Η πρόταση της Ν.Δ. για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Ν. Παππά, που θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τρίτη, αναμένεται να εκτοξεύσει στο κόκκινο το πολιτικό θερμόμετρο. Στον ΣΥΡΙΖΑ ήδη δείχνουν τα «δόντια» τους μιλώντας για μεθόδευση της κυβερνώσας πλειοψηφίας που καταλύει τη μυστικότητα της ψηφοφορίας. Πηγές της κοινοβουλευτικής ομάδας επισημαίνουν τη διαφωνία τους με την απόφαση της διάσκεψης των προέδρων, σύμφωνα με την οποία κατά τη συνεδρίαση προβλέπεται μεν η φυσική παρουσία βουλευτών σε τμήματα των 50 (με βάση το υγειονομικό πρωτόκολλο), όμως με επιστολική ψήφο θα μπορούν να ψηφίσουν και όσοι βουλευτές δεν είναι παρόντες. Η κ. Γεροβασίλη μίλησε για σχέδιο δίωξης των πολιτικών αντιπάλων κατηγορώντας τη γαλάζια παράταξη πως «επειδή έχετε εσωκομματικό πρόβλημα θέλετε να ελέγξετε την ψήφο των βουλευτών σας, φοβούμενοι διαρροές». Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν πως κατά τη συζήτηση για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον Δ. Παπαγγελόπουλο, ο Κ. Τασούλας ήταν κατηγορηματικός κατά της επιστολικής ψήφου εξηγώντας τότε, πως η διεξαγωγή της μυστικής ψηφοφορίας απαιτεί την αυτοπρόσωπη παρουσία των βουλευτών.
Πέρα από την υπόθεση Παππά και τη «σκόνη» που θα σηκώσει στο πολιτικό σκηνικό, «αγκάθια» φυτρώνουν συνεχώς στην Κουμουνδούρου. Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου για το Ελληνικό δεν ήταν ανέφελη για την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς το παρασκήνιο πριν ο Ν. Φίλης και ο Θ. Δρίτσας αποφασίσουν να απέχουν από την ψηφοφορία και να διαφοροποιηθούν από την κεντρική γραμμή ήταν έντονο. Το κλίμα ήταν ήδη «στραβό» από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου της Δευτέρας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», 3 από τα 15 μέλη του άτυπου οργάνου (Ν. Βούτσης, Π. Σκουρλέτης, Δ. Τζανακόπουλος) εξέφρασαν την άποψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κρατήσει αρνητική στάση κατά την ψηφοφορία. Να διατυπώσει το κόμμα πιο ουδέτερη θέση, στηρίζοντας το «παρών», φέρεται να υποστήριξαν ο Ε. Τσακαλώτος, ο Α. Χαρίτσης και η Ε. Αχτσιόγλου. Το γεγονός πως η μεγάλη πλειονότητα τάχθηκε υπέρ της γραμμής του «ναι», που υποστήριξε σθεναρά και ο Αλέξης Τσίπρας, οδήγησε στην τελική απόφαση της υπερψήφισης επί της αρχής του κυβερνητικού νομοσχεδίου.
Ο Νίκος Φίλης, πάντως, με την ανακοίνωσή του έδειξε πως το θέμα θα έχει συνέχεια στην Κουμουνδούρου, πιθανότατα και στην επόμενη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα. Αντιδράσεις έχουν καταγραφεί και στις τάξεις των «53+». «Ο νόμος για το Ελληνικό που ψηφίστηκε σήμερα, υπονομεύει τη ρύθμιση που, σε συνθήκες μνημονίων, είχε καταφέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο πρώην υπουργός Παιδείας. Εξηγώντας μάλιστα την απόφασή του να απέχει, συμπλήρωσε πως «το μοντέλο ανάπτυξης που προωθείται είναι εχθρικό για τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και ιδιαίτερα των νέων, που αυτή την περίοδο βιώνουν τις επιπτώσεις της κρίσης, των πάσης φύσεως αποκλεισμών και την αστυνομική βαρβαρότητα. Η σύγχρονη Αριστερά οφείλει να στέλνει καθαρό μήνυμα δημοκρατίας, σεβασμού του δημόσιου χώρου και οικολογικής προοπτικής».
Δηλώσεις Κοντονή για Π.Κ.
Οι αναφορές του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή σχετικά με συνέπειες που τυχόν επέφερε η ψήφιση του Ποινικού Κώδικα λίγο πριν από τις εκλογές του 2019, είχαν εξεταστεί από την Εισαγγελία της Αθήνας και η σχετική υπόθεση είχε τεθεί στο αρχείο, με επικύρωση της αρχειοθέτησης και από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών. Ομως με αφορμή νεότερες δηλώσεις του πρώην υπουργού για το ίδιο θέμα, η υπόθεση επανεξετάζεται προκειμένου να διερευνηθεί αν χρήζει ανάσυρσης η σχετική δικογραφία.