Ρελάνς με το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων επιχειρεί η κυβέρνηση, διαμηνύοντας πως άμεσα θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα καταργούνται όλοι οι περιορισμοί που είχαν θεσπιστεί – στα τέλη του 2019 – για την εγγραφή των ομογενών στους εκλογικούς καταλόγους.
Το Μαξίμου πετάει έτσι, επί της ουσίας, το «μπαλάκι» στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί επισήμως για το ζήτημα.
Υπενθυμίζεται ότι το όλο θέμα ανακινήθηκε μετά τις δηλώσεις της αρμόδιας για θέματα Απόδημου Ελληνισμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Θεοδώρας Τζάκρη. Μιλώντας στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», η κ. Τζάκρη έκανε λόγο για «άδικους και υποτιμητικούς περιορισμούς», τονίζοντας ότι αν η αξιωματική αντιπολίτευση αναλάβει εκ νέου τη διακυβέρνηση, θα τους καταργήσει. Σημειώνεται ότι η Κουμουνδούρου ήταν, πάντως, εκείνη που κατά τις διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων πριν ενάμιση χρόνο, είχε ταχθεί υπέρ περιορισμών.
Την σκυτάλη πήρε σήμερα το πρωί η κυβέρνηση, η οποία μέσω του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη στο Mega, προανήγγειλε εντός της ημέρας την κατάθεση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, η οποία – με ένα άρθρο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε – θα προβλέπει κατάργηση όλων των περιορισμών για τους ομογενείς προκειμένου να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, η οποία κατά την τακτική ενημέρωση των συντακτών, επιβεβαίωσε την άμεση κατάθεση νέας ρύθμισης.
⇒ Διαβάστε επίσης: Η ώρα της κάλπης για τους αποδήμους
Τόνισε πως για να ψηφιστεί το (υπάρχον) νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε θέσει περιορισμούς, μεταξύ άλλων για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους.
Έτσι, με τη σειρά της, πέταξε το «μπαλάκι» στην αξιωματική αντιπολίτευση, τονίζοντας πως η νέα ρύθμιση για κατάργηση των περιορισμών έρχεται άμεσα στη Βουλή και χρειάζεται το 2/3 των ψήφων για να εγκριθεί. Κάλεσε, συνεπώς, την αξιωματική αντιπολίτευση να ψηφίσει θετικά, καθώς, όπως είπε, από τις δηλώσεις της κ. Τζάκρη, προκύπτει ότι «πλέον το κόμμα της τάσσεται υπέρ της άρσης των περιορισμών».
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, απαντώντας νωρίτερα στον κ. Βορίδη, στην ίδια εκπομπή, τόνισε μεν πως «όπου χρειάζονται βελτιώσεις, βεβαίως και θα γίνουν», ωστόσο κατηγόρησε τον υπουργό Εσωτερικών για «μικροκομματικό παιχνίδι» και «εργαλειοποίηση» του ζητήματος.
Ποιοι περιορισμοί ψηφίστηκαν το 2019
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019 μετά από διαβουλεύσεις πολλών εβδομάδων μεταξύ των κομμάτων, ως προς τους περιορισμούς για την εγγραφή των ομογενών στους εκλογικούς καταλόγους, προέβλεπε ότι:
– Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους έχουν οι εκλογείς οι οποίοι τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει δύο χρόνια στην Ελλάδα και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9 είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.
⇒ Διαβάστε επίσης: Μητρώο Αποδήμων: Σχέδιο για ενίσχυση του ελληνικού lobbying
– Δεν απαιτείται υποβολή φορολογικής δήλωσης εφόσον ο εκλογέας δεν έχει συμπληρώσει τα 30 έτη ζωής και έχει υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενής α΄ βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.
– Η αίτηση του εκλογέα θα γίνεται ηλεκτρονικά σε ειδική πύλη η οποία αναμένεται να λειτουργήσει εντός δύο μηνών από τη ψήφιση του νόμου.
– Η πιστοποίηση των κριτηρίων διαμονής γίνεται με δημόσια έγγραφα:
Πρώτον: βεβαίωση φοίτησης από σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας, τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης ή από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Δεύτερον: βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) της ημεδαπής.
Τρίτον: βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί αυτή.