Με περιορισμένες προσδοκίες για τον σημερινό, 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών προσέρχεται η ελληνική πλευρά στο τραπέζι των συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα.
Με βάση τον προγραμματισμό, στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών (τις οποίες η Αγκυρα επιμένει να μετονομάζει σε «συμβουλευτικές») θα καθίσουν από την ελληνική πλευρά ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης, ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού και η διευθύντρια του γραφείου του γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών Ιφιγένεια Καναρά και από την τουρκική, ο μόνιμος υφυπουργός Σεντάτ Ονάλ, ο διευθυντής αεροναυτιλιακών του υπουργείου Εξωτερικών Τσαγατάι Ερτσιγές και ο Μπαρίς Καλκαβάν.
Αύριο ο κ. Ονάλ θα συναντηθεί με τον γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλή Δεμίρη στο πλαίσιο των τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Μέχρι χθες τουλάχιστον, δεν είχε προγραμματιστεί η άφιξη στην Αθήνα του Ιμπραχίμ Καλίν, εκπροσώπου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η Αθήνα δεν ήθελε σε καμία περίπτωση την προσθήκη ενός προεδρικού «καπέλου» στις συνομιλίες για πολλούς λόγους, κυρίως όμως διότι θα έπρεπε να βρεθεί κάποιος στο επίπεδο του εξ απορρήτων του κ. Ερντογάν. Η προφανής επιλογή θα ήταν βεβαίως η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή, όμως και σε αυτή την περίπτωση δύσκολα θα μπορούσε να αποφευχθεί συνάντηση σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο.
Παράλληλα, πέρα από την υπόθεση Καλίν, οι Τούρκοι πιέζουν και για άμεση συνάντηση ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Από την πλευρά της Τουρκίας είναι απολύτως σαφές ότι οι διερευνητικές αντιμετωπίζονται ως επιχείρηση δημοσίων σχέσεων ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 25ης-26ης Μαρτίου, όπου, θεωρητικά, θα συζητηθεί η στάση της Τουρκίας, υπό το φως και της έκθεσης του ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ. Στην καλύτερη περίπτωση η Αθήνα αναμένει την ανακοίνωση ενός πλαισίου πιθανών περιοριστικών μέτρων κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση βεβαίως που η Αγκυρα διολισθήσει εκ νέου σε προκλητικές κινήσεις κατά της κυριαρχίας της Ελλάδας.