Πρόσκληση για τη «στήριξη» των Τουρκοκυπρίων

Πρόσκληση για τη «στήριξη» των Τουρκοκυπρίων

1' 40" χρόνος ανάγνωσης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τη στήριξη των Τουρκοκυπρίων από τις χώρες του Τουρκικού Συμβουλίου ζήτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, κατά τη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του Τουρκικού Συμβουλίου, το οποίο αποτελείται από πολλές τουρκόφωνες χώρες, τόνισε πως «η αναγκαιότητα της συνόδου μας είναι να επιδείξει αλληλεγγύη προς τους Τουρκοκυπρίους, οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού κόσμου. Είμαι πεπεισμένος ότι θα δώσετε την απαραίτητη βοήθεια προς τους Τουρκοκυπρίους για τις αδικίες και τα εμπάργκο που υφίστανται εδώ και χρόνια». 

Λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη της άτυπης συνόδου για το Κυπριακό, ο Ερντογάν ζήτησε από τις άλλες χώρες να επιτρέψουν τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων σε διάφορες εκδηλώσεις και τόνισε πως αυτό «θα συμβάλει στη μείωση των επιπτώσεων λόγω της απομόνωσης. Πιστεύω ότι με την ένωση των δυνάμεών μας θα φέρουμε τους Τουρκοκυπρίους στη θέση που τους αξίζει».

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν πως στη συνάντηση του Ν. Δένδια με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκέργκιν, η τουρκική πλευρά έστειλε το μήνυμα της σημασίας που έχει η συνέχιση των διπλωματικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών. Παράλληλα, δόθηκε το μήνυμα πως η τουρκική πλευρά θα προσπαθήσει να κάνει τα απαραίτητα βήματα έτσι ώστε το ταξίδι του Ν. Δένδια στην Τουρκία να είναι παραγωγικό και να έχει πετυχημένο αποτέλεσμα.

Εν τω μεταξύ, η τουρκική εφημερίδα Ηurriyet, με τίτλο «H Eλλάδα δεν κάθεται ήσυχη», μιλάει για το σχέδιο πόντισης υποθαλάσσιου ηλεκτρικού δικτύου μεταξύ Ελλάδας – Aιγύπτου και υπενθυμίζει την παρόμοια προσπάθεια Ελλάδας – Kύπρου – Ισραήλ για την οποία είχε αντιδράσει η Τουρκία.

Τέλος, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Οστιν. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αγκυρας, οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για θέματα που αφορούν την περιφερειακή ασφάλεια και τη διμερή αμυντική συνεργασία. Τόνισαν «την αναγκαιότητα της επίλυσης των προβλημάτων στη βάση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης και του πνεύματος συμμαχίας». Ουσιαστικά οι ΗΠΑ πιέζουν την Τουρκία για το ζήτημα των S-400 και με κάθε τρόπο την άμεση εγκατάλειψη του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT