Υπό συνθήκες άκρας μυστικότητος διεξάγονταν κατά το προηγούμενο δεκαπενθήμερο συζητήσεις ανάμεσα στην Αθήνα και στην Τρίπολη για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη. Η Αθήνα επιθυμούσε να κρατήσει την επίσκεψη κρυφή για λόγους ασφαλείας, ωστόσο οι πληροφορίες που διέρρευσαν από τη λιβυκή πλευρά κατέστησαν το ενδεχόμενο αυτό αδύνατον. Τον κ. Μητσοτάκη θα συνοδεύσει στη Λιβύη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες είχε συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη χώρα, Γιαν Κούμπις.
Πρόσκληση για επίσκεψη στην Τρίπολη είχε λάβει ο κ. Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον νέο πρωθυπουργό της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά. Η Αθήνα επιχειρεί να αποκτήσει παρουσία στη Λιβύη, κάτι που αντικατοπτρίζεται και από τον σχεδιασμό επαναλειτουργίας της πρεσβείας της Ελλάδας στην Τρίπολη το προσεχές χρονικό διάστημα.
Η επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στη Λιβύη σχεδιάζεται σε μια περίοδο κατά την οποία επιχειρείται η δημιουργία συνθηκών ομαλότητας στη μεγάλη χώρα, καθώς η κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο του μεταβατικού συμβουλίου, Μοχάμεντ αλ Μένφι (πρώην πρέσβης Λιβύης στην Αθήνα), έχει οριστεί προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου. Το προφανές ελληνικό ενδιαφέρον εστιάζεται στην προσπάθεια απόκτησης παρουσίας σε μια χώρα όπου η Τουρκία έχει πλέον δυσανάλογα σημαντική επιρροή.
Η πρόσφατη έκθεση του πάνελ εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών προς την επιτροπή κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ, όπου διαπιστώνονται κατάφωρες παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη από την Τουρκία, μέσω παροχής εξοπλισμού και εκπαίδευσης μισθοφόρων, δεν λειτουργεί διόλου αποθαρρυντικά για την Αγκυρα, η οποία δεν έχει ακόμη αποδεχθεί τις προσκλήσεις για αποχώρηση από τη βορειοαφρικανική χώρα.
Η Τουρκία εξακολουθεί να εκπαιδεύει στελέχη των λιβυκών ενόπλων δυνάμεων, αλλά και να συντηρεί δυνάμεις τζιχαντιστών μισθοφόρων από τη Συρία. Τις προηγούμενες ημέρες, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι απηύθυναν πρόσκληση για αποχώρηση «όλων» των ξένων δυνάμεων από το έδαφος της Λιβύης. Ο δρόμος, πάντως, αναμένεται μακρύς, ενώ ιδιαίτερα οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία) ήδη διαγκωνίζονται για την ανοικοδόμηση. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει προσφερθεί, μεταξύ άλλων, να εκπαιδεύσει την Ακτοφυλακή της χώρας.
Την ίδια στιγμή, αύριο, 1η Απριλίου, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα έχει την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Λόιντ Τζ. Οστιν, με τον οποίο η θεματολογία αναμένεται εκτενής. Ελλάδα και ΗΠΑ διανύουν περίοδο διαρκών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων (όπως οι πρόσφατες τριμερείς ασκήσεις Ελλάδας και ΗΠΑ με την Κυπριακή Δημοκρατία και τη Βόρεια Μακεδονία), διαπραγματεύσεων για την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), αλλά και συζητήσεων για τους εξοπλισμούς. Οπως είναι γνωστό, πέρα από υφιστάμενα προγράμματα (όπως η αναβάθμιση των F-16 και η επικείμενη απόκτηση ελικοπτέρων MH-60R), οι ΗΠΑ προωθούν τη δική τους πρόταση για τη νέα φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.).