Μήνυμα Αθήνας προς Αγκυρα για χαμηλούς τόνους

Μήνυμα Αθήνας προς Αγκυρα για χαμηλούς τόνους

2' 3" χρόνος ανάγνωσης

Ενδεικτική της ατμόσφαιρας καχυποψίας που εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η παραίνεση της Αθήνας προς την Αγκυρα να ελαττώσει την ένταση, προκειμένου να καταστεί δυνατή η σχεδιαζόμενη για τις 14 Απριλίου επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Τουρκία και η συνάντηση με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σε αυτό το πλαίσιο είχε προγραμματιστεί για χθες συνάντηση του κ. Ν. Δένδια με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκέργκιν, ώστε να εξεταστούν οι συνθήκες της μετάβασης του υπουργού Εξωτερικών στην Αγκυρα. 

Λίγο μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών, διπλωματικές πηγές επισήμαιναν ότι ο κ. Δένδιας υπογράμμισε προς τον Τούρκο διπλωμάτη ότι εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για αποχή από προκλητικές ενέργειες. Μάλιστα οι ίδιες πηγές παρέπεμπαν στις ανακοινώσεις που εκδόθηκαν μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, ως διόλου βοηθητικές για την εμπέδωση εποικοδομητικού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών. 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναφέρθηκε εκ νέου σε «τουρκική» μειονότητα, αλλοιώνοντας τον χαρακτήρα της μουσουλμανικής, θρησκευτικής μειονότητας της Θράκης, ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα για πολιτική κατά της Τουρκίας. 

Αξιοσημείωτη είναι και η υπερπτήση που καταγράφηκε χθες στις 11.30 το πρωί, ενώ η συνάντηση του κ. Δένδια με τον Τούρκο πρέσβη δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμα. Συγκεκριμένα, ένα ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από το Μακρονήσι και τους Ανθρωποφάγους, σε μια ημέρα όπου καταγράφηκαν συνολικά 34 παραβιάσεις, για πρώτη φορά έπειτα από αρκετό καιρό.

«Προειδοποιητικές βολές»

Οι χθεσινές «προειδοποιητικές βολές» εκ μέρους του κ. Δένδια είχαν βασικό στόχο να καταδείξουν ότι η συνάντηση με τον κ. Τσαβούσογλου δεν θα γίνει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Αρχική βούληση της ελληνικής πλευράς είναι ο κ. Δένδιας να μεταβεί στην Αγκυρα και να συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του, ωστόσο άπαντες στην Αθήνα είναι έτοιμοι να ακυρώσουν την επίσκεψη αν στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα η τουρκική πλευρά επιλέξει να προχωρήσει σε κινήσεις περαιτέρω υπονόμευσης της ατμόσφαιρας. Προφανώς, πρωταρχικό ρόλο σε αυτό θα διαδραματίσει πιθανή κλιμάκωση στο πεδίο. Επίσης, για την ελληνική διπλωματία ορόσημο θεωρείται και η άτυπη πενταμερής υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το Κυπριακό στα τέλη Απριλίου.

Φρεγάτες

Σημειώνεται, τέλος, ότι στο πλαίσιο της επιτάχυνσης των διαδικασιών για την επιλογή νέας φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), χθες η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου Κέιτ Σμιθ παρέδωσε εθιμοτυπικά τη βρετανική πρόταση για τη ναυπήγηση τεσσάρων φρεγατών τύπου Arrowhead 140. Η πρόταση της εταιρείας Babcock έχει, βεβαίως, παρουσιαστεί με κάθε λεπτομέρεια στους άμεσα ενδιαφερόμενους επιτελείς του Π.Ν., ενώ τις τελευταίες ημέρες ιδιαιτέρως εντατικές είναι και οι επαφές με τους υπόλοιπους ενδιαφερομένους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της νέας φρεγάτας του Π.Ν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT