγγελμα, που μόνο τυχαίο δεν ήταν στην παρούσα συγκυρία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλαξε χθες την ατζέντα, αναφερόμενος σε θέματα οικονομίας. Είναι άλλωστε δεδομένο πως αργά ή γρήγορα η ανάταξή της θα αποτελεί βασικό μέλημα της κυβέρνησης, καθώς όσο υποχωρεί η υγειονομική κρίση τόσο θα έρχονται στην επιφάνεια οι επιπτώσεις της σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. «Σε πείσμα της ανεύθυνης καταστροφολογίας, όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η εθνική οικονομία άντεξε», ανέφερε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως, παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες, τα «λουκέτα» στην αγορά δεν ήταν πολλά. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως η χώρα είχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη όσον αφορά την ύφεση –το γνωστό 8,2%–, ενώ προσδιόρισε και τον στόχο λέγοντας πως ο κόσμος της παραγωγής πρέπει να μείνει όρθιος μέχρι το τέλος της δοκιμασίας. Για αυτό τον λόγο και εξήγγειλε, πέραν των 24 δισ. που διατέθηκαν εντός του 2020, ακόμα 2,5 δισ. για τη στήριξη των πιο ευάλωτων, ανεβάζοντας στα 11,6 δισ. τα σχετικά κονδύλια για το 2021. 

Ο πρωθυπουργός κατέληξε πως η νέα ενίσχυση είναι αποτέλεσμα της σωστής αξιοποίησης των ταμειακών διαθεσίμων όλο το τελευταίο διάστημα και διαμορφώνει μια «γέφυρα» για την ασφαλή μετάβαση στη μετά κορωνοϊό εποχή.

Αυτή ήταν η δεύτερη προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού μέσα σε λίγες ημέρες, έπειτα από το διάγγελμα με το οποίο ζήτησε, μετά τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη, να μην υπάρξει διχασμός της κοινωνίας και επικρατήσει ένας φαύλος κύκλος βίας. Οι δύο συνεχόμενες παρεμβάσεις του κ. Μητσοτάκη έχουν πολιτική εξήγηση. Τον τελευταίο ένα μήνα, η κυβέρνηση βρίσκεται διαρκώς στη δίνη μικρών ή μεγαλύτερων κρίσεων. Ολες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν στα ποιοτικά –και όχι στα ποσοτικά– στοιχεία κάμψη για την πλειοψηφία. Είναι η πρώτη φορά από όταν ανέλαβε πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης που κυβερνητικοί χειρισμοί συγκεντρώνουν περισσότερες αρνητικές από θετικές γνώμες. Αντίθετα, η δημοτικότητα του ίδιου του πρωθυπουργού παραμένει αλώβητη και με μεγάλη διαφορά από τον αντίπαλό του, Αλέξη Τσίπρα. Συνεπώς ο κ. Μητσοτάκης έκρινε σκόπιμο, σε έναν πολύ δύσκολο μήνα, να βγει ο ίδιος και να «ρυμουλκήσει» ολόκληρη την κυβέρνησή του, που παρουσιάζει «βραχυκυκλώματα». 

Το χθεσινό διάγγελμα, ωστόσο, έχει, όπως προαναφέρθηκε, και τον σκοπό της αλλαγής ατζέντας. Ο κ. Μητσοτάκης αντιλήφθηκε πως η ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής ζωής τις τελευταίες ημέρες μακροπρόθεσμα δεν ωφελεί ούτε τον ίδιο, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των πολιτών είναι υπέρ της τάξης και της ασφάλειας. Εξ ου και θέλησε να γυρίσει σελίδα και να μιλήσει για ένα κομμάτι, αυτό της οικονομίας, που αφορά και τον περισσότερο κόσμο. Το γεγονός πάντως ότι οι εξαγγελίες αφορούν 500.000 πολίτες και ανέβασαν το κόστος στα 11,6 δισ. έκανε πολλούς να πουν πως οι εκλογές είναι ακόμα πιο πιθανό σενάριο εντός του έτους. Το Μαξίμου, ωστόσο, διαψεύδει κατηγορηματικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT